Hopp til innhold

Vil ha eventyrhus i Oslo

Oslo kan få et eget kultur- og opplevelseshus for barn. Visjonen er å starte Norges svar på én av Sveriges meste besøkte attraksjoner: Junibacken i Stockholm.

Karius og Baktus

Karius og Baktus kan bli del av et nytt kultur- og opplevelseshus for barn i Oslo.

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / SCANPIX

- Drømmen er å skape et hus med små univers, små rom og små installasjoner for barn, alle hentet fra norske barnebøker. Fra de gamle eventyrene, de litt eldre bøkene og mye fra de nyskrevne barnebøkene, sier Anna Snilsberg.

Det er hun som er opphavskvinnen til ideen. Hun er musiker, mamma og over gjennomsnittet glad i barnebøker. Og hun er svensk, bosatt i Norge.

- Et godt sted å være

Hun mener et godt kulturhus for barn må fremme norsk og nordisk barnelitteratur gjennom figurer man kan ta på, en eventyrskog å gå inn i, teaterstykker og gode historier. Alt på 4-5.000 kvadratmeter.

- Det skal være en god følelse å komme inn i huset. Det skal være vakkert å se på, det skal synes at det er god kvalitet og at det er godt gjennomtenkt. Når du går inn i huset skal du tenke at her er et godt sted å være, forteller Anna Snilsberg.

Inspirasjon fra Sverige

For tolv år siden realiserte storebror Jonathan i Brødrene Løvehjerte, Staffan Gøtestam, sin store drøm om et hus for bokglade barn i Stockholm. Junibacken ble et opplevelsessenter basert på Astrid Lindgrens helter og mange andre barnebøker.

Sverige har mange store barneklassikere å ta av, og 400.000 svenske og utenlandske barn og voksne besøker Junibacken hvert år.

- Det er blitt et av Stockholms mest populære besøksmål, med mye høyere besøkstall enn byens andre museer. Dessuten betaler alle for å komme inn, sier Gøtestam til NRK Kulturnytt.

Teater, bøker, lesestunder og et eventyr-tog lokker mange. Og Astrid Lindgren selv satt pris på opplevelsene.

- Vi var der ofte sammen. Jeg vet at Astrid likte Junibacken, sier Gøtestam.

(artikkelen fortsetter under bildet)

Thorbjørn Egner

Sentral bidragsyter til norsk barnelitteratur: Thorbjørn Egner.

Foto: Scanpix / SCANPIX

- Dette vil bli populært

Foreningen for Norske barne- og ungdomsbokforfattere er tent på ideen om et nytt kulturhus i hovedstaden. De vil bistå med råd i den videre prosessen, forteller leder Sverre Henmo.

- Vi har et ønske om å bruke og sette fokus på den nye gode barnelitteraturen, og at det ikke bare blir historiene til Thorbjørn Egner, Alf Prøysen og Anne-Cath. Vestly, sier Henmo.

Selv om finansene ikke er på plass ennå gleder Junibackens direktør Thomas Lundqvist seg til å få en mulig samarbeidspartner i nabolandet.

- Jeg tror det vil være stor interesse for et slikt opplevelseshus for barn i Oslo, og jeg tror det vil fungere kjempebra, sier han.

Kulturstrøm

  • Gustav Klimts siste maleri solgt på auksjon

    Maleriet «Portrait of Miss Lieser» av den østerrikske kunstneren Gustav Klimt ble solgt på auksjon i Wien for 30 millioner euro, som tilsvarer rundt 350 millioner kroner.

    Klimt startet på portrettet i 1917, og det skulle bli hans siste maleri før han døde året etter. Han fikk aldri gjort det helt ferdig.

    Maleriet var savnet i nesten 100 år før det dukket opp på auksjonshuset i Wien tidligere i år, skriver BBC.

    Det har vært flere debatter om hvem kvinnen på bildet er, og hva som skjedde med bilde under 2. verdenskrig.

    Auksjonsleder Michael Kovacek, co-administrerende direktør for Kinsky Auction House taler ved siden av Claudia Moerth-Gasser, Klimt Expert, i begynnelsen av en auksjon for den østerrikske kunstneren Gustav Klimts portrett ble auksjonert ut.
    Foto: Reuters
  • Begravelses-musikal basert på Løvlands sanger.

    I september kommer begravelses-musikalen «You Raise me up» på Lillestrøm kultursenter, i samarbeid med komponist Rolf Løvland, skriver de i en pressemelding.

    Musikalen er en romantisk dramakomedie som utspiller seg i et begravelsesbyrå. Lisa Stokke og Øyvind Boye Løvold spiller hovedrollene.