Vil ha fribyer for musikere

Forfulgte musikere må få en fribyordning slik forfattere har i dag. Det krever ytringsfrihetsorganisasjonen for musikere Freemuse.

Artisten Chiwoniso

Artisten Chiwoniso Maraire blir forfulgt i hjemlandet Z

Foto: Roel Jorna

Flere musikere har blitt truet til taushet eller har flyktet fra det nordvestlige Pakistan etter at Taliban overtok kontrollen over området tidligere i vinter. Nå er Sharialovgivning innført og musikk er blitt forbudt.

Truet til taushet

Nazia Iqbal er en av de populære artistene i Swat-provinsen som er blitt truet til taushet av Taliban. Hun og flere andre har vært nødt til å gå offentlig ut og ta avstand fra sin tidligere musikkarriere. Andre musikere har flyktet fra provinsen etter at pakistanske myndigheter i vinter overlot kontrollen over Swat-dalen til et Sharia-styrt Talibanregime.

Eksempelet fra Pakistan der Taliban har forbudt musikk og stengt rundt 500 platebutikker er ikke unikt.

Musikernes ytringsfrihetsorganisasjon, Freemuse, etterlyser nå en fribyordning for forfulgte musikere. Fra før av finnes det en slik ordning for forfulgte forfattere.

Hør innslaget og Iqbals musikk Vil ha fribyer for musikere

Usikker

Prosjektsjef Ole Reitov i Freemuse håper nå at musikerne kan komme inn i fribyordningen, men er usikker på om det finnes politisk vilje til å ta affære.

- Nå prater man om å støtte demokratiet i Pakistan, men vi får se om det finnes politisk vilje til å støtte det kulturelle uttrykket også eller om det bare handler om å hjelpe politikere til å bli mer demokratiske. Dessverre glemmer man ofte kulturen i disse prosjektene, sier Reitov.

Det er organisasjonen ICORN som administrerer fribyordningen.

Leder for avdelingen i Norge, Helge Lund, forteller at det kom opp et spørsmål om fribyordningen på foreningens generalforsamling i forrige uke.

Ikke mulighet

- Vi ble enige om at det er for tidlig å utvide ICORN og våre statutter, sier han.

- Hvis vi skulle ta opp kunstnere av alle typer ville det sprenge våre muligheter for å gjøre en god jobb for de vi skal ta oss av.

Naza Iqbal hadde ingen friby og flykte til da Taliban gjorde musikk forbudt. Nå er hun i stedet tvunget til lå arbeide for en misjonsorganisasjon for å spre Talibans syn på islam.


Kulturstrøm

 • Lisa Banes død etter påkjørsel

  Den amerikanske skuespilleren Lisa Banes (65) er død, ifølge Entertainment Tonight.

  Hun ble påkjørt av en scooter i New York den 4. juni, og døde av skadene. Føreren stakk av fra åstedet.

  Banes er mest kjent for sine roller i Gone Girl og Cocktail.

  En representant for familien sa tirsdag at de var knust et hennes «tragiske og meningsløse bortgang».

  Lisa Banes
  Foto: Charles Erickson
 • Madrugada skal på europaturné

  Sivert Høyem, Frode Jacobsen og Jon Lauvland Pedersen jobber med ny musikk og skal ut på europaturné fra februar til april neste år, melder bandet i en pressemelding. I Norge er det Oslo Spektrum som får besøk av bandet 4.-5. februar 2022, før de europeiske scenene venter. Madrugada ble oppløst i 2008, men gjenforent i 2019. Billetter slippes onsdag 16. juni.

  Sivert Høyem i Madrugada på Norwegian Wood.
  Foto: Arne Kristian Gansmo / NRK