- Ikke kjøp scampi

Svenskene har sluttet, men i Norge importerer vi mer enn noen gang. - Det er det verste matproduktet du kan velge, sier miljøorganisasjonen Grønn Hverdag.

shrimp

- Det eneste alternativet å du har for å sikre at du ikke støtter en destruktiv industri er å ikke kjøpe scampi, sier Eidi Ann Hansen i Grønn Hverdag.

Foto: Colourbox

Grønn Hverdag har nå iverksatt et opprop mot salg av scampi i Norge.

Bakgrunnen er at de mener scampiindustrien ødelegger mangroveskoger og korallrev, utpiner fiskeressurser, samt involverer barnearbeid og alvorlige brudd på menneskerettighetene.

Eidi Ann Hansen i etiskforbruk.no

Eidi Ann Hansen i Grønn Hverdag.

Foto: etiskforbruk.no

– Folk må slutte å kjøpe scampi, og restauranter og dagligvarebransje må slutte å selge det, sier kampanjeansvarlig Eidi Ann Hansen i Grønn Hverdag.

Scampi er nærmest blitt hverdagsmat. Fra 2000 til 2011 ble importen 25-doblet. Importen av scampi til Norge er høyere enn den til Sverige, til tross for at vi er nesten bare halvparten så mange.

Vil ikke slutte å selge scampi

Etter en miljøkampanje Sverige har de fleste store dagligvarekjedene droppet innførsel og salg av scampi. I Norge har bransjen ingen umiddelbare planer om det.

Ifølge VG svarer både ICA og Norgesgruppen nei på dette spørsmålet, og heller ikke Coop Norge har tenkt å la være å selge scampi, til tross for at søsterselskapet Coop i Sverige har sluttet.

Coop-portretter, mai 2011

Kristin Paus i Coop Norge.

Foto: Sverre Chr. Jarild/Lysbordet / Coop Norge

– Etterspørselen er stor. Vi tror ikke et forbud er løsningen. Vi er klar over problemene som er knyttet til deler av industrien, men vi jobber tett med seriøse leverandører som garanterer bærekraftig produksjon av scampi, sier pressesjef Kristin Paus i Coop Norge til NRK.no.

For Eidi Ann Hansen i Grønn Hverdag er ikke dette svaret godt nok.

– Jeg er veldig skuffet. De tør jo ikke gjøre noe de kan tape penger på. Scampiindustrien har grusomme konsekvenser. Når dagligvarebransjen ikke vil gjøre noe med dette problemet må vi som forbrukere vise vei, sier Hansen.

– Jeg tror mange ikke er klar over hvilken skade denne industrien gjør, og at det er grunnen til at det kjøpes så mye scampi. Vi må bare slutte med det.

LES OGSÅ: – Ikke spis reker flere ganger i uken

Coop mener produksjonen er miljøforsvarlig

I et brev til Grønn Hverdag understreker Coop Norge at scampien de selger er bærekraftig produsert:

«Coop vektlegger langsiktig samarbeid med våre leverandører. Disse stiller klare krav til sine produsenter, herunder sertifisert produksjon og etterlevelse av ulike standarder når det gjelder miljø og trygg mat. Våre leverandører følger bl.a. Best Aquaculture Practices og har som mål å få sertifisert produksjon i henhold til ASC (Aquaculture Stewardship Council) så snart denne er etablert for scampi.»

Heller ikke dette holder for Hansen i Grønn Hverdag.

– Det er allmenn enighet blant miljøorganisasjonene i Norge om at disse sertifikatene for produksjon på ingen måte garanterer bærekraftig og etisk produksjon. Det eneste alternativet å du har for å sikre at du ikke støtter en destruktiv industri er å ikke kjøpe scampi.

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)