Hopp til innhold

500 millioner profiler på Facebook

Facebook antas å nå 500 millioner brukere bare seks år etter nettsamfunnet ble startet opp på en studenthybel i USA.

Facebook

Island er på Facebook-toppen med 61 prosent av befolkningen registrert som brukere. I Norge har «bare» litt over 47 prosent av befolkningen en profil på Facebook.

Foto: THIERRY ROGE / REUTERS

Facebook er i ferd med å runde en halv milliard brukere, ifølge Sky News.

Når de når dette tallet, vil rundt 8 prosent av jordens befolkning ha profil på Facebook.

Selskapet, som hadde en beskjeden begynnelse på en studenthybel ved Harvard University i 2004, og som i januar i fjor fortsatt «bare» hadde 150 millioner brukere, har hatt en voldsom vekst.

– Dette er den klassiske amerikanske drømmen. Internett gjør det mulig å starte et selskap på et gutterom og gjøre det til noe så enormt, uten noe særlig markedsføring, sier medieutvikler i NRK, Eirik Solheim.

Eirik Solheim

Medieutvikler Eirik Solheim tror det kan bli vanskelig for konkurrentene å vippe Facebook ned fra nettverk-toppen.

Foto: Svein Aronsen / NRK

Vil nå en milliard

For en måned siden uttalte administrerende direktør Mark Zuckerberg (26) at Facebook hadde en god sjanse til å få én milliard brukere innen tre til fem år.

Island har verdens høyeste antall Facebookmedlemmer i forhold til folketallet, nesten 61 prosent av befolkningen har nå en profil på nettsamfunnet, skriver E24.no.

Litt over 47 prosent av alle nordmenn har en profil på Facebook.

– Facebook har tydeligvis truffet et enormt behov hos oss mennesker, slik som mobilen - behovet for å kommunisere, sier Solheim.

Blir kritisert

Facebook har den siste tiden fått mye kritikk for sine kompliserte sikkerhetsinstillinger, og at brukerne ufrivillig deler privat informasjon på Internett.

Forsinkelsene i arbeidet med å plassere en panikk-knapp, som skal forbedre nettsikkerheten til yngre brukere, har også blitt kritisert.

Men kritikken til tross, stadig flere oppretter en profil på nettstedet.

Flere nye nettverk

Likevel kan Facebook få konkurranse i framtiden. Det er nemlig flere som pøver å ta opp konkurransen med selskapet.

En gruppe avgangsstudenter ved New York University har klart å samle inn penger til å starte et nytt nettverk kalt Diaspora, som de fortsatt jobber med, og håper på å lansere til høsten.

Det går også rykter om at Google har prøvd på det samme med et nettverk de kaller Google Me, men disse opplysningene har ikke blitt bekreftet av selskapet.

– I og med at Facebook har truffet et så enormt globalt behov, er det mange som vil prøve å konkurrere. Og en slik suksess som Facebook gir en veldig motivasjon til å gjøre noe lignende, tror Solheim.

Vanskelig å bli like stor

Han tror likevel det kan bli vanskelig for konkurrentene å slå Facebook ned fra toppen.

– Det er litt jobb å bytte nettverk, og mange har brukt en del tid på å bygge det opp. Hvis ikke Facebook selv gjør en stor tabbe, kan de nok vare veldig lenge. Det skal nok litt til for at andre kan klare å bli like store.

– Men man skal aldri si aldri. Det at Facebook har vokst seg store så fort, viser jo at det er mulig, sier Solheim.

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)