Hopp til innhold

Twilight blir tegneserie på norsk

Fans av Twilight-bøkene jubler over at serien skal utgis som tegneserie. Nå sier Gyldendal norsk forlag at de er tilbudt rettighetene for utgivelser på norsk, og at de kommer til å slå til.

Twilight - film og tegneserie

Kristen Stewart fra filmene i Twilight-serien kan se seg selv som tegneseriefigur snart.

Foto: Nordisk film distribusjon og Yen Press/Young Kimn

Det er mye hemmelighetskremmeri knyttet til utgivelsen av tegneserien Twilight som lanseres 16. mars i USA.

– Jeg må, som redaktør, personlig signere på en kontrakt før jeg kan få tilsendt ett eneste eksemplar av et slags første kapittel av tegneserien, sier Ingrid Greaker Myhren som er redaktør for barn og ungdom i Gyldendal.

Håper på norsk versjon før sommeren

Hun er ikke i tvil om at forlaget vil slå til på tilbudet fra Hachette Book Group og Yen Press som står bak henholdsvis bøkene og den tegnede versjonen i USA.

– Vi kan håpe på at vi klarer den første norske utgivelsen før sommeren, men det er mye uavklart ennå. Vi skal faktisk ha det første møtet i Gyldendal om dette litt senere i dag, sier hun.

Sannsynligvis blir det ikke snakk om å hente inn en egen oversetter, ettersom heftene skal bygges på utvalgte tekster fra bøkene, som jo finnes på norsk allerede.

Kan appellere til nye grupper

Ingrid Greaker Myhren poengterer at hun synes det er spennende at forfatteren av Twilight-bøkene, Stephenie Meyer, ikke bare er enig i men også har vært deltakende i prosessen forut for at karakterene nå tilpasses tegneserieformatet.

Omslag til første Twilight-tegneserie

Omslaget til første hefte.

Foto: Yen Press/Young Kim

Serien om kjæresteparet Bella og Edward har tatt unge lesere med storm. På samme måte som serien om Harry Potter ble et verdensomspennende fenomen, har Twilight-serien noe enhver ungjente kjenner til.

Ingrid Greaker Myhren håper tegneserien vil appellere til dem som ikke leser bøker på opp til 700 sider.

– Riktignok har både Harry Potter og Twilight fått ungdom til både å lese tykke bøker på norsk, og til å gi seg i kast med litteratur på engelsk fordi de ikke kan vente på oversettelsen. Men en tegneserie som dette kan treffe både yngre grupper lesere, og dem som ikke er lesehester tradisjonelt sett, sier hun.

Møte mellom asiatisk og vestlig tegnetradisjon

Det er den koreanske tegneren Young Kim som har fått i oppgave å illustrere tegneserien. Det amerikanske forlaget tror dette vli bli en spennende og sjelden blanding av asiatisk tegnetradisjon og vestlig serietegning. For det meste er tegningene i sort/hivtt, men det vli bli innslag av farger enkelte steder.

Også når det gjelder tegningene har forfatter Meyer vært tett på prosessen og har kommet med flere innspill, heter det i en uttalelse fra det amerikanske forlaget.

Kulturstrøm

  • Norge vant sølv i EM brass band

    Eikanger-Bjørsvik Musikklag fra Nordhordland havnet på en 2. pass i det europeiske brassbandmesterskapet i mesterskapsseksjon i Palanga i Litauen lørdag.

    I tillegg vant de solistpris for trombonisten.

    – Eikanger-Bjørsvik er veldig fornøyd med 2. premie på EBBC 2024 Palanga, skriver Eikanger-Bjørsvik musikklag på Facebook.

    Brassband Treize Etoiles fra Sveits fikk 1. plass og Brassband Willebroek fra Belgia fikk 3.-plassen, ifølge resultatlisten.

  • 40 år sidan Dollie-jentene song for livet

    Søndag er det nøyaktig 40 år sidan den norske duoen Dollie de Luxe deltok i den internasjonale Eurovision-finalen med låten «Lenge leve livet».

    På Instagram spør Dollie-medlem Ingrid Bjørnov om andre også har hatt filler i håret! Benedikte Adrian var den andre i duoen, som kom på 17. plass i finalen.

    Dollie de Luxe ble nummer 17 av 19 i den internasjonale Melodi Grand Prix-finalen i 1984.
  • Voldsomme reaksjoner på dansk Eurovision-artist

    Danmarks Eurovision-håp, artisten Saba, forteller at hun har vurdert å trekke seg etter kraftige reaksjoner på at hun deltar i den europeiske finalen.

    Reaksjonene kommer i forbindelse med Israels omdiskuterte deltakelse i Eurovision samtidig med krigføring på Gazastripen.

    Anna Saba Lykke sier til Ekstra Bladet at hun har bearbeidet opplevelsen med psykolog, og at hun nå har valgt å stenge alle sine sosiale medier etter kraftige oppfordringer om at hun bør trekke seg.

    Saba mener det er viktig for mangfold og representasjon at hun deltar. Hun har vært åpen om at hun er skeiv, adoptert og har utfordringer med psykisk helse.

    Hun er også blant artistene som har underskrevet oppropet om fred og våpenhvile i Gaza.

    Den danske sangeren Saba, Anna Saba Lykke.
    Foto: Ida Marie Odgaard / AP