Hopp til innhold

10 døde etter svineinfluensavaksine

I alt har Statens Legemiddelverk registrert over 200 alvorlige bivirkninger etter vaksinasjon med Pandemrix. Udramatisk, sier legemiddelverket.

Vaksinering mot svineinfluensa i Verdal.
Foto: Frank Almås / NRK

Steinar Madsen i Legemiddelverket

Steinar Madsen i Legemiddelverket.

Foto: NRK

Rundt 800 personer har fått bivirkninger av de 2,5 millioner menneskene som er vaksinert. De fleste av dem er av mindre alvorlig karakter.

– Dette er som forventet, og ikke dramatisk høye tall, sier avdelingsoverlege ved legemiddelverket, Steinar Madsen, til NRK.no.

20 tilfeller av spontanabort

Foreløpige resultater viser at dødsfallene ikke har noen sannsynlig sammenheng med vaksinen, heter det i bivirkningsrapporten som legemiddelverket nå har offentliggjort.

– Vi er sikre på at ingen av dødsfallene har sammenheng med vaksinen, sier Madsen.

Det er også registrert 20 tilfeller av spontanabort etter at mor har vaksinert seg, Legemiddelverket avviser også at det finnes en sammenheng mellom disse og vaksinen.

– Mange gravide vaksinerte seg så dette er innenfor normalen av hva man kan vente seg av aborter i en så stor gruppe mennesker, sier Madsen.

Legemiddelverket har også fått rapporter om at personer har fått epileptiske kramper bare timer etter vaksinering, men ifølge legemiddelverket er det usikkert om det er noen sammenheng.

– Dødsfall vil forekomme

Men det er bekreftet tre tilfeller av nevesykdommen Guillian-Barré syndrom (GBS) etter Pandemrix-vaksinasjon. Ett av dem er bekreftet, ett er sannsynlig og ett er et mulig tilfelle av GBS.

Når man vaksinerer så mange personer over kort tid, vil det tilfeldigvis skje dødsfall, sponaborter og fosterdød som ikke har noen sammenheng med vaksinen, heter det i rapporten.

– Jeg vil si at disse tallene viser at vaksinen er helt trygg og at risikoen er liten for å få alvorlige bivirkninger. Men vi vil følge opp de personene som har fått reaksjoner av vaksinen for å lære og bli bedre til neste gang, sier Madsen.

Svineinfluensaen har vært på retur siden begynnelsen av desember, og det er ikke ventet at spredningen vil blusse opp igjen.

– Vaksineringen går mot slutten, og vi vil ha en full oversikt om en månedstid, sier Madsen.

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger