NRK Meny
Normal

Ventet 16 dager i kø for å sikre seg Hobbiten-billetter

De har sovet kø siden midten av september for å få billetter til premieren av den siste Hobbiten-filmen, men er skeptiske til om regissør Peter Jackson klarer å levere varene.

Jente med diplom i hånden

Ann-Mari Nesmo Andreassen (27) har levd de siste 16 dagene utenfor Colosseum kino. Som nummer én i køen fikk hun diplom fra SF Norge AS og Nordisk Film søndag morgen klokken ni.

Foto: Cathrine Elnan/NRK.no

– Nå er jeg sliten, sier Ann-Mari Nesmo Andreassen (27) etter at hun er kommet

ut fra Colosseum kino med et diplom i den ene hånden og kinobilletter til den tredje Hobbiten-filmen.

Resten av køen, som slynger seg nedover gaten, jubler og applauderer. Klokken er ni, billettsalget har offisielt åpnet og snart er det også deres tur.

De har strikket, sydd, sunget og sovet utenfor Colosseum kino siden 16. september. For å sikre seg premierebillettene har de også tatt fri fra jobb, og studiene er blitt gjort fra køen utenfor kinoen.

Masse mennesker i kø utenfor colosseum kino

Et hundretall mennesker har ventet i kø for å få billetter til premieren på den siste Hobbiten-filmen natt til 10. desember.

Foto: Cathrine Elnan/NRK.no

Egne køregler

Når man står i kø må man også følge strenge hobbitkø-regler

Køen har egne regler, og alle har sin eget kønummer. Dermed var det ingen som stormet billettlukene da salget startet klokken 09.00 søndag morgen.

Foto: Fouad Acharki / NRK

For fansen må følge strenge Hobittkø-regler. Man kan ikke bare å slå opp telt på stedet for å sikre seg en billett, man må også holde plassen sin. Og ifølge regel nummer fire er det ikke er lov til å være borte fra køen i mer enn én time.

– Det har vært veldig koselig, sier Ann-Mari Nesmo Andreassen.

– Det er mye på grunn av det sosiale at vi gjør dette. Og premierestemningen, sier Hanne Langslet Johnsrud (25).

«Hobbiten: Femhærerslaget» er den tredje og aller siste «Hobbiten»-filmen, og avrunder J.R.R. Tolkiens historie om tiden før «Ringenes Herre»-handlingen.

Peter Jackson er regissør, akkurat som han var på både de andre «Hobbiten»-filmene, samt «Ringenes Herre».

To jenter utenfor Colosseum kino med diplom i hånden

Ann-Mari Nesmo Andreassen (til venstre) og Hanne Langslet Johnsrud fikk gratulasjoner og diplom for å ha vært de første til å sikre seg billettene til historiens siste Hobbit-film.

Foto: Cathrine Elnan/NRK.no

Lave forventninger til selve filmen

Men de ivrigste køgjengerne har ikke altfor store forventninger til filmen som har premiere midnatt til 10. desember.

– Vi er skeptiske til filmene, men elsker bøkene. Det har ikke vært god idé å lage ni timers film ut av en liten bok, forteller Andreassen.

Regissør Peter Jackson fikk kritikk for Hobbit-filmene allerede før de var kommet på kino. Da en smakebit fra den første filmen ble vist på en filmmesse i Las Vegas, fikk den ingen god mottagelse av fansen.

Bakgrunnen for den flengende kritikken var at filmskaperne besluttet å vise filmen med 48 bilderuter i sekundet (fps), i stedet for det tradisjonelle 24. Dette gjør at filmen ser svært skarp ut, men grepet falt ikke i smak hos publikummet, og gjør det fremdeles ikke i dag blant de norske blodfansene.

– Hastigheten er en av grunnene til at vi er skeptiske, det har ikke fungert bra på de andre filmene, forteller Andreassen og Johnsrud.

The Hobbit: An Unexpected Journey

Hobbiten handler om Bilbo Lommeluns eventyrlige og strabasiøse reise sammen med 13 dverger og trollmannen Gandalv Grå.

Foto: WARNER BROS