Ladet opp til Hellfjord med å se Pink Panter

Bak Stig Frode Henriksens rollefigur i Hellfjord, Kobba, ligger det to timer sminke og enda flere timer med bakgrunnsmateriale fra Peter Sellers filmer.

Kobba, alias Stig Frode Henriksen

«Hellfjord» er filmet i sin helhet i Gryllfjord på Senja og på FilmCamp i Målselv. Stig Frode Henriksen måtte bruke to timer i sminken hver dag for å bli seende ut som Kobba.

Foto: Carsten Aniksdal/Tappeluft Pictures

Hellfjord er den første TV-serien til det norske selskapet Tappeluft (Kill Buljo, Død snø, Tina & Bettina). Serien er basert på en idé av Zahid Ali, Tommy Wirkola og Stig Frode Henriksen.

I Hellfjord blir Oslo-politimannen Salmander (Zahid Ali) motvillig sendt til den fiktive bygda Hellfjord etter at han ved et uhell dreper politihesten Gunnar i full offentlighet.

I den naturvakre, men mystiske bygda blir han tatt imot av den tidligere politimannen Kobba, spilt av Stig Frode Henriksen. Kobba er grov i kjeften, rød i huden, bøyd i ryggen og hes i stemmen.

Se også: Hellfjord får god tilbakemelding i USA

Eksperthjelp fra utlandet

Peter Sellers som dr. Strangelove

Peter Sellers som dr. Strangelove.

Foto: Columbia Pictures

For å skape en troverdig karakter, så Stig Frode Henriksen seg nødt til å hente inspirasjon fra franske filmhelter så vel som originaler fra Bygde-Norge.

– Jeg har vel hentet en del inspirasjon fra diverse bygdeoriginaler, uten at det er så mange av dem i Alta, hvor jeg kommer fra, sier Henriksen til NRK.no.

Men han har også hentet inspirasjon fra den engelske komikeren Peter Sellers, som for mange er mest kjent for rollen Inspektør Clouseau i Den Rosa Panteren, og fra Stanley Kubricks Dr. Strangelove.

– Jeg liker å skifte holdning, kroppsspråk og stemme. Før opptakene så jeg mye ekstramateriale fra Peter Sellers sine filmer. Han bruker kostyme og parykk på en veldig troverdig og morsom måte, uten at det blir for mye. Den franske skuespilleren Alain Delon var en annen inspirasjonskilde. De er begge flinke til å gjøre mye ut av lite, sier Henriksen.

Han brukte to timer hver dag for å få på sminken og ansiktshåret. Det er viktig at kostymene sitter, mener Henriksen, men man må heller ikke gjøre for mye ut av dem.

– Kostymene må være troverdige. Det er viktig ikke å overspille, det kan fort bli for mye av det gode, forteller skuespilleren.

Charles Dreyfus (Herbert Lom) og Inspector Clouseau (Peter Sellers)

I Rosa Panter-filmene spilte Peters Sellers den tafatte inspektør Clouseau, mens Herbert Lom fylte rollen som den stadig galere politiinspektør Charles Dreyfus (t.v.).

Foto: Wenn.com

Norske stereotypier

Hellfjord er befolket av den typiske nordmannen: fordomsfull, sneversynt og generelt engstelig for alt som er nytt. At bygdas nye lensmann er andregenerasjons innvandrer har beboerne lite forhold til, men at Salmander er søring, det er definitivt ikke bra.

Manusforfatterne Henriksen, Wirkola og Ali mener det er mye god humor i norske fordommer.

– Vi er veldig glad i å tulle med fordommer. Stereotyper er morsomme fordi alle kjenner til typen, for eksempel en nordlending som er grov i munnen og en pliktoppfyllende politimann. I Hellfjord er det mange stereotypier, men de gjør hele tiden ting man ikke forventer. Hvis man klarer å skape scener som kommer uventa på seeren, er det alltid bra, sier Henriksen.

Les også: – Salmander er meir lik meg enn mine førre roller

Les også: Vil kjøpe Hellfjord


Ikke for drøyt

stig frode henriksen i hellfjord

Stig Frode Henriksen tok på seg kløete skjegg og dårlig holdning for å gli inn i rollen som Kobba.

Foto: Cathrine Elnan

Manusforfatterne Stig Frode Henriksen og Tommy Wirkola har tidligere stått bak prosjekter som Kill Buljo og Død Snø.

Stig Frode Henriksen er full av lovord om regissører, skuespillere og alle andre som har vært med på produksjonen.

– Det var utrolig kult å få med svenske Thomas Hanzon, en skuespiller som tidligere har jobbet sammen med Bergman. Pihla Viitala er med i Hans & Grete-filmen og er spådd til å bli en av Hollywoods nye store, skandinaviske stjerner.

En annen skuespiller som også er med i Tommy Wirkolas store Hollywood-film Hans and Gretl: Witch Hunters, er Ingrid Bolsø Berdal. I Hellfjord spiller Bolsø Berdal bygdas nysgjerrige journalist.

– Det var et særegent prosjekt som traff meg. Jeg tror Hellfjord har en humor som man enten elsker eller hater. Jeg elsket den.

Hva var det med humoren som traff deg?

– Det er et ganske stort spørsmål. Men jeg liker at det dveles ved en del rare og aparte ting. Samtidig er det fokus på innholdet og historien.

Det er mye som er drøyt i serien, men det blir balansert med en vakker scenografi, mener skuespilleren.

– Hellfjord er ikke bare drøyt for å være drøyt. Det er hele tiden en kontrast mellom noe stygt og vakkert. Jeg liker veldig godt at det presenteres som et filmatisk vakkert prosjekt. Det gir serien et hjerte.

Første episode av Hellfjord har premiere på NRK1 tirsdag 9. oktober, klokka 22.30.

Johanne, alias Ingrid Bolsø Berdal

I Hellfjord er Ingrid Bolsø Berdal den nysgjerrige journalisten Johanne.

Foto: Carsten Aniksdal/Tappeluft Pictures

Kulturstrøm

 • Ærlig om Diego Maradona

  Dokumentarfilmen «Diego Maradona» vises på filmfestivalen i Cannes. Den handler om den argentinske fotballspillerens liv og karriere, med særlig fokus på årene i Napoli i siste halvdel av 1980-tallet. NRKS anmelder gir terningkast 5 og mener den skildrer godt kontrastene mellom myten og mennesket. Filmen får norgespremiere 5. juli.

  Diego Maradona ved platespilleren fra filmen «Diego Maradona»
  Foto: Selma Media
 • 100 bidrag til klimalåtkonkurranse

  Artist Hanne Kolstø inviterte i mars folk til å skrive en låt som skal gi miljøvernerne en ny kampsang. Klimalåtkonkurransen «Etter oss» har hittil fått inn 100 bidrag, med både punk, vise, pop, rock, samtidsmusikk, instrumental, rap og joik. Fristen er nå utsatt til 31. mai. Låtskriver-vinneren får spille sangen sin på Klimabrøl-demonstrasjonen den 30. august i Oslo, og vil også få gratis studiotid og mulighet til å gi den ut.

  Hanne Kolstø på Øya
  Foto: Tom Øverlie / NRK P3
 • Alan Walker i Spektrum

  9. november inntar Alan Walker (21) Oslo Spektrum som del av sin «Aviation Tour», som blir Walkers første arenaturné. Storhiten «Faded» kom i 2015 og siden har Walker toppet hitlister over store deler av verden. Bergenseren kan skilte med å ha blitt strømmet over en milliard ganger på Spotify – og turnert verden rundt.