NRK Meny
Normal

- Helsepersonell svikter

Færre kvinner kunne vært rammet blodpropp forårsaket av p-piller, hvis helsepersonell hadde gjort jobben sin, mener professor.

P-piller.
Foto: Roald, Berit / SCANPIX

Annet hver år dør en norsk kvinne av blodpropp forårsaket av p-piller. Prevensjonspillene er også årsaken til at mellom 20 og 30 jenter får årlig varige skader etter hjerneslag eller hjerteinfarkt. 

LES OGSÅ: Tror p-piller er årsak til dødsfall

- Kunne vært færre

Tallet kunne vært kraftig redusert dersomt flere leger, helsesøstere og jordmødre hadde gjort en bedre jobb med å sile ut kvinner med blodpropp i familiehistorien.

HØR: Halvparten kunne vært unngått

Har du nære slektninger som har hatt blodpropp, så har du ti ganger økt risiko for å få blodpropp selv. 

- Kvinner som har en familiehistorie med blodpropp bør ikke gå på de vanlige p-pillene som inneholder østrogener, sier professor Per Morten Sandset ved hematologisk avdeling ved Ullevål Universitetssykehus. 

LES OGSÅ: Pass deg for blodpropp på flyreisen

 Får lite informasjon

Før helsesøstere, jordmødre og fastleger skriver ut resept på p-piller, skal de måle kvinnens blodtrykk, informere om mulig bivirkninger av pillen og spørre kvinnen om hun har nære slektninger som har hatt blodpropp.

- Men vi opplever de at flere unge kvinner som kommer inn med blodpropp forårsaket av p-piller, ikke har blitt spurt eller fått informasjon om dette, sier Samdset.

Han mener helsepersonell ikke er flinke nok til å gi informasjon om symptomer på blodpropp.

Vær på vakt

Og ofte blir symptomene på blodpropp oversett både av pasienten selv og leger fordi det er vanskelig å stille diagnosen.

- Smerter og ubehag i et ben kan være tegn på mange andre ting, sier professoren.

Men går du på p-pillen og har smerter eller ubehag i for eksempel et ben eller lunger, skal en varselklokke ringe.

Alternative prevensjonsmidler for kvinner som har høy risikofaktorer for blodpropp, kan være minipillen eller p-sprøyte.

LES OGSÅ: P-piller til 16-åring?  

 

FÅ PULS-NYHETSBREV GRATIS. TRYKK HER

 

 

TV og radio

Vi fyrer med ved. Men hva slags ved skal man fyre med - og hva bør man absolutt ikke slenge i peisen? Vi tester ved og gir tips og råd om vedovner, gamle som nye. Og så ser vi på fiffige ved-dingser.
Kunne du tenkt deg å sove i same seng som kong Olav? I sesongpremieren på Solgt tar programleiar Frode Søreide med seg to lag med meklarar frå Austlandet til Narvik. Her skal dei tippe pris på tre eigedomar. Kven tippar nærast? Ei av utfordringane er eit gamalt og ærverdig pensjonat, som mellom annan Kong Olav har gjesta ved fleire høve. Sesong 5 (1:6)
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.