Hopp til innhold

Widerberg i Volsdalen

Med sine klare farger, langstrakte figurer og kosmiske landskap tvinger Frans Widerberg oss til å fundere over hvilke bibelske hendelser vi egentlig er vitne til.

Frans Widerberg: Alterbilder i Volsdalen kirke. (Widerberg/BONO/2010)

Frans Widerberg: Alterbilder i Volsdalen kirke. (Widerberg/BONO/2010)

Foto: Nina Skurtveit / NRK

Frans Widerberg (1934 - ) setter sitt karakteristiske stempel på arbeidene sine. Vi tar sjelden feil av opphavsmannen. Med sterke gule, røde, orange, blå og grønne farger maner han frem sine flammelignende figurer i underlige landskap. Figurativt uten tvil - likevel så diffust at fantasien må tas i bruk for å ane ansiktsuttrykk, tid og sted.

Maleriene kom først

Den opprinnelige utsmykningen han laget til Volsdalen kirke, var en tredelt altertavle, et triptyk, som i dette tilfellet besto av tre høye, enkeltstående bilder plassert ved siden av hverandre bak alteret. Motivene var fra venstre Jesu dåp, i midten Jesu inntog i Jerusalem og engelen og kvinnen ved Jesu grav påskemorgon til høyre. Disse var klare ved kirkens innvielse i 1974.

Glassmaleri til himmels

Kjell Holm, Ålesunds store mesén, var villig til å betale utsmykning av den 14 meter høye glasspalten som startet omtrent ved alterhøyde og gikk opp til spissen av mønet på kirkeveggen bak alteret. Widerberg fikk i oppdrag å fylle dette langstrakte vinduet med glassmalerier. Dette sto ferdig i 1991.

Frans Widerbergs korutsmykning i Volsdalen kirke. (Widerberg/BONO/2010)

Frans Widerbergs korutsmykning i Volsdalen kirke. (Widerberg/BONO/2010)

Foto: Nina Skurtveit / NRK

Farget glass i sidevindu

I 1993 kom også den fargesprakende dekorasjonen på den høyre langveggen på plass, to meter høy og 15 meter lang. Teknikken her er en annen. Widerberg har nemlig malt på glassbiter som igjen er limt på det klare vindusglasset. Dermed mangler blyinnramningen, og virkningen blir en helt annen.

Widerbergs glassmalerier på sørveggen Volsdalen kirke. (Widerberg/BONO/2010)

Widerbergs glassmalerier på langveggen Volsdalen kirke. (Widerberg/BONO/2010)

Foto: Nina Skurtveit / NRK

Det fjerde maleriet

Alt kunne nå vært såre vel - om det ikke hadde vært for at det midterste alterbildet skygget for den nederste og mest glødende delen av glassmaleriet på veggen bak alteret. Ergrelsen ble til slutt så stor at nok et maleri av Widerberg ble bestilt. Og endelig - i 2009 kom korutsmykningen på plass slik vi ser den på våre bilder her: Glassmaleriet i midten med to malerier på hver side. Ytterst til venstre har man nå plassert det nye, Madonna med barn, ved siden av Dåpen. De to andre maleriene er forskøvet til høyre for glassmaleriet. I Kunstreisen tar vi for oss denne utsmykningshistorien og ser på hvordan Frans Widerberg har løst oppgaven. Hvor finner vi Bibelens historier? Og hvor overtar Widerberg selv?

Kulturstrøm

  • Låter fra Universal Music på vei tilbake til TikTok

    Musikk fra Universal Music vil igjen bli tilgjengelig på videoplattformen TikTok, melder partene i en pressemelding.

    Det skjer etter at partene har blitt enige om en ny lisensavtale.

    Universal Musics musikk har vært borte fra TikTok siden 1. februar i år.

    Universal Music mente den gang at TikTok forsøkte å bygge en musikkbasert virksomhet uten rettferdig betaling for musikken.

  • Gitarlegenden Duane Eddy er død

    Eddy døde av kreft på sykehuset Williamson Health, opplyser kona Deed Abbate, ifølge nyhetsbyrået AP.

    Duane Eddy var født i delstaten New York, men bodde i Arizona da han fikk sitt store gjennombrudd med låten «Rebel-'Rouser» i 1958. Han ble også kjent for blant annet «Because They're Young» og sin versjon av Henry Mancinis «Peter Gunn».

    Eddy betegnes som en av rockehistoriens mest innflytelsesrike instrumentalister og var en stor inspirasjonskilde for artister som George Harrison, Bruce Springsteen og John Fogerty, skriver Guitar World.

    (NTB)

    Duane Eddy under Stagecoach Music Festival i Indio i California i 2014.
    Foto: AP
  • Fausa og Antonsen til scenen sammen

    Atle Antonsen, Trond Fausa og Vidar Magnussen er blant skuespillerne som er klare for komedien «Peter Pan går til helvete» på Chateau Neuf i januar 2025.

    Ifølge en pressemelding blir oppsetningen den første norske versjonen av «Peter Pan Goes Wrong», som er spilt på Broadway og West End tidligere.

    Kim Haugen skal regissere og Bjarte Hjelmeland er produsent, og også Siw Anita Andersen, Nils-Ingar Aadne, Kristine Grændsen, Jan Martin Johnsen, Modou Bah og Tiril Heide-Steen står på rollelisten.

    Lena Kristin Ellingsen og Trond Fausa Aurvag på «Oppenheimer»-premiere i London i 2023.
    Foto: Vianney Le Caer / Invision / AP