Hopp til innhold

Tyskland, en reise

Wolfgang Büschers reiseskildring viser at det fortsatt er mulig for middelaldrende menn å reise alene på tur uten å drukne i pinligheter, mener vår anmelder.

Wolfgang Büscher: Tyskland, en reise. Aschehoug 2007

Den tyske journalisten Wolfgang Büscher har tidligere vandret til fots fra Berlin til Moskva. I sin andre reiseskildring på norsk drar han langs grenseområdene i Tyskland.

Foto: Aschehoug

Reiseskildringen "Tyskland, en reise" er ikke helt lett å komme inn i. Isteden for å åpne med å fortelle hvorfor han vil reise i Tysklands grenseområder, åpner han med poetiske beskrivelser av forfatteren der han plasker i elva Rhinen - i november.

Hutre, hutre....

Så er det bare å henge med så godt man kan - gjennom relativt obskure småsteder som Emmerich, Gronau, Barth, Ahrenshop og Arnemünde. Den 56 år die Welt-journalisten beveger seg sakte fra grensen mot Beneluxlandene i vest over østersjøbyene i nord, ned mot de bøhmiske skogene i øst, før han lander i dypeste Bayern.

Rastløst reisende ensomme menn

Wolfgang Büscher skriver seg inn i den etter hvert ganske omfattende tradisjonen av ensomme menn som reiser rastløst rundt på egen hånd. Ja, de er stort sett menn, i alle fall de som kommer ut i Aschehougs påkostede og elegante serie med reiseskildringer. Av 21 utgivelser i den såkalte Spor-serien, er bare EN skrevet av en kvinne.

I denne eksklusive gutteklubben har Wolfgang Büscher helt klart sin egen særegne stemme. For Büscher gjenoppdager det utrendige Tyskland. Lenger bort fra de portugisiske kaffebarene i Berlin er det ikke mulig å komme. Dette er det Tyskland vi hastig reiste gjennom på 80-tallet for å komme til Italia.

Wolfgang Bücher er veldig god til å la teksten sin leve i nuet, mens han går. Er han morsom? Nei, men han er helt klart underfundig, noe som kommer godt fram når han ankommer den østtyske industribyen Chemnitz, som tidligere het Karl Marx Stadt.

Lebensschmerz

Hvis ikke den vestlige melankolien var i østtyskland før, så kom den definitivt til landsdelen sammen med Wolfgang Büscher.

Hele denne reiseskildringen er gjennomsøkket av mannlig Lebensschmerz. Det å skildre dette landet gjennom å dels å gå eller ta bussen langs Tysklands 4000 kilometer lange yttergrense var kanskje ikke så dumt allikevel. Når jeg først venner meg til forfatterens seige tempo, oppdager jeg også alt som ligger skjult under tåkete overflaten.

Der skjuler det seg sadistiske fangevoktere i konsentrasjonsleire jeg aldri hadde hørt om før, og kvinner som selger seg til tyske trailersjåfører i vinduene i det gamle Sudettyskland. De er der alle sammen, innhyllet i novembertåke, og skildret med distanse av en tysk, melankolsk journalist.

 

Kulturstrøm

  • Norge vant sølv i EM brass band

    Eikanger-Bjørsvik Musikklag fra Nordhordland havnet på en 2. pass i det europeiske brassbandmesterskapet i mesterskapsseksjon i Palanga i Litauen lørdag.

    I tillegg vant de solistpris for trombonisten.

    – Eikanger-Bjørsvik er veldig fornøyd med 2. premie på EBBC 2024 Palanga, skriver Eikanger-Bjørsvik musikklag på Facebook.

    Brassband Treize Etoiles fra Sveits fikk 1. plass og Brassband Willebroek fra Belgia fikk 3.-plassen, ifølge resultatlisten.

  • 40 år sidan Dollie-jentene song for livet

    Søndag er det nøyaktig 40 år sidan den norske duoen Dollie de Luxe deltok i den internasjonale Eurovision-finalen med låten «Lenge leve livet».

    På Instagram spør Dollie-medlem Ingrid Bjørnov om andre også har hatt filler i håret! Benedikte Adrian var den andre i duoen, som kom på 17. plass i finalen.

    Dollie de Luxe ble nummer 17 av 19 i den internasjonale Melodi Grand Prix-finalen i 1984.
  • Voldsomme reaksjoner på dansk Eurovision-artist

    Danmarks Eurovision-håp, artisten Saba, forteller at hun har vurdert å trekke seg etter kraftige reaksjoner på at hun deltar i den europeiske finalen.

    Reaksjonene kommer i forbindelse med Israels omdiskuterte deltakelse i Eurovision samtidig med krigføring på Gazastripen.

    Anna Saba Lykke sier til Ekstra Bladet at hun har bearbeidet opplevelsen med psykolog, og at hun nå har valgt å stenge alle sine sosiale medier etter kraftige oppfordringer om at hun bør trekke seg.

    Saba mener det er viktig for mangfold og representasjon at hun deltar. Hun har vært åpen om at hun er skeiv, adoptert og har utfordringer med psykisk helse.

    Hun er også blant artistene som har underskrevet oppropet om fred og våpenhvile i Gaza.

    Den danske sangeren Saba, Anna Saba Lykke.
    Foto: Ida Marie Odgaard / AP