Hopp til innhold

Tilbyr Google dansk kulturarv

Det danske nasjonalbiblioteket vil la Google skanne 1,6 millioner bøker. Årsaken er massiv pengemangel.

Det kongelige bibliotek
Foto: Morten Juhl / Scanpix

Google

Google

Foto: Paul Sakuma / AP

Nettgiganten Google skal digitalisere den danske kulturarven. Iallefall om Det kongelige Biblioteks direktør, Erland Koldning Nielsen får det som han vil.

Mens forfattere og forlag over hele verden er skremte over Googles forsøk på å skanne alverdens biblioteker og gjøre dem tilgjengelig på nett, går Det kongelige danske bibliotek motsatt vei. Ifølge Politiken har Google pengene som det danske nasjonalbiblioteket ikke klarer å skaffe fra danske politikere, for å gjøre jobben.

Trenger en halv milliard

Biblioteket trenger en halv milliard danske kroner for å bevare dansk litteratur, utgitt frem til 2000 i digital form. For øyeblikket har man kun utsikter til mulige sju millioner kroner årlig. Det er det som er satt av mellom 2010 til 2012 for digitalisering av hele den danske kulturarven.

– Google kan få skanne rundt 1,6 millioner bind. For øyeblikket har de omtrent 10 millioner bind og målet er å nå 30 millioner. Derfor må vårt tilbud være meget attratktivt, sier Erland Koldning Nilelsen, til Politiken.

Google vil samarbeide

Alternativet til å ikke få digitalisert er meget skremmende, mener direktøren.

– Dansk kultur og dansk materiale på nettet forsvinner i den anglesaksiske syndeflod. Dansk språk og kultur vil vike enda mer og danske forskning som ikke er skrevet på engelsk, forsvinner ut av synet. Hvis vi ikke er på nettet bukker vi under i den kommende generasjons bevisshet om hva som er dansk, sier Erland Koldnig Nielsen.

I Googles Europeiske avdeling sier direktør Santiago de la Mora at Google er interessert i å samarbeide med så mange bibliotkeer som mulig, men han vil ikke gå inn på hvordan vilkårene for eventuelle samarbeidsavtaler skal være.

Det norske Nasjonalbiblioteket i front

På det norske Nasjonalbibliotekets nettsider finnes mye av den eldste norske kulturarven allerede tilgjengelig. Bokhylla.no kom på nett 28. mai 2009 og har ei beholdning på 14.000 norske bøker på nett. Når alle hyller i Bokhylla er fylt, vil det finnes 10.000.000 søkbare boksider i tjenesten.

Digitaliseringen var et banebrytende prosjekt. Nasjonalbiblioteket er det første biblioteket i verden , som gjør den nasjonale kulturarven tilgjengelig på denne måten.

Nasjonalbiblioteket har digitalisert rundt 100.000 bøker for bevaring de siste to årene. Den fysiske boksamlinga består av 450.000 titler, og alt skal digitaliseres.

Kulturstrøm