– Det høres fryktelig kjedelig ut, spør du meg, ler Marit Bjørgen.
Den svenske skiskytteren Björn Ferry har vakt oppsikt etter at han fortalte om sin karbofattige gulldiett.
Svensken tok nemlig sitt første individuelle OL-gull i Vancouver i 2010 etter å ha vært på lavkarbodiett i sju måneder. Dietten bestod av egg, bacon, fløte og ost.
Han har nettopp gitt ut bok der lavkarbodietten får æren for suksessen.
Les også:
– Viktig med variert kosthold
Marit Bjørgen holder seg imidlertid til karbohydrater i sitt varierte kosthold. Hun påpeker at mot Ferrys ene OL-gull, så tok hun tre gullmedaljer i Vancouver.
– Jeg tror det har gitt bedre resultater, sier Bjørgen, som for tiden forbereder seg til sesongåpningen sammen med Therese Johaug på Valdresflya (se video nederst i saken).
Björn Ferry veier nå 81 kilo, har en fettprosent på 10, er topptrent og har masse muskler.
Men selv om dietten har ført til fremgang for svensken, tror ikke Bjørgens lagvenninne og konkurrent, Therese Johaug, at en lavkarbodiett vil gi henne suksess i langrennssporet.
– Det er viktig for oss som trener så mye å ha et variert kosthold der man får i seg både karbohydrater, proteiner og fett. Suksessoppskriften for min del er et vanlig norsk kosthold, sier Johaug.
Les også:
Troen på dietten er altså lav hos to av våre fremste idrettsutøvere. Bjørgen vil likevel ikke utelukke at noen kan ha effekt av den.
– Man må finne ut av hva som fungerer for hver enkelt. Jeg gjør det som fungerer best for meg, så får andre gjøre det som fungerer best for dem, sier hun.
Mer egg og bacon
Det er ikke bare Björn Ferry som er opptatt av lavkarbo. Nordmenn spiser stadig færre karbohydrater.
I fjor
Hittil i 20111 har det økt med 10 prosent sammenlignet med i fjor.Til og med Fedon Lindberg, som i sin tid advarte nordmenn mot å spise for mye brød og poteter, mener folk har blitt for opptatt av lavkarbo.
– Ekstreme lavkarbodietter er ikke balanserte. Men det er heller ikke et kosthold basert på så mye brød som mange nordmenn spiser, legger han til.
Les mer: