NRK Meny
Normal

Utviklingshemmede får egen kanal

Utviklingshemmede i Norge får en egen TV-kanal. Etter mønster fra den danske kanalen TV Glad, skal TV Follo gå i gang med en riksdekkende kanal for og med utviklingshemmede.

TV Glad-lansering

Arbeids- og inkluderingsminister Bjarne Håkon Hanssen og Svein Andre Hofsø fra Sandefjord var til stede under lanseringen av TV Glad, kanalen for utviklingshemmede. I etterkant av lanseringen har prosjektet blitt overført til TV Follo.

Foto: Morten Holm / Scanpix

- Dette er helt nytt i Norge, men basert på et konsept fra Danmark. Der sendes kanalen over hele landet og har mange seere, også utenfor gruppen som det er rettet mot. Dette vil bli et viktig redskap for å gi denne gruppen en stemme i samfunnet, sier ansvarlig redaktør i TV Follo, Tønnes Stenersen, som har fått oppdraget med å lage den nye kanalen.

Besøk kanalens nettside

Deltakelse i samfunnet

Arbeids- og inkluderingsdepartementet og NAV har bevilget over 26 millioner kroner til prosjektet. For det er viktig å gi psykisk utviklingshemmede en stemme i medieoffentligheten, sier direktør for arbeid og aktivitet i NAV, Erik Oftedal.

- NAV har som hovedoppgave å hjelpe folk i arbeid, men det er også en viktig oppgave i å sørge for deltakelse i samfunnet. Her er det mange mennesker som ikke så lett kommer til orde i den ordinære medieoffentligheten, og derfor vil vi hjelpe de å komme frem med sine erfaringer. Vi ser ikke bort fra at det her vil dukke opp mennesker og perspektiver som andre medier vil gripe fatt i, sier Oftedal.

Kjente konsepter, nye perspektiver

Ifølge redaktør Tønnes Stenersen skal programmene i den nye kanalen bygges over samme lest som allerede kjente TV-konsepter.

- Vi skal ha programmer som ikke er ulike de man finner på andre kanaler, men de skal være laget av og for psykisk utviklingshemmede og tar opp problemstillinger sett fra deres ståsted, sier Stenersen.

Stenersen er nå i gang med å jakte på framtidige TV-reportere og fotografer ved den verna bedriften Ski produksjonsservice, som samarbeider med TV Follo om prosjektet. Den nye kanalen skal ha 25 ansatte, og programmene vil bli sendt på frikanalen og flere lokal-tvstasjoner. Stenersen tror kanalen vil bli en seersuksess, men sier det blir vanskelig å gjøre det like bra som danskene.

- Vi skal jobbe hardt for å komme opp på samme nivå som danskene, for det er høyere enn det vi nå har til daglig i TV Follo, sier Stenersen.

Kanalen går trolig på lufta våren 2009.

Kulturstrøm

 • «Mamma Mia»-oppfølger slo original

  Kinopremieren for «Mamma Mia! Here We Go Again» er den sterkeste åpningshelgen for en kinofilm i Norge siden 2015, skriver Dagbladet. Da besøkte over 170.000 kinogjengere James Bond-filmen «Spectre». «Mamma Mia! Here We go Again» ble sett av over 140.867 kinogjengere I helgen, viser tall fra Filmweb. Originalen «Mamma Mia» ble til sammenligning bare sett av drøyt 64.000 publikummere i åpningshelgen i 2008. Jeg rekker å lure på om alle de store hitene ble brukt opp i originalen, mente NRKs anmelder om den nye filmen.

  Lily James
  Foto: United International Pictures
 • Soulmusikk-fotografier utgis i bok

  Nær 300 fotografier som den amerikanske musikk-fotografen Bruce W Talamon tok av de største R & B-, funk- og soulartistene i USA på 1970-tallet og tidlig 1980-tall, utgis i en samlebok. De fleste bildene er aldri tidligere blitt publisert. Blant artistene som Talamon fikk komme nært inn på dagliglivet til, er Jackson 5, James Brown, Stevie Wonder og Diana Ross. Talamon sier til The Guardian at han aldri planla å bli fotograf, og mangler formell utdannelse. Det første bildet han tok var av Isaac Hayes på musikkfestivalen Wattstax i 1972. Konserten var en veldedighetskonsert til minne om det afroamerikanske opprøret i i bydelen Watts sør i Los Angeles.

  Diana Ross
  Foto: STR / REUTERS