Hopp til innhold

Vil ha fribyer for musikere

Forfulgte musikere må få en fribyordning slik forfattere har i dag. Det krever ytringsfrihetsorganisasjonen for musikere Freemuse.

Artisten Chiwoniso

Artisten Chiwoniso Maraire blir forfulgt i hjemlandet Z

Foto: Roel Jorna

Flere musikere har blitt truet til taushet eller har flyktet fra det nordvestlige Pakistan etter at Taliban overtok kontrollen over området tidligere i vinter. Nå er Sharialovgivning innført og musikk er blitt forbudt.

Truet til taushet

Nazia Iqbal er en av de populære artistene i Swat-provinsen som er blitt truet til taushet av Taliban. Hun og flere andre har vært nødt til å gå offentlig ut og ta avstand fra sin tidligere musikkarriere. Andre musikere har flyktet fra provinsen etter at pakistanske myndigheter i vinter overlot kontrollen over Swat-dalen til et Sharia-styrt Talibanregime.

Eksempelet fra Pakistan der Taliban har forbudt musikk og stengt rundt 500 platebutikker er ikke unikt.

Musikernes ytringsfrihetsorganisasjon, Freemuse, etterlyser nå en fribyordning for forfulgte musikere. Fra før av finnes det en slik ordning for forfulgte forfattere.

Hør innslaget og Iqbals musikk Vil ha fribyer for musikere

Usikker

Prosjektsjef Ole Reitov i Freemuse håper nå at musikerne kan komme inn i fribyordningen, men er usikker på om det finnes politisk vilje til å ta affære.

- Nå prater man om å støtte demokratiet i Pakistan, men vi får se om det finnes politisk vilje til å støtte det kulturelle uttrykket også eller om det bare handler om å hjelpe politikere til å bli mer demokratiske. Dessverre glemmer man ofte kulturen i disse prosjektene, sier Reitov.

Det er organisasjonen ICORN som administrerer fribyordningen.

Leder for avdelingen i Norge, Helge Lund, forteller at det kom opp et spørsmål om fribyordningen på foreningens generalforsamling i forrige uke.

Ikke mulighet

- Vi ble enige om at det er for tidlig å utvide ICORN og våre statutter, sier han.

- Hvis vi skulle ta opp kunstnere av alle typer ville det sprenge våre muligheter for å gjøre en god jobb for de vi skal ta oss av.

Naza Iqbal hadde ingen friby og flykte til da Taliban gjorde musikk forbudt. Nå er hun i stedet tvunget til lå arbeide for en misjonsorganisasjon for å spre Talibans syn på islam.


Kulturstrøm

  • Girl in Red med historisk milepæl

    Ho er den første norske kvinnelege artisten som har fått éin milliard strøymingar på ein song på strøymetenesta Spotify.

    Det er låten «we fell in love in october» som har bikka éin milliard, ifølgje VG. Låten blei gjeve ut i 2018.

    Marie Ulven Ringheim, som ho eigentleg heiter, seier til avisa at ho synest det er veldig gøy at ei låt som ho har skrive, produsert, miksa og mastra har resonnert så mykje.

    Girl in Red
    Foto: ANNA KURTH / AFP
  • «Victoria må dø» vant publikumspris

    Den norske filmen «Victoria må dø» vant publikumsprisen under årets Barnefilmfestival i Kristiansand.

    «Mounted Games» av Karen Houge vant årets pitchekonkurranse og «Smerteterskel» stakk av med prisen for beste kortfilm.

    Festivalsjef Cathrine Sordal forteller i en pressemelding at det har blitt vist 83 filmer fra 42 land under årets festival.

    Barnefilmfestivalen har i år delt ut 10 ulike filmpriser. Her kan du lese om alle vinnerne.

  • Aaron Sorkin skriv «The Social Network»-oppfølgar

    Aaron Sorkin held på med eit manus til det han kallar «ein slags The Social Network-oppfølgar», fordi han meiner Facebook har skulda for storminga av Kongressen i USA 6. januar 2021.

    Det sa Sorkin under ei direktesending av podkasten «The Town». Han vil derimot ikkje seia kvifor han meiner Facebook står bak storminga.

    Sorkin fekk ein Oscar for manuset til dramafilmen The Social Network frå 2010, regissert av David Fincher. Filmen tek for seg oppstarten av Facebook.

    Sorkin har tidlegare sagt at han ønsker å skriva ein oppfølgar som utforskar «den mørke sida» av Facebook, særleg dersom Fincher vil regissere.

    Aaron Sorkin
    Foto: GARY HERSHORN / Reuters