Pass deg for blodpropp på flyreisen

Sjansen for å få blodpropp fordobles under lange flyturer.

Fly, kabin
Foto: ScanStockPhoto

Hvis du skal på flyreiser som varer mer enn fire timer, har du doblet sjanse for å få blodpropp, advarer nå Verdenshelseorganisasjon, WHO.

Turistklassesyndrom

En av grunnen til det såkalte turistklassesyndromet, er at det er såpass liten plass i et flysete, at det kan være vanskelig å bevege på seg.

- Samtidig som det er trangt, sitter vi også foroverlent med setebeltet stramt over lår og bekken. Dette gjør at blodet renner saktere, noe som kan disponere for blodpropp, sier Bjørn Bendz, spesialist i indremedisin og hjertesykdommer ved Rikshospitalet, til helsenytt.no.

Les også: Flyreiser og blodpropp

Sitter du lenge stille uten å bevege deg, befinner du deg i faresonen. Derfor er det viktig å bevege seg så mye som mulig under flyturen. Ta en gåtur eller gjør noen knebøyninger i midtgangen.

Drikk mye vann

I tillegg har forskning vist at blodpropp etter flyreise også kan skyldes trykkforholdene i flykabinen og dehydrering.

Drikke

Husk å drikke mye vann når du er ute og reiser.

Foto: ScanStockPhoto

Av den grunn kan det være smart å drikke mye vann på flyturer, samtidig å begrense inntaket av vanndrivende drikker som kaffe, te og alkohol.

- Disse vanndrivende væskene øker væskeutskillelsen i kroppen og vi tisser mer. Og uttørrede personer er gjerne mer disponert for blodpropp, sier Bendz.

Blodårene tettes

Blodpropp betyr at blodårene tettes igjen av en propp av levret blod inni blodåren. Når blodårene tettes, stanser blodtilførselen til den delen av kroppen som blodåren forsyner med blod.

De fleste som får blodpropp etter flytur, merker det ved at de får hovne - og gjerne smertefulle - ben.

Les også: Hovne bein etter flytur

Blodproppen i beina kan bevege seg opp til lungene - og det kan føre til blant annet hjerteinfarkt eller slag.

Heldigvis er det ifølge WHO, relativt sjelden at folk får blodpropp etter lange flyvninger. Deres tall viser at bare én av 6000 rammes av dette.

 

 

FÅ PULS-NYHETSBREV GRATIS. TRYKK HER

TV og radio

Vi fyrer med ved. Men hva slags ved skal man fyre med - og hva bør man absolutt ikke slenge i peisen? Vi tester ved og gir tips og råd om vedovner, gamle som nye. Og så ser vi på fiffige ved-dingser.
Kunne du tenkt deg å sove i same seng som kong Olav? I sesongpremieren på Solgt tar programleiar Frode Søreide med seg to lag med meklarar frå Austlandet til Narvik. Her skal dei tippe pris på tre eigedomar. Kven tippar nærast? Ei av utfordringane er eit gamalt og ærverdig pensjonat, som mellom annan Kong Olav har gjesta ved fleire høve. Sesong 5 (1:6)
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.