TV 2 viser NRK-dokumentar

Dokumentaren "Kniven i huset i byen" ble tirsdag vist under filmfestivalen i Haugesund. NRK har vært med å støtte filmen økonomisk, men takket nei til sluttproduktet. Nå skal den sendes på TV2 i høst.

NRK
Foto: Larsen, Håkon Mosvold / SCANPIX

Filmskaper Espen Thorstenson skildrer gjennom dokumentaren "Kniven i huset i byen" historien om en forsømt og nedslitt bygård, og en viljesterk manns årelange kamp mot det han mener er urett begått av Obos og Oslo kommune.

Det Thorstenson så for seg som noen dagers opptak av en gård som skulle rives, skulle bli filming gjennom ti år. NRK var positive til prosjektet.

- Dette var ikke bare en historie fra Oslo og Obos kommune. Dette var den lille mann som sloss mot makta, sier Throstenson.

Overrasket over avslaget

Men til tross for støtte til produksjon, endte det til slutt med at NRK takket nei til filmen i år. Thorstenson ble svært overrasket over avslaget.

- Det var overraskende fordi vi fikk i 2005 et brev fra NRK som vi trengte for å ordne opp i finansieringen, og som sa at NRK hadde godkjent filmen.

Dokumentarinnkjøper i NRK, Tore Tomter forklarer saken slik.

- Den var relativt ferdig for tre år siden, og da hadde vi en del innvendinger. Regissøren valgte å gjøre ting på en annen måte, og etter hvert sa vi at vi opprettholder våre forpliktelser økonomisk, men vi kommer ikke til å sende filmen, sier Tomter.

Reporter i TV2s Dokument 2, Tommy Gulliksen, så fimen på festival i Volda, og sørget for at den skal sendes på kanalen.

- Jeg syns at det var synd NRK ikke skulle sende dokumentaren. Dette var både en god og viktig fortelling for det norske folk, og ikke minst for Sven Ekholt som har noe viktig å formidle, sier Gulliksen.

- NRK er vanskelige

Espen Thorstensen mener det er for vanskelig å få kontakt og kommunisere med NRK.

- Jeg har vært i slike situasjoner med NRK mange ganger før. De har et system som gjør at man må vente i tre måneder før man kanskje får et ”tja”, sier Thorstensen.

Den tidligere lederen for norske filmregissører, Nina Grünfeld, har også gjort sine regissørerfaringer med NRK.

- Vi hadde et godt samarbeid, så stoppet det plutselig opp. Jeg opplevde at ansvarsområdet i NRK var udefinert, og er du da en liten produsent som jeg var da, så blir det veldig tungt. Samarbeidet med TV 2 har derimot vært helt fantastisk, både hvordan de har tok imot meg og oppfølgingen.

TV-sjef i NRK, Arne Helsingen, lover bedring. - Vi arbeider med å bli mer tydelige enn hva vi har vært, og skal se på hvordan vi kan organisere arbeidet vårt med de uavhengige produsentene på en best mulig måte, slik at vi kan sikre oss de beste programmene og holde et godt og skikkelig samarbeid, sier han.

Kulturstrøm

  • eBay saksøker Amazon

    Nettbutikkgiganten eBay mener konkurrenten Amazon har brukt deres meldingssystem for å stjele selgere og saksøker derfor nettbutikkgiganten for å bryte eBays brukeravtale. Amazon ønsker ikke å kommentere søksmålet overfor nyhetsbyrået AP.

  • Omformer havplast

    Inge Kvivik samler opp plast som flyter inn i fjæra og bruker det til sitt nye designprosjekt.

    Han har alltid elsket havet, men er fortvilet over stadig økende plastforurensning. Inge Kvivik i Høvåg i Lillesand, rydder skjærgården i eget nærområde, og har funnet en kreativ måte å bruke plasten på.