Sjokosyk? Ikke skyld på mensen

Det er nemlig ikke vitenskapelig grunnlag for å si at søtsuget blir større før menstruasjonen.

Sjokolade

I den nye studien var kvinnene premenstruelle og de hadde et normalt forhold til mat. Det viste seg at de ikke hadde mer lyst på sjokolade i perioden før mensen enn ellers.

Foto: Colourbox

Sjokolade kan i mange tilfeller være bra for deg. 10 gram mørk sjokolade kan faktisk bedre blodgjennomstrømningen i kroppen.

Det er nok heller ikke uten grunn at sjokolade selger godt. Den er både fet og søt – noe som appellerer til manges preferanser når det gjelder kosemat.

Menstruasjonen kan være en beleilig unnskyldning for kvinner å meske seg med sjokolade, men kvinner har ikke vitenskapelig grunnlag for å si at sjokosuget skyldes den månedlige syklusen.

Ny forskning - nye resultater

En ny studie antyder nemlig at lysten på fett og søtt neppe har noe med menstruasjonssyklusen å gjøre.

Studien, som ble gjennomført ved Louisiana State University, omfattet kun 35 kvinner, men den ble utført annerledes enn tidligere studier på området.

Disse omfattet også kvinner som kunne ha spiseproblemer, og her ble kvinner spurt om å tenke tilbake i tid når det gjaldt søtsug i forkant av menstruasjonen, fremfor at de fikk spørsmålene når de faktisk var premenstruelle.

I den nye studien var kvinnene premenstruelle og de hadde et normalt forhold til mat. Det viste seg at de ikke hadde mer lyst på sjokolade i perioden før mensen enn ellers.

Siden studien omfattet såpass få kvinner påpeker forskerne at de kan trenge ytterligere bekreftelse av resultatene, men de mener de med ganske stor sannsynlighet kan si at den fysiske tilstanden hos premenstruelle kvinner i seg selv ikke trigger sjokosug.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Du kan likevel unne deg sjokolade

– Jeg har veldig tro på at det er mye større sjanse for å få til en langvarig livsstilsendring ved å unngå altfor dramatiske tiltak. Det gjelder både trening og kosthold, sier treningsekspert Yngvar Andersen til NRK.no i denne saken.

Hvis du liker sjokolade, er det dramatisk å gå et helt år uten.

– Det er såpass stor sjanse for ikke å lykkes, og at du sprekker etter to uker. Da er det bedre å unne seg litt hver lørdag. Ingenting er farlig i moderate mengder, legger han til.

Litt sjokolade bør alle kunne nyte uten å få dårlig samvittighet.

– En del sjokolade, særlig mørk sjokolade med 70 prosent kakao, er bra for helsa både fysisk og psykisk, supplerer han.

Bedre med mye på lørdag enn litt hver dag

Hvor mye sjokolade du kan tillate deg på lørdagskvelden, er det vanskelig for Yngvar å si noe om.

– Det viktigste er nok at du bruker god tid på hver bit, kjenner på smaken og virkelig nyter sjokoladerutene, oppfordrer han.

En melkesjokoladeplate på 200 gram kan for de fleste være litt i overkant. Men dersom du blir så glad og energifull av sjokoladen at du øker aktiviteten, er det kanskje ikke så ille.

– Det er vanskelig å si akkurat hvor mye som er for mye, men det er i alle fall bedre med 100 til 200 gram på lørdag enn 50 gram hver dag hele uken, mener treningseksperten.

TV og radio

Vi fyrer med ved. Men hva slags ved skal man fyre med - og hva bør man absolutt ikke slenge i peisen? Vi tester ved og gir tips og råd om vedovner, gamle som nye. Og så ser vi på fiffige ved-dingser.
Kunne du tenkt deg å sove i same seng som kong Olav? I sesongpremieren på Solgt tar programleiar Frode Søreide med seg to lag med meklarar frå Austlandet til Narvik. Her skal dei tippe pris på tre eigedomar. Kven tippar nærast? Ei av utfordringane er eit gamalt og ærverdig pensjonat, som mellom annan Kong Olav har gjesta ved fleire høve. Sesong 5 (1:6)
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.