Hopp til innhold

VM i Sør-Afrika: - Vi klarte det!

Den siste måneden har verdens øyne vært rettet mot Sør-Afrika. Det sørafrikanske laget røk ut i gruppespillet, men hvordan gikk det så for arrangøren?

Sørafrikanske fans under verdensmesterskapet i Sør-Afrika

Sørafrikanske fans heier på Sør-Afrika under åpningskampen mot Mexico 11. juni i år.

Foto: MARCOS BRINDICCI / Reuters

Før VM var håpet var at fotballen ville gi Sør-Afrika nasjonal stolthet, investeringer og et godt omdømme. Nå som siste kamp er ferdigspilt, og verdensmesteren kåret, er det tid for oppsummering.

– For en opplevelse dette har vært for oss som land, sa Sør-Afrikas president, Jacob Zuma, tidligere i helgen, før han fortsatte:

– Afrika vil aldri bli det samme igjen. Vi har bevist en gang for alle at vi kan organisere hvilke som helst arrangement.

– Gir nytt syn på Afrika

Zuma blir sitert at den sørafrikanske avisen The Times, som selv slår fast at Sør-Afrika har klart det. Også Reinaart Pretorius, leder for Den sørafrikanske foreningen i Norge, mener hjemlandet har bestått prøven.

– Vi har klart å lage en flott fotballfest, slik sett har dette vært et velykket arrangement. Det er viktig for Sør-Afrika og Afrika å vise verden at vi kan levere.

Også Magnus Bjørnsen, daglig leder i Fellesrådet for Afrika i Norge, mener at Sør-Afrika har klart å flekse med musklene under VM.

Han tror gjennomføringen av arrangementet har vært viktig for å endre et foreldet vestlig syn på det afrikanske kontinentet.

– Det viktigste med VM er nok kanskje at kontinentet har vist seg som noe mer enn bare en passiv mottaker for vår bistand og vår veldedighet.

Spania mottar trofeet som viser at de er verdensmestere i fotball 2010

Sør-Afrikas president Jacob Zuma (til venstre) deler ut mesterskapstrofeet til Spanias målvakt Iker Castillas sammen med FIFAs president Sepp Blatter (med ryggen til).

Foto: JAVIER SORIANO / Afp

Stereotyper

Fellesrådet for Afrika har fulgt den norske mediedekningen av mesterskapet, vertslandet og kontinentet nøye den siste tiden, også i en egen blogg. Ifølge Bjørnsen er de forholdsvis fornøyd med «den norske innsatsen».

– Vi er veldig opptatt av at det største overgrepet som begås, er det diskursive bildet av at Afrika er et kontinent med folk som ikke gjør annet enn å ligge og vente på vestlig hjelp. På det beste har nok mediedekningen av VM bidratt til å motvirke disse stereotypene, sier Bjørnsen.

Han trekker fram gode bakgrunnsartikler om de politiske spørsmål rundt VM, som tvangsflytting og menneskerettighetsbrudd.

– Det er mye som bør kritiseres med VM, og det synes jeg norske journalister langt på vei har vært gode til å gjøre.

«På hjemmebane»

– Videre har det vært flere dype personskildringer og gode portretter som ikke har som ikke har henfalt til de sjablongmessige fremstillingene av afrikanere som vi dessverre ser altfor ofte, slår Bjørnsen fast.

Men noen sleivspark har det også vært.

– Å si at afrikanske land «spilte dårlig til tross for at de spilte på hjemmebane», det er langt fra Elfenbenskysten og Nigeria til Sør-Afrika, er et godt eksempel på hvordan vi tenker på Afrika som et land og ikke et stort og komplekst kontinent.

Kulturstrøm

  • Norsk politi er på plass i Malmö – kjem frå Oslo Politidistrikt

    Eurovision-veka i Malmö er i gang, og norsk politi er på plass.

    Politidirektoratet vil ikkje seie kor mange frå norsk politi som skal hjelpe svensk politi.

    – Vi går ikkje ut med det eksakte talet på personar som skal delta, men kan stadfeste at personellet kjem frå Oslo Politidistrikt som har god kompetanse på denne typen oppdrag, skriv seksjonssjef Torgeir Haugen i ein e-post til NRK.

    I Sverige er arrangementet sett på som ein «nationell särskild händelse», som betyr eit stort politioppbod frå heile Sverige og nabolanda.

    Det er vente store demonstrasjonar i byen denne veka.

  • Nintendo varsler ny konsoll i år

    Det japanske spillselskapet Nintendo varsler at arvtakeren til deres spillkonsoll Switch vil bli presentert innen utgangen av selskapets regnskapsår, melder nyhetsbyrået AFP.

    Nintendo Switch er selskapets mestselgende konsoll noensinne. I desember 2023 var det solgt 139 millioner eksemplarer på verdensbasis.