Hopp til innhold

Svak krone kan gi færre internasjonale artister

Den svake norske krona har gitt norske festivaler pengetrøbbel. Nå må festivalene prute på de største internasjonale artistene.

Outkast

ANDRÉ BOLLER: Outkast på Øyafestivalen blir av mange trukket frem som et av sommerens høydepunkter. Den fallende norske krona kan føre til at norske festivalgjengere får se færre store internasjonale artister, mener bransjen. Det kan også føre til dyrere billetter, innrømmer Øyafestivalen.

Foto: Kim Erlandsen / NRK P3

Claes Olsen Urørtjury 2007

ØYAFESTIVALEN: Bookingsjef Claes Olsen i Øyafestivalen sier at festivalen vurderer å øke billettprisene for å få bukt med den fallende krona.

Foto: Kim Erlandsen. / NRK

De siste tre-fire månedene har Claes Olsen, bookingsjef for Øyafestivalen siden 1999, jobbet med å prute på artister han prøver å få til å spille på festivalen.

– Jeg har en standardtekst jeg har laget. Den sier at krona har gått ad undas, så nå kan vi ikke øke budet. Jeg må jo nå budsjettet mitt, sier Claes Olsen, som har vært bookingsjef for Øyafestivalen i Oslo siden 1999.

Grunnen er den svake norske krona.

Øya: – Vi kan jo ikke trekke tilbake bud

De norske festivalene betaler som regel de utenlandske artistene i euro eller dollar. En artist som krevde 10.000 euro for å opptre i juni i fjor, kosta for eksempel omtrent 81.000 kroner.

På grunn av endringene i kronekursen, ville prisen i dag vært 91.000 kroner. Forskjellen i dollar er enda større.

Olsen la inn bud på mange av artistene som skal opptre på Øyafestivalen allerede i juli og august i fjor, da det var en helt annen kronesituasjon.

– Jeg kan jo ikke trekke tilbake bud. Så det har blitt en betydelig kostnad. Men vi har en del euro igjen fra i fjor, så vi har is i magen, sier Olsen.

Toffen: – Dyrere, enten du har booket eller ikke

Toffen Gunnufsen

SKRALT: Bookinglegenden Toffen Gunnufsen tror den fallende oljeprisen kan føre til at norske konsertgjengere får se færre store internasjonale artister her til lands.

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / SCANPIX

Toffen Gunnufsen er én av aktørene som har booket flest store internasjonale artister til Norge de siste 20 årene, gjennom blant annet Hovefestivalen og Quartfestivalen.

Han summerer saken opp på følgende måte:

– Det blir dyrere å booke de bandene du skal booke, eller har booket, sier Gunnufsen.

– For dem som skal booke må man vurdere å booke mer norsk og nordisk. Har du et budsjett så har du et budsjett. Det er mulig man må la være å booke de største.

Færre store artister, dyrere billetter

Interesseorganisasjonen Norske konsertarrangører sier at mange merker valutasvingningene på budsjettene.

– En konsekvens av at internasjonale artister blir dyrere kan være at noen velger å kjøpe færre internasjonale headlinere, sier daglig leder Line Endresen Normann.

Line Endresen

ØKER PRISENE: Line Endresen Normann i interesseorganisasjonen Norske konsertarrangører tror festivalene vil komme til å øke billettprisene.

Foto: Norske konsertarrangører

Hun tror ikke det blir noe dårligere tilbud til publikum, men at den svake krona kan føre til dyrere festivalbilletter.

– Til syvende og sist medfører det at festivalene må hente inn flere inntekter, sier Normann.

Olsen i Øyafestivalen innrømmer at festivalen vurderer å øke billettprisene.

– For oss er det viktig at det ikke går utover programmet. Det vi får vurdere etter hvert er å øke billettprisen. Men vi håper vi kan slippe det, sier han.

Kulturstrøm

  • Gustav Klimts siste maleri solgt på auksjon

    Maleriet «Portrait of Miss Lieser» av den østerrikske kunstneren Gustav Klimt ble solgt på auksjon i Wien for 30 millioner euro, som tilsvarer rundt 350 millioner kroner.

    Klimt startet på portrettet i 1917, og det skulle bli hans siste maleri før han døde året etter. Han fikk aldri gjort det helt ferdig.

    Maleriet var savnet i nesten 100 år før det dukket opp på auksjonshuset i Wien tidligere i år, skriver BBC.

    Det har vært flere debatter om hvem kvinnen på bildet er, og hva som skjedde med bilde under 2. verdenskrig.

    Auksjonsleder Michael Kovacek, co-administrerende direktør for Kinsky Auction House taler ved siden av Claudia Moerth-Gasser, Klimt Expert, i begynnelsen av en auksjon for den østerrikske kunstneren Gustav Klimts portrett ble auksjonert ut.
    Foto: Reuters
  • Begravelses-musikal basert på Løvlands sanger.

    I september kommer begravelses-musikalen «You Raise me up» på Lillestrøm kultursenter, i samarbeid med komponist Rolf Løvland, skriver de i en pressemelding.

    Musikalen er en romantisk dramakomedie som utspiller seg i et begravelsesbyrå. Lisa Stokke og Øyvind Boye Løvold spiller hovedrollene.