Måtte brenne alt soveromsinteriøret

- Tanken på at vi har levd med veggedyr i sengen i 10 måneder, gjør meg kvalm. Det er svært viktig at folk blir klar over disse dyrene, forteller Nina Havsø til NRK.no.


Nina Havsø og sønnen (åtte måneder). Til høyre: armen hennes med arr etter veggdyrbitt.

Nina Havsø og sønnen (åtte måneder). Til høyre: armen hennes med arr etter veggdyrbitt

Foto: Privat

Nina Havsø fra Egersund er en av dem som har opplevd veggdyrangrep på nært hold.

- Det er noen motbydelige dyr, sier hun til NRK.no.

Den uheldige egersunderen har fortsatt arr oppover armene etter veggedyrbitt.

Hun står frem og deler sine erfaringer med blodsugerne for å informere og advare andre, både vanlige folk, samt leger og spesialister.

- Det er jo himla merkelig at ikke engang hudspesialisten klarte å finne ut at den intense kløen jeg hadde, skyldtes veggedyr, sier hun oppgitt.

LES OGSÅ: Unngå å få med deg veggedyr hjem fra ferien

Trodde det var svangerskapskløe

Veggedyret

Veggedyr.

Foto: Wikipedia

For vel en måned siden, tidlig i juli, fikk Havsø påvist veggedyr i leiligheten hun bor i sammen med sønnen sin, som nå er åtte måneder gammel.

Da hadde hun levd med kløende bitt på kroppen i 10 måneder, men uten å finne ut hva det skyldtes.

- Det hele startet i slutten av svangerskapet mitt. Legen mente at det var svangerskapskløe. Men kløen gikk ikke over etter at ungen var født. Da ble jeg sendt videre til hudspesialist, sier hun.

- Hudspesialisten ga meg forskjellige kremer og jeg ble også sendt til lysbehandling tre dager i uken i et par måneder. Kløen ble ikke bedre. Hudlegen mente jeg selv måtte være skyld i utslettet, at det ble dannet små talgprikker av all kløingen, som jeg igjen klorte hull på slik at de ble betente, forteller Havsø til NRK.no.

At kløen kunne skyldes noe annet, ble oppdaget ved en tilfeldighet.

LES OGSÅ: Må du brenne alt på soverommet hvis du får veggedyr i senga?

Veggedyr i puten

- I begynnelsen av juli pakket jeg ned sengetøyet til sønnen min, som nå var blitt åtte måneder. Da datt det to små dyr ut av puten hans. Typen min sjekket på nettet hva slags dyr det kunne være. Da så jeg et bilde av en hånd med "min sykdom", sier den uheldige egersunderen.

- Vi fant ut at vi måtte sjekke senga. Jeg tok en lommelykt og lyste under lakenet på overmadrassen. Der var det ingenting. Jeg lyste under sengekappen på undermadrassen ... og der, i glidelåsfolden rundt hele senga vår, var det hundrevis av disse kvalmende dyrene! forteller Nina Havsø.

Veggedyrene ble sannsynligvis med hjem etter et opphold i en campinghytte på Vestlandet.

LES OGSÅ: Ta testen her: Hvor helsefarlig er ditt hjem?

Ikke meldingspliktig

Da paret kontaktet campingplassen hvor de hadde bodd noen måneder tidligere, fikk de til svar at ja, det har vært problemer med veggedyr i den hytta hvor de hadde overnattet.

Infestasjon med veggedyr er ikke meldingspliktig til MSIS, som er Folkehelseinstituttets meldingssystem for smittsomme sykdommer.

Nina Havsø, som har opplevd sin del av ubehag i møte med utyskene, synes likevel at alle som driver et overnattingssted som har fått veggdyr, har en moralsk plikt til å informere de som har bodd der.

- De kunne jo bare ha tatt en telefon til oss og andre gjester, og fortalt at de hadde fått påvist veggedyr, og bedt oss sjekke sengene våre, mener Havsø.

Store utgifter

Nina Havsø og sønnen (åtte måneder)

Heller ikke hudspesialisten klarte å finne ut hvorfor Nina Havsø klødde. At det skyldtes bitt fra veggedyr, fant hun ut ved en tilfeldighet.

Foto: Privat

Da Havsø og kjæresten endelig fant ut at utslettet hennes skyldtes veggedyr, ble et skadedyrfirma kontaktet.

Havsø har hatt betydelige utgifter som følge av infestasjonen.

Sengene, samt alt av interiør på soverommet, ble brent, og alt tøy ble vasket eller frosset ned.

- Jeg får ingenting dekket av forsikringen, forteller hun.

Nå håper hun at andre skal få slippe å oppleve det samme som hun og sønnen gjorde.

- At disse dyrene har suget blod av min nyfødte baby i åtte måneder, gjør meg uvel. Det har nok også vært medvirkende til at han har sovet så dårlig om nettene, sier Nina Havsø til NRK.no

Tiltrekkes av varme

Veggedyr

Veggedyr.

Foto: Anticimex

Sengen er et yndet tilholdssted for veggedyr.

- Disse dyrene tiltrekkes av varme og karbondioksid fra pusten din, forteller forsker Arnulf Soleng fra Folkehelseinstituttet til NRK.no.

Effektiv bekjempelse av veggdyr kan være vanskelig å utføre selv.

Soleng anbefaler å kontakte et profesjonelt firma som driver med skadedyrbekjempelse.

Bruk av kjemiske midler i bekjempelsen kan være effektivt. Av helsemessige årsaker bør man imidlertid minimere bruken av slike.

- Nærkontakt med slike kjemikalier i store mengder kan være negativt for helsen. Men med korrekte metoder bør ikke dette være noe problem, forteller Soleng.

LES OGSÅ: Har du veggedyr hjemme hos deg?

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)