Hopp til innhold

Valgseier med hjelp av Internett

Mange mener Barack Obama vant årets presidentvalg i USA takket være at han klarte å mobilisere velgere ved hjelp av Internett. Nå vil norske politikere ta lærdom av Obamas metoder.

Obama og Martin Kolberg på nett
Foto: Skjermdump / NRK

Til neste år skal Facebook, Twitter og Youtube bli viktige kanaler for å nå nye velgere.

- I politikken har det alltid vært sånn at man må være der folk er, og nå er det mange i disse kanalene. Det handler om engasjement og å nå hjertene til folk i nye kanaler, sier Øystein Eriksen Søreide i Høyre.

Han mener Internett er velegnet til å skape engasjement rundt politikken og får støtte av informasjonssjef Sindre Fossum Beyer i Arbeiderpartiet, som også vil lære av Obama.

- Den viktigste lærdommen er at det ikke hjelper å være på Internett i seg selv, men man må bruke Internett på en måte som gjør at vi klarer å være enda mer til stede og bli flinkere på hvordan vi skal argumentere og komme i dialog med folk, sier han.

Men norske politikere prøvde seg på nettvalgkamp senest i lokalvalget i fjor, da la flere politikere ut videosnutter ut på Youtube, bl.a. Arbeiderpartiets partisekretær Martin Kolberg. Men før valget neste år lover Arbeiderpartiet å bli bedre.

- Vi skal i hvert fall gjøre en stor jobb, sier Beyer.

Obamas nettkampanje

Mange mener valgseieren til USAs neste president, Barack Obama, langt på vei skyldes at han klarte å mobilisere unge velgere på nett. Obama er til stede i nettsamfunn som Facebook, MySpace og YouTube. I tillegg har han laget sitt egne nettsamfunn, My BarackObama.

Les: Obama i spill

- Barack Obama organiserte hæren med valgmedarbeidere, han finansierte kampanjen og gjennom den mobiliserte han velgerne som var enige med han sjøl til å stemme, sier fylkesordfører Tore O. Sandvik i Sør-Trøndelag. Han var en av mange frivillige som arbeidet for Barack Obama under presidentvalgkampen tidligere i år.

I USA var det de unge som gjorde presidentvalget til en nettvalgkamp. Men fylkesordføreren tror ikke det samme kommer til å skje i stortingsvalget neste år.

- 2009 kommer ikke til å bli et nettvalg i Norge. Valget i 2011 og 2013 vil være i nærheten av det Obama gjorde. I dag bruker gamle politikere nettet som en papiravis, mens Obama bruker Internett som et verktøy, slik de nye generasjonene gjør og de ser på nettet på en annen måte enn vi som har lest papiravisen hele livet.

Forsker Marika Lüders ved SINTEF IKT advarer politikerne mot å bli for opptatt av ny teknologi.

- Det har vært en tendens til at man har fokusert på å være til stede i Facebook, Youtube og overalt uten å ha tenkt på at dette må følges av et veldig godt innhold, sier Lüders.

Kulturstrøm

  • Gustav Klimts siste maleri solgt på auksjon

    Maleriet «Portrait of Miss Lieser» av den østerrikske kunstneren Gustav Klimt ble solgt på auksjon i Wien for 30 millioner euro, som tilsvarer rundt 350 millioner kroner.

    Klimt startet på portrettet i 1917, og det skulle bli hans siste maleri før han døde året etter. Han fikk aldri gjort det helt ferdig.

    Maleriet var savnet i nesten 100 år før det dukket opp på auksjonshuset i Wien tidligere i år, skriver BBC.

    Det har vært flere debatter om hvem kvinnen på bildet er, og hva som skjedde med bilde under 2. verdenskrig.

    Auksjonsleder Michael Kovacek, co-administrerende direktør for Kinsky Auction House taler ved siden av Claudia Moerth-Gasser, Klimt Expert, i begynnelsen av en auksjon for den østerrikske kunstneren Gustav Klimts portrett ble auksjonert ut.
    Foto: Reuters
  • Begravelses-musikal basert på Løvlands sanger.

    I september kommer begravelses-musikalen «You Raise me up» på Lillestrøm kultursenter, i samarbeid med komponist Rolf Løvland, skriver de i en pressemelding.

    Musikalen er en romantisk dramakomedie som utspiller seg i et begravelsesbyrå. Lisa Stokke og Øyvind Boye Løvold spiller hovedrollene.