Ukas Urørt (U10) Syntax TerrOrkester

Feedback eller trompet? Punk eller jazz? Dialekt eller improv? Enten det er prog, post, punk eller støy kan det i alle fall kalles rock. Syntax TerrOrkester høres ut som alt og ingenting.

Syntax TerrOrkester
Foto: Eirik Lande / eiriklande.com

Urørt Mener: "Syntax TerrOrkester er lyden av noe herlig energisk og udefinerbart. Dette er utfordrende musikk for kropp og sinn - En bråkete og tettspilt kaloribombe som er både punk, prog, post, jazz, støy og improv... rock!"

Lytt: Frosken (popup)

Last ned: " Frosken (mp3) "

Mer om: Syntax TerrOrkester

Oppbrudd og avvik

Dersom du hører til Amiga- eller Commodore-generasjonen husker du kanskje med gru følelsen av skrekk og avmakt når ordene "Syntax Error" poppet opp på skjermen?

I ordboken er ordet syntaks beskrevet som "regler for hvordan man kan lage setninger, eller deler av setninger på et gitt språk (f.eks et data-språk) (...)".

- Rent inspirasjonsmessig har musikken gjerne strukturer fra klassisk, energien fra punk og friheten fra jazz.

Altså dreier det seg tilsynelatende om å pusle sammen forskjellige fragmenter, stokke om på ting og lage noe annerledes.

- Det handler om samspillet mellom struktur og rammer. Dette setter vi opp mot mulighetene for oppbrudd og avvik i forhold til gjeldende konvensjoner, sier Knut Andreas Knutsen.

Snakker musikk

I tillegg til Knut Andreas består bandet nå av Hein Berdinesen, Kevin By, Gunnar Andreas Aldin Thune, Knut Olav Holvik, Roald Thorkildsen og Atle Meyer Andersen. Orkesterets instrumentpark består av tre gitarer, trommer/perkusjon, bass, vokal med improvisert- og lokalt språk, samt synthesizere og samplere.

Hva er deres musikalske bakgrunn?

- Den er mangfoldig. Alt fra punk, jazz, metal og klassisk til elektronika.

Hvordan jobber dere?

- For at musikken skal være spennende og dynamisk trenger vi å bruke en hel del tid sammen, så vel som å være fra hverandre. Den høyeste form for samtale gjøres gjennom musikalske bidrag, akkurat på den fronten samtaler vi mye.

Vi spør om historien bak Ukas Urørte låt men får i stedet en merkelig fortelling som involverer en strand, uoversiktelige familierelasjoner og "et beist av en mann" som senere viser seg å være Jon Michelet. Vi hopper videre og fokuserer på musikken.

Utgivelse på Datarock-label

Syntax TerrOrkester
Foto: Eirik Lande / eiriklande.com

Når det gjelder konkrete bandinfluenser er ikke Syntax TerrOrkester spesielt opptatt av namedropping.

- Noen influenser er for noen mer åpenbare enn andre. Noen kan høre relasjoner til det og det bandet. Andre hører noe helt annet. Det er da for oss mest interessant å høre hva andre hører av oss, og hvilke relasjoner de så får.

I tiden fremover skal det spilles inn plate i et bedehus (for lydfesisjister poengteres det at denne blir tilgjengelig i det populære formatet "stereo"). Platen skal så gis ut på Datarocks selskap YAP (Young Aspiring Professionals).

- Platen skal hete "FAMILIEN MIN FORSTÅR INGENTING AV DET". Ellers skal vi noen turer utenbys og på litt mindre festivaler, samt gi ut en liveplate på vinyl og cd.

Ukonvensjonelle

Bergens lokale platepusher, musikkanmelder og konsertfjes Einar "Engelen" Engelstad har følgende å si om Syntax TerrOrkester:

"Noen stor kommersiell fremtid vil vi ikke umiddelbart tiltro Syntax TerrOrkester. Til det er bandet alt for vanskelig å sette i bås, og setter for store krav til lytteren til å være spiselig for hvermann. Men er du på jakt etter en ekte konsertopplevelse, kan Syntax TerrOrkester trygt anbefales."

Førstkommende fredag, 7.mars har du muligheten til å se Syntax TerrOrkester varme opp for Gerilja og Sigh & Explode når Zoom Urørt-turnéen kommer til Hulen i Bergen.

Hva er den største skandalen eller merkeligste opplevelsen dere har vært borti, da?

- Skandaler er for superkonvensjonelle band. Vi liker best å overraske på scenen kunstnerisk.

Kulturstrøm

 • 6-er til nytt Billie Eilish-album

  Billie Eilish er stemmen til en hel generasjon, og hun behandler det ansvaret med et enormt talent, stor respekt og uredd nyskapelse på albumet «Happier Than Ever», ifølge NRKs musikkritiker Espen Borge. Terningkast 6.

  Plateomslag til albumet "Happier than ever" av Billie Eilish
  Foto: Universal
 • Første kvinnelige «Doctor Who» ut

  Jodie Whittaker, som har spilt den 13. doktoren i serien, har vært i rollen siden 2017. Variety skriver at hun nå forlater den suksessfulle BBC-serien, som har blitt sendt siden 1963. Whittaker var den første kvinnelige doktoren i rollen.

  Jodie Whittaker
  Foto: MAX NASH / AFP