Hopp til innhold

Facebook lanserer hudblekningsapplikasjon

Nå sørger Facebook for at indiske menn får lysere hud på profilbildene sine.

Vaselinreklame

Bollywoodstjernen Shahid Kapur deltar i Vaselines hudblekingskampanje.

Foto: Skjermdump fra Facebook

Den nye applikasjonen fra Facebook er laget i samarbeid med hudpleierfirmaet Vaseline. De lanserer for tiden et nytt produkt for menn som bleker huden.

Bollywoodstjernen Shahid Kapur har sagt ja til å la seg avbilde i kampanjen. Bildet er av en blid stjerne med en lysende strek over midten av ansiktet: på venstre siden er han lys og blek, mens han har sin normale og mørkere hudfarge på høyresiden.

– Vi startet med reklameringen (for applikasjonen) fra den andre uken i juni, og tilbakemeldingene har vært ganske fenomenale, sier Pankaj Parihar som designet kampanjen til news.com.

Lide for skjønnheten.

– Flere og flere menn er blitt engstelige for å ikke ha hvit nok hud, sier sosiologiprofessor T.K. Oommen fra Jawaharlal Nehru University i New Delhi til The Age.

Dr. Erin Gilbert, dermatolog ved State University of New York, forteller at hun eller en kollega ser tilfeller av alvorlige bivirkninger fra hudblekningkremer minst én gang i uken.

Marked for blek hud

I 2005 lanserte den indiske kosmetikkgiganten Emani den første blekningskremen for menn: «Fair and Handsome». Den første kvinnelige kremen hadde da vært på markedet i 27 år. Siden den gang har et halv dusin utenlandske merker, som for eksempel Garnier, L’Oreal og Nivea, deltatt i den kosmetiske trenden og promoterer «magisk» hudblekning.

I 2009 svarte 12 000 mennesker i India fra tre nordlige stater i India at nyansen på hudfargen var det viktigste kriteriet når de skulle velge partner.

– Indere tror at hvis du har lys hud, så hører du til en høyere kaste; nemlig brahminerne, sier Oommen.

Kulturstrøm

 • Salman Rushdie om angrepet: – Voldsomt

  Forfatter Salman Rushdie har gitt sitt første intervju etter angrepet i New York i fjor. –Det var et voldsomt angrep, sier han til avisen The New Yorker.

  Rushdie holdt et foredrag om kunstnerisk frihet, da han ble angrepet med kniv på scenen. Forfatteren har mistet synet på det ene øyet, og har fått nedsatt førlighet i den ene hånden. Til avisen forteller han at han skriver litt saktere etter angrepet. Nå i vår er Salman Rushdie aktuell med boken «Seiersbyen», som kommer på norsk i mars.

  Salman Rushdie
  Foto: Hallgrim Haug / NRK Brennpunkt
 • Besøksrekord for Deichman

  Bibliotekene i Oslo hadde 4,6 millioner besøkende i 2022. Det er en økning på 1,5 millioner sammenlignet med normalåret 2019. I tillegg fikk bibliotekene 48 000 nye lånere.

  I året som gikk bidro Deichmans 24 biblioteker, spesialavdelinger og pilotprosjekter til veksten. Det nye hovedbiblioteket er hovedgrunnen til den store veksten, men også nyoppussede lokalbibliotek bidro til at flere bruker Oslos folkebibliotek.

 • «Ellos Eatnu – La elva leve» vant to priser på filmfestivalen i Göteborg

  Den norske filmen «Ellos Eatnu – La elva leve» mottok lørdag kveld både publikumsprisen og kritikerprisen på filmfestivalen i Göteborg.

  Den var en av to norske filmer som deltok i den nordiske konkurransen Nordic Dragon Award, og endte opp med å være den filmen festivalpublikummet satte størst pris på.

  Festivalen i Göteborg er Nordens største filmfestival.

  Den norske filmen om Altasaken har artist Ella Marie Hætta Isaksen i hovedrollen.

  – Den setter dagsordenen og gir ny forståelse for et samisk perspektiv på norsk politikk og kraftutbygging, det er fantastisk at både publikummet og kritikerne verdsetter dette så høyt, sier Kjersti Mo, direktør i Norsk filminstitutt.

  Filmen vant Den internasjonale filmkritikerorganisasjonen FIPRESCI sin pris. I juryens begrunnelse står det blant annet at «På mesterlig vis formidler filmen den sorgen som ble forårsaket av truslene om forsvinnende kultur og tap av identitet, språk og familiebånd».(NTB)

  Ellos eatnu - La elva leve
  Foto: Mer Filmdistribusjon

Flere kulturnyheter