- Facebook bidrar til utroskap

I USA er Facebook en stadig hyppigere årsak til samlivsbrudd. - Stenging av Facebookprofilen kan være nødvendig for å gjenopprette tillit, mener norsk parterapeut.

Skilsmisse

Livet på Facebook kan føre til problemer i samlivet.

Foto: Colourbox.com

Facebook fører folk sammen, dessverre av og til også folk som helst ikke burde hatt kontakt.

- Det at partneren har kontakt med gamle flammer eller flørter med andre på Facebook, spesielt når det er lite flørting hjemme, er et tema som kommer opp hos oss jevnlig, sier psykologspesialist Dimitrij Samoilow til NRK.no.

Han jobber ved Østensjø familiekontor i Oslo, som blant annet tilbyr parterapi.

Må melde seg ut

Han mener Facebook lett kan bli en kilde til usikkerhet hos den ene parten. I enkelte tilfeller mener han faktisk det kan være en god idé å slette profilen sin for å gjenopprette tilliten.

- Spesielt etter utroskap, trenger den bedratte parten ofte fysiske tegn og bekreftelser på at man kan stole på vedkommende igjen, mener Samoilow.

- Det kan være en slags botsøvelse å lukke den typen profiler på nettet. Et alternativ kan være å gi partneren tilgang til profilen.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Skylder på Facebook

I USA havner skilsmisseoppgjør oftere i retten enn her hjemme. Og ifølge en fersk undersøkelse blant skilsmisseadvokater i Statene, er Facebook et stadig hyppigere tema i rettssalene, skriver CNN .

Den samme tendensen gjør seg gjeldende i barnefordelingssaker .

81 prosent av advokatene har opplevd en klar økning i bruken av beviser fra Facebook de siste årene.

En annen undersøkelse tyder på at Facebook er et tema i 1 av 5 skilsmisser.

- Ikke verre enn sms og e-post

- Facebook er et verktøy for utroskap, har president Marlene Esking Moses i den amerikanske skilsmisseadvokatforeningen uttalt.

Det har fått det sosiale nettstedet til å ta til motmæle.

- Det er latterlig å antyde at Facebook fører til skilsmisser, og vi vil foreslå for de som påstår at de har utført undersøkelser om temaet at de også stiller spørsmål om andre populære kommunikasjonskanaler, som sms, nettprat og epost, før de trekker konklusjoner, uttaler Andrew Noyes i Facebook.

Forsvinner bak PC-en

Hvis vi ser på internett generelt, er problemet for parforholdene betydelig større enn hvis vi ser på Facebook alene, mener Dimitrij Samoilow ved Østensjø familiekontor.

- Det er et hyppig tema når par kommer til oss. Mange opplever at partneren «forsvinner bak PC-en», sier han til NRK.no.

Han har inntrykk av at internett sluker personen på en annen måte enn for eksempel bøker og papirer. Skjermen tar oppmerksomheten og opphever tidsfølelsen på et vis.

- Mange par blir enige om å lukke PC-en og sette av tid til hverandre. De oppdager at de snakker for lite sammen, sier Samoilow.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

TV og radio

Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)
Norsk dokumentarserie. I tre månender har de 8 ungdommene hatt samtaleterapi med psykolog Peder Kjøs, og sammen har de funnet veier for å endre livene sine. Psykolog Peder Kjøs og gruppa trener Trine i å tørre å være seg selv. Malin gjør store fremskritt, og Kira med ME kjenner energien komme litt tilbake. Fredrik kommer frem til en løsning han vil prøve på. (8:8)