Hopp til innhold

Han bor hjemme hos deg

Se de uvelkomne husgjestene dine slik du aldri har sett dem før.

Midd, larver og lus - du vet at de er der, du ser dem bare ikke. Og tatt i betraktning bildene vi presenterer øverst i saken er det kanskje like greit.

For disse fryktinngytende beistene er hverken animerte eller sminka opp, de er bare forstørra. Mange av dem omgir du deg med på daglig basis, men da i et atskillig mindre skremmende format.

Her er de foreviga gjennom det ultrakraftige mikroskopet til den prisbelønte fotografen Steve Gschmeissner .

Christian Krogstad er skadedyrbekjemper i ABS skadedyrkontroll , og mener han jobber i en uglesett, men viktig bransje.

– Hadde det ikke vært for bransjen vår hadde det ikke vært mulig å bo i noen av byene i verden, sier han.

Husstøvmidd

Husstøvmidd

Husstøvmidden lever i to måneder, og på den tida rekker den å etterlate seg ti ganger sin egen vekt i avføring.

Foto: Eye Of Science / SPL / Barcroft Media / Eye Of Science / SPL / Barcroft/Bulls

– Husstøvmidd er så å si usynlige, og lever i hver eneste seng i hele verden. Folk flest merker ikke noe til dem, men har du astma eller allergi kan de være plagsomme.

Krogstad forteller at man ikke kan fjerne all husstøvmidd fra senga, men at man til en viss grad kan bekjempe dem ved å bytte sengetøy ofte, og å legge dyna i fryseren en gang i blant.

Spyfluelarve

– Spyfluelarvene tiltrekkes av råtnende dyr, har du døde mus i veggen får du helt sikkert besøk. Løsningen på problemet er å finne kilden, altså kadaveret. De forsvinner uansett stort sett etter et par uker.

Katteloppe

– Kattelopper er strengt tatt veterinærenes bord. De er sære parasitter som holder seg til dyret de hører til. De kan i mangel på katter oppholde seg på mennesker, men der kan de ikke formere seg eller overleve særlig lenge.

Melmidd

– Melmidden er blindpassasjerer i melposene. Du merker det fort, melet blir tydelig ødelagt.

Skadedyrbekjemperen forteller at melmidden ikke er noe stort problem, de kan bekjempes med støvsuger og insektspray.

Veggedyr

Vegglus

Veggedyret er vrien å få has på, selv for profesjonelle skadedyrbekjempere.

Foto: Steve Gschmeissner / SPL / Barcroft Media / Steve Gschmeissner / SPL / Barcr/Bulls

– Veggedyret er det mest «nasty» insektet. De lever i senga, suger blod, og blir enormt mange. Voldsomt utbredt, og det kommer fler og fler.

Krogstad forteller at dette er det insektet som er mest omtalt i bransjen. Årsaken er at veggedyret de siste åra har utviklet en resistens mot midlene skadedyrbransjen har brukt, og dermed utvikla seg til å bli et kjempeproblem.

– Vi har knapt nok våpen mot disse. Vi forsøker alle metoder - sterke insektmidler, kulde og varme. Man kan for eksempel ta alle møblene ut av et hus og putte dem i en frysecontainer, og det er dyrt.

Han forteller at de er vanskelige å gardere seg mot, og at man frakter dem med seg hjem fra overnattingssteder som hoteller, herberger og campinghytter.

– Vil du jobbe preventivt mot veggedyr må du være grundig etter å ha overnatta borte. Du kan for eksempel legge alle klærne i fryseren.

Rød melbille

– Denne ser vi ikke noe til her i landet, men vi har brunsvart melbille og rismelbille. Disse utgjør ikke noe stort problem for vanlige husholdninger, men det kan vel tenkes at de skaper mer trøbbel i næringsmiddelindustrien.

Amerikansk kakerlakk

Amerikansk kakerlakk

Krogstad rangerer kakerlakken som det nest ekleste dyret etter veggelusa.

Foto: David Scharf / SPL / Barcroft Media / David Scharf / SPL / Barcroft Me/Bulls

Den amerikanske kakerlakken er ikke noe stort problem i Norge, men det er derimot den tyske.

– To kakerlakker kan bli til tusenvis på et par måneder. De tåler det meste, og er notoriske smittebærere. Vi får veldig mange henvendelser når det gjelder kakerlakker, særlig fre personer i store bygg med mange leiligheter.

Krogstad forteller at det er vanskelig å gardere seg mot kakerlakker, man må bare prøve å ha visuell kontroll.

– De er altetende og griser til omgivelsene med ekskrementer. Etter veggedyr synes jeg nok kakerlakker er de ekleste dyra.

Husflue

– Husfluer finnes overalt. De er det ikke så mye å gjøre med, stort sett trenger man det ikke heller. Kanskje med unntak av i landbruket, bor du på en gård kan du nok føle at det blir litt vel mange av dem.

Husflue

Husflua er en gammel kjenning i norske hjem som ser hakket mer fryktinngytende ut forstørra.

Foto: Eye Of Science / SPL / Barcroft Media / Eye Of Science / SPL / Barcroft/Bulls

Sistemann på lista heter pholcidae. Det er en edderkoppfamilie som trives best i kjellere, men Krogstad har ikke noen erfaring med disse langbente edderkoppene i Norge.