Hopp til innhold

Kaffe gjør deg ikke edru

En kaffekopp i fylla kan i stedet gjøre saken verre.

Illlustrasjonsbilde.
Foto: Colourbox

På slutten av en fuktig kveld, griper mange til en kopp kaffe for å få verden til å snurre litt saktere.

Nå viser forskning at kaffe ganske riktig får deg til å føle at du har kommet til fornuft. Problemet er bare at du i virkeligheten er akkurat like full og dum som før.

Faktisk gjør kaffe det vanskeligere for deg å innse hvor påvirket du er.

En dårlig kombinasjon

Til tross for at det føles som en god idé, er forskernes konklusjon at kaffe og alkohol er en dårlig kombinasjon. De mener det er svært viktig å være klar over at den edruelige følelsen kaffe gir, bare er en illusjon.

- Koffein og alkohol sammen kan faktisk føre til at du tar elendige avgjørelser som får katastrofale utfall, sier studiens hovedforfatter Thomas Gould til BBC .

Folk som føler seg slitne og beruset etter å ha drukket alkohol, innser kanskje lettere at de er fulle, fortsetter Gould.

- Folk som har drukket både alkohol og kaffe, kan derimot føle seg våkne og klare nok til å håndtere potensielt farlige situasjoner, for eksempel å kjøre bil.

Studien er publisert i tidsskriftet Behavioural Neuroscience.

Avslappet, men mindre beredt

Studien av kombinasjonen kaffe/alkohol ble utført på mus. Etter ulike injeksjoner, ble de testet i en labyrint.

Mus som fikk alkohol, ble mer avslappet, men mindre i stand til å unngå ubehagelige sjokk. Mus som fikk kaffe, ble litt mer på vakt og nervøse.

I kombinasjon viste det seg imidlertid at musene virket relativt årvåkne og avslappede, mens de i praksis var ute av stand til å unngå farer.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)