- Lavkarbo gir økt risiko for slag

Sverger du til lavkarbo og en proteinrik kost for å gå ned i vekt? Ikke bare øker det risikoen for kreft, men også risikoen for slag og hjertesykdommer, viser en ny og stor undersøkelse.

Biff

For mye kjøtt gir økt risiko for slag og hjertesykdommer, viser den svensk-amerikanske studien.

Foto: Colourbox

For mye kjøtt og en proteinrik kost med lite karbohydrater øker risikoen for hjertesykdommer og slag, viser en ny svensk-amerikansk undersøkelse.

Undersøkelsen er til nå den største vitenskapelige studien som har sett på de langsiktige effektene ved en lavkarbodiett, og publiseres i dag i British Medical Journal, melder svenske medier.

Hans-Olov Adami, professor ved Karolinska Institutet

Hans-Olov Adami, professor i kreftepidemiologi ved Karolinska Institutet.

Foto: Stefan Zimmerman / Karolinska Institutet

– Den som vil gå ned i vekt bør ikke ukritisk kaste seg over trenddietter som Atkins og LCHF (Low Carb/High Fat, red.anm.), og stirre seg blind på kortsiktige resultater, sier Hans-Olov Adami, professor i kreftepidemiologi ved Karolinska Universitet til svenske Dagens Nyheter.

– Man må også tenke på de langsiktige helseeffektene, sier Adami.

Han har sammen med sine kolleger undersøkt matvanene og livsstilen til nesten 44.000 kvinner i alderen 30 til 49 mellom 1991 og 1992.

De så spesielt på kvinnenes inntak av karbohydrater og protein.

Femten år senere hadde 1270 tilfeller med hjertesykdom og slag inntruffet blant kvinnene.

Resultatet viste også at risikoen for å bli rammet av hjertesykdom og slag, økte i takt da kvinnene spiste mindre karbohydrater og mer protein.

– Det er en betydelig økt risiko for å bli rammet hvis du spiser på denne måten. Hjerte- og karsykdommer øker med nesten en tredjedel, sier Hans-Olov Adami.

En teori var at kvinnenes største proteinkilde var rødt kjøtt, og et stort inntak av dette øker risikoen for både kreft og slag.

– Hvis du ønsker å spise sunt bør du velge proteiner og fett først og fremst fra vegetabilske kilder, og redusere forbruket av animalske produkter, sier Alicija Wolk, professor i ernæringsvitenskap ved Karolinska Institutet til svenske DN.

Hun anbefaler folk å kutte ned på enkle karbohydrater og søtsaker, og heller fokusere på fiberrike produkter.

Les mer om ekstrem lavkarbodiett her

Kritisk lavkarboekspert

Sofie Hexebergs bøker om lavkarbo har til nå et samlet opplag på 150.000 eksemplarer, og må kunne kalles en salgssuksess.

Erik Hexeberg

Erik Hexeberg.

Foto: Dr. Hexebergs klinikk

Ved Dr. Hexebergs klinikk i Bærum brukes lavkarbokosthold som medisin.

Lege Erik Hexeberg ved klinikken, som også er leder av fagrådet i Foreningen kostreform for bedre helse, stiller seg kritisk til resultatene fra den svenske studien.

– Her har de kun sett på forholdet mellom lavt karboinntak og høyt proteininntak, og ikke på effekten av et høyt fettinntak. Ved vår klinikk anbefaler vi på generelt grunnlag ikke et proteininntak høyere enn det som er vanlig i det norske kostholdet, altså 10-20 prosent.

– Og hvor mye fett og karbohydrater anbefaler dere at folk skal spise?

– Karboinntaket bør ligge under 25 prosent, resten av kosten bør bestå av fett.

Den svenske studien tiltok på 90-tallet. Hexeberg mener inntaket av usunne transfettsyrer var langt høyere da enn det er i dag, både i Norge og Sverige, og at dette kan være noe av årsaken til den økte forekomsten av hjerte- og karsykdom blant kvinnene i studien.

– Her har de heller ikke tatt høyde for hvor mye mat kvinnene har spist, bare sett på sammenhengen mellom inntak av protein og karbohydrater. Det ville vært mye mer interessant å se resultatene om studien hadde blitt gjennomført fra i dag av. Dette er ikke en entydig studie, slik jeg ser det etter min raske gjennomgang. Det finnes andre studier som har vist andre resultater av å ha et lavkarbokosthold, sier Hexeberg.

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)