Ti år med Nuart

Gatekunstfestivalen Nuart har for tiende gang smykket Stavanger by med fargerike, barnslige, underfundige og tankevekkende kunstverk.

I år skal festivalen feires med ti store verk på ulike fasader rundt om i Østre bydel av byen.

Oljeutvinning, forurensning og fiskedød

Kunstverkene skal utformes av kunstnere fra Europa som blant annet har stilt ut ved anerkjente Tate Modern i London og Museum of Modern Art i New York.

Nuart 2010

Gatekunst av Blu og Erica Il Cane på tårnet til Tou Scene.

Foto: blu & erica il cane/Nuart

Italienske Blu, belgiske Roa, Dolk fra Norge, Erica Il Cane fra Italia, greske Alexandros Vasmoulakis og britiske Dotmasters er bare noen av de medvirkende.

Se også: DOLK og PØBEL på stasjonen

Blant byggene som brukes som lerret er det nær 10 meter høye tårnet på Tou Scene. Bygget har fått nye farger av Blu og Erica Il Cane, og temaet er oljeutvinning, forurensning og fiskedød.

Fugler og teddybjørner

Britiske Dotmasters verk som dekker endeveggen på en bygning i Pedersgata har et noe mer barnlig preg. Den gulbrune teddybjørnen med malerrullen i poten titter seg over skulderen til de potensielle tilskuerne som vil besøke festivalen de nærmeste dagene og ukene.

Roa fra Belgia har tatt i bruk en lift for å nå oppunder taket på Solland-bygget der en diger fulg står med nebbet i sky.

– Forbedrer livskvaliteten

Nuart 2010

Britiske Dotmasters er i gang med sitt kunstverk i Pedersgata.

Foto: Dotmasters/Nuart

Festivalen har tidligere høstet både skryt, og tatt i mot mye kritikk.

Enkelte frykter at kunstverkene fører til økt ulovlig tagging i byen, mens festivalsjefen selv, naturlig nok, er positiv. Han mener grafittien «forbedrer livskvaliteten for folk».

I forbindelse med fjorårets festival uttalte han at det fantes bevis på at gatekunst fører til mindre tagging.

– Huseiere som har vært møkk lei av å male husene sine på grunn av tagging, slipper dette så lenge de dekorerer veggene med tradisjonell grafitti.

Les mer: - Kunstfestival fører til mer tagging

– Mindre motstand

Ifølge festivalsjefen har de vært heldigere i år.

– Etter så mange år på banen virker det som vi har fått både publikummere, innbyggere og samfunnet forøvrig mer engasjert i festivalen, og det er færre som prøver å jobbe mot oss, sier Martyn Reed til NRK.no.

Ifølge Reed begynner Stavanger å se verdien av festivalen.

– Null i lønnsbudsjett

Kulturbyfondet støtter prosjektet, som er ventet å stå ferdig 19. september.

Enkelte av kunstnerne har vært i Stavanger siden 26. august, og ifølge festivallederen arbeider de på et lønnsbudsjett på null.

– De gjør dette av kjærlighet til gatekunsten, sier Reed til Rogalands avis.

Guidede turer

Etter at alle kunstnerne er ferdige med arbeidet i Stavanger vil det utarbeides et kart, og guidede turer vil bli arrangert til de ulike kunstverkene.

Den første turen skal holdes søndag 19. september.

Nuart 2010

Roa har vært med på å utsmykke Stavanger by til Nuart-festivalen i september.

Foto: Roa/Nuart

Kulturstrøm

 • Demi Lovato inn på topp

  Demi Lovatos nye album «Dance With The Devil … The Art Of Starting Over» går inn på førsteplassen på amerikanske Billboards albumliste. Også tilbake i 2009 toppet hun listen, da med albumet «Here We Go Again». Det nye albumet handler om 28-årige Lovatos vei tilbake etter at hun i 2018 var nær ved å dø av en overdose (NTB).

  Demi Lovato på scenen i mars 2021
  Foto: Rich Fury / AFP/NTB
 • Anker navnestrid til Høyesterett

  Olav Thon (97) anker striden om navnet på Hamar-restauranten Stortorvet Gjestegiveri til Høyesterett.
  Det skriver E24. Thon mener fortsatt at han har enerett på navnet og logoen fra den over 100 år gamle restauranten med samme navn i Oslo.