Hopp til innhold

Ti år med Nuart

Gatekunstfestivalen Nuart har for tiende gang smykket Stavanger by med fargerike, barnslige, underfundige og tankevekkende kunstverk.

I år skal festivalen feires med ti store verk på ulike fasader rundt om i Østre bydel av byen.

Oljeutvinning, forurensning og fiskedød

Kunstverkene skal utformes av kunstnere fra Europa som blant annet har stilt ut ved anerkjente Tate Modern i London og Museum of Modern Art i New York.

Nuart 2010

Gatekunst av Blu og Erica Il Cane på tårnet til Tou Scene.

Foto: blu & erica il cane/Nuart

Italienske Blu, belgiske Roa, Dolk fra Norge, Erica Il Cane fra Italia, greske Alexandros Vasmoulakis og britiske Dotmasters er bare noen av de medvirkende.

Se også: DOLK og PØBEL på stasjonen

Blant byggene som brukes som lerret er det nær 10 meter høye tårnet på Tou Scene. Bygget har fått nye farger av Blu og Erica Il Cane, og temaet er oljeutvinning, forurensning og fiskedød.

Fugler og teddybjørner

Britiske Dotmasters verk som dekker endeveggen på en bygning i Pedersgata har et noe mer barnlig preg. Den gulbrune teddybjørnen med malerrullen i poten titter seg over skulderen til de potensielle tilskuerne som vil besøke festivalen de nærmeste dagene og ukene.

Roa fra Belgia har tatt i bruk en lift for å nå oppunder taket på Solland-bygget der en diger fulg står med nebbet i sky.

– Forbedrer livskvaliteten

Nuart 2010

Britiske Dotmasters er i gang med sitt kunstverk i Pedersgata.

Foto: Dotmasters/Nuart

Festivalen har tidligere høstet både skryt, og tatt i mot mye kritikk.

Enkelte frykter at kunstverkene fører til økt ulovlig tagging i byen, mens festivalsjefen selv, naturlig nok, er positiv. Han mener grafittien «forbedrer livskvaliteten for folk».

I forbindelse med fjorårets festival uttalte han at det fantes bevis på at gatekunst fører til mindre tagging.

– Huseiere som har vært møkk lei av å male husene sine på grunn av tagging, slipper dette så lenge de dekorerer veggene med tradisjonell grafitti.

Les mer: - Kunstfestival fører til mer tagging

– Mindre motstand

Ifølge festivalsjefen har de vært heldigere i år.

– Etter så mange år på banen virker det som vi har fått både publikummere, innbyggere og samfunnet forøvrig mer engasjert i festivalen, og det er færre som prøver å jobbe mot oss, sier Martyn Reed til NRK.no.

Ifølge Reed begynner Stavanger å se verdien av festivalen.

– Null i lønnsbudsjett

Kulturbyfondet støtter prosjektet, som er ventet å stå ferdig 19. september.

Enkelte av kunstnerne har vært i Stavanger siden 26. august, og ifølge festivallederen arbeider de på et lønnsbudsjett på null.

– De gjør dette av kjærlighet til gatekunsten, sier Reed til Rogalands avis.

Guidede turer

Etter at alle kunstnerne er ferdige med arbeidet i Stavanger vil det utarbeides et kart, og guidede turer vil bli arrangert til de ulike kunstverkene.

Den første turen skal holdes søndag 19. september.

Nuart 2010

Roa har vært med på å utsmykke Stavanger by til Nuart-festivalen i september.

Foto: Roa/Nuart

Kulturstrøm

  • «NCIS»-skuespiller David McCallum er død

    Skuespiller David McCallum, best kjent fra TV-seriene «NCIS» og «The Man From U.N.C.L.E.», er død. Han ble 90 år gammel.

    McCallum døde i New York mandag av naturlige årsaker. Han hadde familien ved sin side, skriver CBS i en uttalelse.

    – David var en begavet skuespiller og forfatter, og var verdsatt av mange verden rundt. Han levde et utrolig liv, og ettermælet hans vil leve for alltid gjennom familien og de utallige timene med film og TV som aldri blir borte, heter det i uttalelsen. (NTB)