Hopp til innhold

- Ikke re opp senga!

Midden stortrives på soverommet om sommeren. - Ikke re opp senga, lyder ekspertenes råd.

Seng og midd

En stramt oppredd seng gir gode vekstvilkår for midd.

Foto: Montasje: STAMI / Colourbox

Tror du at du er alene i senga? Tro om igjen.

Med litt høy fuktighet kan ett eneste gram av støvet på soverommet ditt inneholde så mange som 500 midd. Flesteparten av de mikroskopiske smådyrene bor i madrassen og sengetøyet.

I Norge er forekomsten av midd høyest om vinteren da vi tilbringer mest tid innendørs. Men husstøvmidden stortrives også i den norske sommeren. Derfor kan det være lurt å benytte det varme været til å fjerne småkrypene fra sengetøy og madrasser.

Midden kan gi allergiplager, men er ellers ufarlig. Det er uansett ikke spesielt behagelig å vite at man kan ha så mange usynlige sengegjester.

Sjekk om dyner og puter er vaskbare når du kjøper nytt.

Rose Lyngra, Astma- og Allergiforbundet.

- Hvis du vil begrense antallet midd, bør du ikke re opp senga, lyder rådet fra seniorrådgiver Rose Lyngra i Astma- og Allergiforbundet.

- La heller sengetøyet henge løst over gavlen slik at fuktigheten luftes ut. Å legge dyne og sengeteppe over madrassen når man står opp gir den beste grobunnen for utklekking av flere midd, sier hun til NRK.no.

Lyngra mener de voksne derfor bør godta at ungdommen har det litt uryddig i sengene sine.

LES OGSÅ:

Flass og svette

Alle senger har midd i madrassen, dyna, puter og sengetøy. Men antallet småkryp er det temperatur, fuktighet og rengjøring som avgjør.

Midden lever av flass fra huden og trives i fuktighet som vi etterlater oss når vi sover.

En dansk undersøkelse i fjor viste at nabofolket glemmer å vaske dynene og putene sine.

39 prosent av danskene vasker dyne og pute sjeldnere enn én gang i året. Og mange blir aldri vasket i det hele tatt, ifølge Politiken.

Det er ingen grunn til å tro at situasjonen er bedre på soverommene hos Kari og Ola.

- Det er anslått at 14 prosent av befolkningen både i Norge og Danmark er allergiske mot husstøvmidd, forteller Rose Lyngra.

- Symptomene er tett eller rennende nese, eller kløe i øynene når man ligger i senga. Atopisk eksem kan forverres, og noen får irritasjon i luftveiene ved kontakt med midden, sier hun.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

- Skift sengetøy ofte!

Det finnes flere gode råd for å holde antallet midd lavest mulig.

Rose Lyngra

Rose Lyngra i Astma- og Allergiforbundet har flere gode råd mot midd i senga.

Foto: Nina Brun

- Sengetøyet bør skiftes ofte, minst én gang i uka hvis man er allergisk. Og dyner og puter bør vaskes på 60 grader, som er varmt nok til å drepe midden, forteller Lyngra.

- Dessuten bør man ta ut madrassen og banke og støvsuge den én gang i løpet av sommeren. Samtidig er det lurt å vaske hele senga. Du blir ikke kvitt all midden, men antallet blir kraftig redusert på denne måten, sier hun.

Lyngra minner også om at man kan kjøpe spesielle midd-trekk til dyne og pute og vaskbare madrassbeskyttere. - Dette vil isolere midden og kan lindre plagene for allergikere.

Kosedyr på barnas soverom kan også være en populær samlingsplass for midd. - Vask kosedyrene med jevne mellomrom, lyder rådet.

LES OGSÅ:

Gulvtepper

Lyngra forteller at gulvtepper på soverommet er et annet yndet sted for husstøvmidden. Verstingene er heldekkende tepper som ikke kan ristes. - Støvsugeren er med andre ord en god venn, men er man allergisk bør teppene fjernes.

- Om sommeren bør man i det hele tatt lufte soverommet mest mulig, for å få ned fuktigheten. I hvert fall om man ikke har pollenallergi, sier Lyngra.

Et annet tips er å sjekke om dyner og puter er vaskbare når man kjøper nytt. Dessuten er det viktig at nyvasket sengetøy blir helt tørt før du legger det tilbake i senga.

- Kan man være allergisk mot husstøvmidd uten å vite det?

- Ja. Er man i tvil, vil en enkel blodprøve hos fastlegen gi svaret, sier Rose Lyngra.

Frys dem vekk

Et annet velkjent råd er å fryse ut midden om vinteren. Plasserer du dyne, pute og eventuelt madrassen utendørs i kulda, tar du knekken på hele middkolonien.

- Men da må det være minst 15 minusgrader ute, og luftingen bør vare i minst åtte timer. Ikke helt enkelt, med andre ord.

- Om vinteren bør du i hvert fall sørge for at soverommet ikke er for varmt, og unngå vifteovner som sprer støv og midd rundt i rommet.

- Rådet om ikke å re opp sengene og sørge for jevnt renhold er uansett gyldig også i den kalde årstiden, sier Astma- og Allergiforbundets ekspert.

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)