NRK Meny
Normal

Vertigo er verdens beste film

Orson Welles' film «Citizen Kane» har i 50 år blitt regnet som tidenes beste. Nå har en annen klassiker overtatt tronen.

Filmplakat av Alfred Hitchcocks Vertigo

Dette er verdens beste film ifølge verdens mest prestisjetunge kåring.

Citizen Kane

Orson Welles'Citizen Kane var lenge regnet som verdens best film, men må nå finne seg i å være nummer to på lista.

Foto: Scandinavian Entertainment Group

En gang hvert tiår siden 1952 har bladet til det britiske filminstituttet, Sight & sound, samlet filmkritikere for å kåre tiårets beste filmer. Denne lista regnes som den mest prestisjetunge blant de mange filmkåringene verden har å by på.

Helt siden 1962 Orson Welles film «Citizen Kane» gått av med topplasseringen. Det vil si, inntil i år.

Lista som de 846 filmkritikerne kom fram til for dette tiåret toppes nemlig av en annen filmgigant, Alfred Hitchcock og hans film «Vertigo».

Den har lenge blitt omtalt som Hitchcocks beste film og er en thriller der hovedpersonen Scottie blir stående rådvill da kvinnen i hans liv faller ned fraet tårn. Scottie lider nemlig av høydeskrekk og blir handlingslammet.

Han kan ikke glemme henne, og forsøker å gjenskape henne i den neste kvinnen han møter. Parets problem er at de er fanget i et større nett, ofre for et kynisk bedrageri og en utspekulert plan.

«Citizen Kane» er riktignok bare skjøvet ned til 2. plass på den nye lista der vi også finner«Tokyo story» og «2001 - en romodyssé»

Savner Gudfaren

Rune Håkonsen i NRKs Filmpolitiet mener lista overrasker med å utelate en film.

– Overraskende at «Gudfaren»-filmene er ute av lista, men dette har også med at årets avstemning har fått nye regler. Filmserier regnes ikke lenger som én film, sier han.

Hvilken film savner du på lista? Diskuter i kommentarfeltet!

Håkonsen mener lista også inneholder noen spennende nye momenter.

– Av nye filmer på lista er det spennende å se at Dziga Vertovs epokegjørende filmeksperiment «Man with a Movie Camera» fra 1929 er kommet inn på en åttendeplass, mens John Fords western-mesterverk «The Searchers» har krøpet seg inn på plassen over.

Selv har Håkonsen en klar mening om hvilken film han synes er den beste.

– «2001: En romodyssé» - som i årets kåring er kommet på 6. plass. En skjelsettende filmopplevelse fra Stanley Kubrick.

Kulturstrøm

 • Utseld Guns N' Roses-konsert

  Torsdag spelar Guns N' Roses comeback-konsert for eit utseld Valle Hovin, skriv NTB. Etter mange år med uvenskap og trøbbel, har det famøse bandet funne saman igjen. I 2012 var gitarist Slash gjest hos NRKs Ole Torp. Då var han ikkje så gira på å snakke om fortida:

  Gitarist Slash var torsdag gjest i Aktuelt hos Ole Torp. Se hele intervjuet her.
 • Står Cardi B for årets video?

  MTV har presentert lista over dei nominerte til årets musikkvideo-prisutdeling, ifølgje Paper magazine. Rapstjerna Cardi B og ekteparet Beyoncé/Jay-Z (The Carters) leiar med flest nominasjonar. I kategorien årets video er følgjande nominert: Cardi B, Camila Cabello, Bruno Mars, Ariana Grande, The Carters, Childish Gambino og Drake. Les om kvifor Childish Gambinos musikkvideo skaka verda tidlegare i år.

  Cardi B
  Foto: Evan Agostini / AP