Hopp til innhold

1 av 5 står opp om natten for å sjekke Facebook

Amerikanere blir stadig mer avhengige av Facebook. 40 prosent i USA sier at de er Facebook-avhengige.

Søvn, drøm

Vi er knapt våkne før vi logger på Facebook.

Foto: colourbox.com / colourbox.com

Facebook er det største nettsamfunnet vi har i verden i dag. Det har vi fått merke i hverdagslivet. Ifølge undersøkelsen fra Lightspeed Research gjort for Oxygen Media, prioriterer vi nå Facebook over våre egne primærbehov. Over en tredjedel av kvinnene som ble spurt, sier de sjekker Facebook før de går på do om morgenen.

– Det er ganske skummelt, sier Thea Svensen (18). Det at man føler at man må oppdatere seg på andres liv før man får starte på sitt eget, synes jeg er drøyt. Skjønt, det kommer vel an på hvor tissetrengt man er, legger hun til.

Siden stadig flere fra hele verden blir med i den virtuelle verdenen, lanserte Facebook i år det de kaller «Facebook Global Monitor». Denne applikasjonen skal blant annet gi en oppdatering på medlemsveksten i alle land de siste 30 dagene, 90 dagene og 12 månedene. Tjenesten samler også data for å finne ut hva brukerne benytter seg av.

Ved utgangen av 2009 var 1,5 milioner nordmenn på Facebook

– Hvor mange av vennenne mine som IKKE er på Facebook? ler Thea. En? Eller to? Folk er med fordi det er en greie, og egentlig ganske praktisk. Jeg bruker det til å holde kontakten og holde meg oppdatert. Facebook er ikke så seriøst, så det er også lettere å skrive noe på«veggen» til en annen, enn det er å ta en telefon for å avtale å ta en kaffe.

I den amerikanske undersøkelsen sier 50 prosent av single kvinner mellom 18 og 34 synes det er greit å treffe og gå ut med mennesker de har møtt over nettet.

Thea Svensen

Thea Svensen (18), Oslo

Foto: Elise Øygaren

Allikevel sier kun 6 prosent av kvinnene at de godt kan sjekke opp folk over Facebook, mens menn er mer liberale og slår til med 20 prosent. Thea knytter seg til majoriteten av kvinner:

– Jeg sjekker ikke opp folk på Facebook. Om noe, så sjekker jeg dem ut.

Lær også: Hvordan snakke med forelskelsen over nettet

På godt og vondt

– Anser du deg selv som avhengig som de 40 prosentene, eller er det er for sterkt ord?

– Jeg anser meg selv som veldig aktiv, sier Thea. Altså, er jeg borte fra Facebook én uke, så begynner jeg ikke å skjelve, men når jeg først har tilgang, så sjekker jeg siden altfor mye.

Fanget i databaser?

Facebook har benyttet en mye kritisert måte å overholde personvern på. Noe av frykten har vært at Facebook lagrer all info om deg. 57 prosent som deltok i undersøkelsen sier de snakker mer over nettet med mennesker, enn de gjør det ansikt-til-ansikt. Da blir ganske mye informasjon lagret på et år.

Etter at canadiske myndigheter gransket Facebook og fant ut at informasjonen man får for hva man deler er altfor dårlig, har nettsammfunnet endret reglene for personvern og gitt brukerne mer innsikt, skriver Datatilsynet. De har også lagt ut guider og tips til hvordan man best kan beskytte seg og generelt oppgradert muligheten brukerne har til å verne seg.

– Synes du det er skummelt å legge ut bilder på Facebook, eller slutter du deg til de 42 prosentene som sier de ikke ser noe galt i det?

– Det spørs hva du legger ut. Klining og nakenhet synes jeg er direkte upassende. Holder man en øl og har tatt et fint bilde med noen venner, er det ok, men ligger man i en haug med toalettpapir og spyr, så er det plutselig ikke så kult lenger. Det handler om hva man vil signalisere. Det skumle er at det er for alle, derfor prøver jeg å bruke sikkerhetsmulighetene i profilen min så godt jeg kan.

I undersøkelsen sier 24 prosent av mennene at de kunne brukt Facebook til å slå opp med kjæresten sin, mens bare 9 prosent av kvinnene synes dette var greit.

Jeg synes ikke det er greit å slå opp over Facebook. Tvert i mot. Er man i et seriøst forhold, bør man kunne forvente å få den beskjeden direkte. Det er lite kult når tante Gunda på Toten vet at du er blitt dumpa før du vet det selv, sier Thea.

Hun tror folk vil fronte forhold på Facebook fordi vi definerer oss ganske mye ut fra hva andre synes, og en kjæreste er også med på å definere deg.

– Facebook har endret frontingen av forhold, men ikke det som virkelig betyr noe, sier Thea Svensen.

Kulturstrøm

  • Gustav Klimts siste maleri solgt på auksjon

    Maleriet «Portrait of Miss Lieser» av den østerrikske kunstneren Gustav Klimt ble solgt på auksjon i Wien for 30 millioner euro, som tilsvarer rundt 350 millioner kroner.

    Klimt startet på portrettet i 1917, og det skulle bli hans siste maleri før han døde året etter. Han fikk aldri gjort det helt ferdig.

    Maleriet var savnet i nesten 100 år før det dukket opp på auksjonshuset i Wien tidligere i år, skriver BBC.

    Det har vært flere debatter om hvem kvinnen på bildet er, og hva som skjedde med bilde under 2. verdenskrig.

    Auksjonsleder Michael Kovacek, co-administrerende direktør for Kinsky Auction House taler ved siden av Claudia Moerth-Gasser, Klimt Expert, i begynnelsen av en auksjon for den østerrikske kunstneren Gustav Klimts portrett ble auksjonert ut.
    Foto: Reuters
  • Begravelses-musikal basert på Løvlands sanger.

    I september kommer begravelses-musikalen «You Raise me up» på Lillestrøm kultursenter, i samarbeid med komponist Rolf Løvland, skriver de i en pressemelding.

    Musikalen er en romantisk dramakomedie som utspiller seg i et begravelsesbyrå. Lisa Stokke og Øyvind Boye Løvold spiller hovedrollene.