Er du blant dem som mesker deg med sommerens reker? Da bør du lese videre.
Reker er nemlig små kolesterolbomber. Ifølge Helsedirektoratet har reker høyere innhold av kolesterol enn mange andre animalske matvarer.
Reker inneholder 150 milligram kolesterol per 100 gram.
Til sammenligning inneholder kylling, sardiner og fet ost omtrent 70–110 milligram per 100 gram.
LES OGSÅ: Uvitende om høyt kolesterol
Verdens helseorganisasjon anbefaler et maksinntak på 300 milligram kolesterol gjennom kosten, så spiser du 200 gram reker har du fått dagsdosen din. Du får jo i tillegg i deg kolesterol gjennom andre matvarer også.
På toppen av dette er reker som regel svært salte. Kokte reker inneholder ifølge Helsedirektoratet 1,5 gram salt per 100 gram, mens reker i lake kan inneholde det dobbelte.
LES OGSÅ: Er ferske reker egentlig ferske?
Ikke spis reker ofte
– Jeg vil ikke anbefale noen å spise reker flere ganger i uken, sier klinisk ernæringsfysiolog Marte Gjeitung Byfuglien.
– De som har et høyt kolesterolnivå i kroppen bør heller ikke spise rognen i rekene. Den er nemlig enda mer kolesterolmettet. Ferske reker inneholder mindre rogn om sommeren enn om vinteren, men frosne kan inneholde mye.
Gjeitung Byfuglien understreker at det klart er forskjell på å innta flere større festmåltider med reker og det å pille noen reker på brygga for kosens skyld.
– Lag gjerne en god salat til rekene. Og det er helt ok å bruke majones til – den inneholder fett av det sunne slaget. Tenker du på linjene kan du kanskje begrense deg noe, for kaloritung er den jo.
OPPSKRIFT: Rekesuppe og marinerte reker
Reker har lavt innhold av fett og inneholder en rekke vitaminer og mineralstoffer.