Hopp til innhold

Krever at staten gir mensen-bidrag

Skoleelever og studenter må få gratis bind- og tamponger, krever AUF i Nordland.

tampong

Utgiftene til tamponger og bind er en del av jenters utgifter. AUF Nordland mener staten bør dekke utgiftene menstruasjon fører med seg.

Foto: Hermann Mock / colorbox.com

Viktoria Linea Høybakk

Viktoria Linea Høybakk.

Foto: Privat

– Jenter har konstante utgifter til hygieneartikler; bind, tamponger og mer. For mange, spesielt studenter og skoleelever er dette krevende økonomisk, sier Viktoria Linea Høybakk, som lanserte forslaget på årsmøtet i Nordland AUF.

Partilaget i Nordland går dermed enstemmig inn for at staten skal gi økonomisk støtte til kvinnelige skoleelever ved videregående, samt studenter, for å bedre imøtekomme deres behov som jenter.

– Dette handler om at jenter må betale ekstra hver måned for en biologisk konsekvens de ikke har valgt selv, sier Høybakk.

Kravet om gratis bind og tamponger ble også diskutert i AUF i 2003, men verken likestillingsombudet eller moderpartiet bet på den gang.

Det gjenstår å se hva som skjer denne gangen, men det finnes mange eksempler på at forslag fra ungdomspolitikere har blitt stemt ned lenger opp i partisystemet. Her er fem av dem:

1. – Fedme er selvforskyldt

Hedmark FpU mener fedme stort sett er selvforskyldt, og at feite folk som ønsker slankeoperasjon, må betale mer selv.

– Det ikke riktig hvis jeg som hardtarbeidende skattebetaler skal belastes hvis naboen velger å leve usunt ved å stappe i seg mengder med frossenpizza, uttalte leder Kari Helene Bekkelund i Hedmark FpU.

Fylkespartiet har sendt forlaget til partiets stortingsgruppe – i omskrevet form, skriver Østlendingen.

2. – Fjern promillegrensa til sjøs

Bråk ble det også da fylkesleder Haagen Poppe i Aust-Agder Unge Høyre mente at sjektetur og pilsing er en viktig del av sørlandskulturen – og foreslo å fjerne promillegrensa for saktegående fritidsbåter.

3. Ja til fri hasj og bordeller

Unge Venstre har også provosert mange med sine forslag om å legalisere cannabis og khat. I et annet vedtak fra 2008 gikk ungdomspartiet inn for lovlige bordeller.

– Det vil bli lettere for myndighetene å følge opp de prostituerte hvis de er i statlige bordeller, uttalte daværende leder i Unge Venstre, Anne Solsvik til VG.

Akershus Unge Høyre støttet forslaget, mens Unge Høyre-lederen var kritisk.

4. Vil fjerne bikinitoppen

Også svenske ungdomsparti skaper overskrifter. Det svenske Miljöpartiets ungdomsparti, Grön Ungdom, vil forby klesregler som tvinger jenter til å gå med bikinitopp.

– At gutter kan gå toppløse, mens jenter tvinges til å gå med enten bikinitopp eller badedrakt, er forskjellsbehandling og dermed kjønnsdiskriminerende, uttaler talskvinne for Grön Ungdom, Maria Ferm ifølge Nettavisen.

5. Ville forby homofili

Da Lenvik FpU i Troms ville forby homofili ble det bråk. De unge FpU-politikerne karakteriserte homofili som en sykdom som burde behandles for å stoppe «smittebærerne», som de kalte det. FpU sentralt tok avstand fra utspillet, og da lokalavisen Folkebladet i 2013 intervjuet dem igjen, angret de.

Har en politisk funksjon

Politisk kommentator Lars Nehru Sand i NRK sier dette er gode eksempler på saker som ligger litt i ytterkant og som det derfor er vanskelig å få vedtatt på kort sikt, men bemerker at ungdomspartiene har en politisk funksjon utover det å foreslå «mange rare ting».

Lars Nehru Sand

Politisk kommentator Lars Nehru Sand i NRK synes generelt det er bra at ungdom lærer seg politikk og selv får fremmet saker de mener er viktige.

– Forslagene her er gjerne et resultat av at ungdomspolitikere generelt, i enkelte saker, kan se noe overdrevet på partiets ideologi og hva partiet står for. Samtidig har vi flere eksempler der ungdomspartiene går foran på saker som også ekspertene er enige om burde bli vedtatt, men som «voksne» politikere finner realpolitisk vanskelig.

Skatt på boliger og reduksjon i sykelønnsordningen er bare to eksempler på slike saker, fortsetter han.

– Når det gjelder forslagene i denne saken, så er de sikkert seriøst ment. Og det er bra at ungdom lærer seg politikk og selv får fremmet saker de mener er viktige.

– Noen av disse forslagene er kanskje fremmet for å få oppmerksomhet, men dette med gratis bind- og tamponger er nok et forslag som er ment å skulle bidra til å løse et reelt problem, avslutter Sand.