Hopp til innhold

Wirkolas Hollywood-debut slaktes

«Elendig manus!», «Smakløs!», «Skitfilm!» Amerikanske anmeldere slakter Tommy Wirkolas siste film «Hansel and Gretel: Witch Hunters». – Synd for Wirkola, men det betyr ikke nødvendigvis at filmen blir dårlig besøkt, sier Birger Vestmo.

Tommy Wirkola

Tommy Wirkola ankommer premieren på sin nyeste film i Hollywood. At amerikanske kritikere slakter den betyr ikke nødvendigvis at publikum gjør det samme.

Foto: PATRICK FALLON / Reuters

Birger Vestmo - Filmpolitiet

Birger Vestmo

Foto: NRK / Erlend Laanke Solbu

– Vanligvis holder jeg meg unna andres anmeldelser før jeg har sett filmen selv, men jeg registrerer at «Hansel and Gretel: Witch Hunters» hittil har mottatt vekslende til dårlige kritikker i USA. Det er synd for Wirkola, men trenger ikke ha betydning for publikumstilstrømningen, sier NRKs filmanmelder Birger Vestmo.

NRK.no har gjennomgått de første amerikanske anmeldelsene av Tommy Wirkolas Hollywood-debut, filmen «Hansel and Gretel: Witch Hunters». Så langt er det beste som skrives om filmen i USA at det er bra at den er under en og en halv time lang.

«Texas Chainsaw» i 3D ble unisont slaktet av amerikanske medier nettopp, men toppet likevel kinostatistikken i USA samme helg.

Jeremy Renner

«Jeg lurer på hvilken unnskyldning Oscar-nominerte Renner har for å spille sin tredje utakknemlige (men veldig innbringende) rolle på rad,» skriver New York Post sin anmelder, som slakter Tommy Wirkolas film «Hansel and Gretel: Witch Hunters».

Foto: Photo Credit: David Appleby / David Appleby

– Slakt betyr ikke nødvendigvis at filmen blir dårlig besøkt, sier Vestmo.

Antyder at filmen ble dumpet

Filmen ble ferdig for to år siden. I anmeldelsene antyder kritikerne at Paramount antakeligvis har valgt å dumpe filmen på det amerikanske publikum i januar, en måned der få filmer slippes i USA. Dermed slipper den konkurranse.

– Dette er ikke usannsynlig. Paramount har selv sagt at de har lagt filmen på vent for å utnytte den stigende stjernestatusen til Jeremy Renner, men jeg tror kanskje de innså at dette var en god januarfilm for dem.

– Tynt manus

HANSEL GRETEL WITCH HUNTERS

Amerikanske medier er så langt ikke nådige i sin dom over Tommy Wirkolas nyeste film.

Foto: David Appleby

Russerne elsket filmen, men amerikanske anmeldere kan styre sin begeistring for «Hansel and Gretel: Witch Hunters».

Hollywood Reporter skriver: «Til tross for den dårlige ratingen vil unge fans antakeligvis tiltrekkes denne filmen, men det er ikke mye her som kan friste noen med en anelse modenhet

– Dette er åpenbart en type sjangerfilm som amerikanske filmkritkere ikke har noe til overs for. Jeg kan ikke konkludere med noe før jeg har sett den selv, sier Birger Vestmo.

– Renner virker malplassert

Og videre: «Oscar-nominerte Jeremy Renner virker malplassert i denne smakløse pastisjen. Forhåpentligvis vil den fete lønnsslippen han mottar tillate ham å vende tilbake til mer artistisk underholdning snart.»

Både Hollywood Reporter, New York Post og Chicago Tribune har slaktet filmen. Dette er store publikasjoner med en viss tyngde.

– I den grad noen bryr seg om amerikanske anmeldelser av denne filmen er dette blant de tyngre aktørene, sier Vestmo.

– Wirkola elsker å filme knuste hoder

«Til tross for et par ironiske vitser er manuset veldig tynt. Den norske regissøren Tommy Wirkola elsker å filme knuste hoder som eksploderer, men filmen er for fantasifull til å være oppriktig motbydelig.»

Wirkola gjør det meste ut av 3D-teknologien; Der har ikke flydd så mange dødelige våpen på publikum siden «It Came From Outer Space»-æraen.

Hollywood Reporter

Avslutningsvis skriver anmelderen i Hollywood Reporter: «Filmen er på under 90 minutter, smart nok til ikke å utnytte publikums gjestfrihet, men det er også det eneste tegn på intelligens i dette tenåringsstuntet.»

– Ingen ting gir mening

New York Post skriver: «Alle mulige slags generiske og fantasifulle billedlige uttrykk og tåpelige spesialeffekter er på kjedsommelig vis rullet ut av den norske regissøren Tommy Wirkola. Filmmanuset ville fått plass på et lommetørkle

HANSEL & GRETEL WITCH HUNTERS

Jeremy Renner instrueres av regissør Tommy Wirkola på settet.

Foto: Photography by: David Appleby

«Ingen ting gir mening i denne usammenhengende filmen. Regissørens filosofi ser ut til å være: Finnes det en anelse tvil, kutter jeg av noens hode.»

En og en halv stjerne

Chicago Tribune gir filmen en og en halv stjerne og har muligens den snilleste tilnærmingen til Wirkolas film. Overskriften lyder: «Eventyr krydret med innvoller og banning.»

Nothing makes a whole lot of sense in this incoherent movie, whose director’s philosophy seems to be: When in doubt, cut somebody’s head off.

New York Post

Wirkola beskrives som en regissør som fokuserer på slagsmålene som han har «dynget med alt mulig av indre organer mot 3D-kameraet mens lemmer slynges rundt og hoder og overkropper eksploderer.»

– Gleder meg til å se den

Chicago Tribune skriver videre: «Mindre oppmerksomhet er blitt gitt til selve historien og dialogen er litt vel overfylt av f-ord til at den får oss til å le.»

Ideen er kanskje god, men filmen fungerer ikke.

Chicago Tribune

– Jeg tar de amerikanske anmelderne til etterretning, men enn så lenge så gleder jeg meg til å se hva Wirkola har prestert med «Hansel and Gretel: Witch Hunters», som har premiere i Norge neste fredag, sier Vestmo.

The Star skriver at filmen er en voldelig, skvaldrende og støyende skitfilm.

Variety er heller ikke spesielt begeistret for filmen, men skriver at den helt klart appellerer til tenåringer.

Kulturstrøm

 • Ei verkeleg god barnebok

  – (...) Arnfinn Kolerud er av dei finaste barnebokforfattarane vi har. Teksta er som alltid overraskande. Styrken til Kolerud ligg nettopp i at du aldri veit kva veg forteljinga vil ta. Ein annan kvalitet er det leikne språket, skriv litteraturkritikar Anne Cathrine Straume om barneboka «Ivar får ansvar».

  Bokomslag av "Ivar får ansvar" og portrett av Arnfinn Kolerud
  Terningkast 5 Bok

  «Ellevilt og pinleg om pengar og makt»

  ANMELDELSE: «Ivar får ansvar» av Arnfinn Kolerud

 • ESC 2025 blir i Basel eller Genève

  Eurovision Song Contest 2025 vil finne sted enten i Basel eller Genève, opplyser det sveitsiske kringkastingsselskapet fredag.

  Avgjørelsen kommer etter en vurdering av konsertlokaler, kollektivforbindelser, bærekraft, hotellmuligheter, sikkerhet og motivasjonen til de respektive byene.

  Det endelige valget blir tatt i slutten av august. Kostnadene for å arrangere Eurovision er anslått til å være rundt 30 millioner euro, som tilsvarer rundt 356 millioner kroner etter dagens kurs (NTB).

 • Bob Newhart (94) er død

  Den amerikanske komikeren og skuespilleren Bob Newhart er død 94 år gammel, opplyser forlaget hans, ifølge Reuters.

  Newhart døde i sitt hjem i Los Angeles etter kort tids sykdom.

  Bob Newhart i 2003
  Foto: JEROME T NAKAGAWA / AP / NTB