Hopp til innhold

Storytelling - kunsten å fortelle en morsom historie

Vi forteller små historier hver dag, om oss selv og om menneskene og tingene rundt oss. Men hvordan gjøre man en historie så morsom og underholdende som mulig? Bli med på story standup-kurs med Radiodokumentaren.

Per Helge Sørensen

Den prisbelønte historiefortelleren Per Helge Sørensen lærer bort kunsten å gjøre en god historie så morsom som mulig.

Foto: Privat

Hør dokumentaren:

Hallvard Austlid

Hallvard Austlid (80), nyutdannet historieforteller.

Foto: Privat

På standup-fortellerkurset til Per Helge Sørensen deltar folk fra mange forskjellige yrkesgrupper - it-folk, jurister, lærere og journalister.


Hallvard Austlid (80), tidligere krokodillejeger og advokat, begynte på høyskoleutdanning i muntlig fortelling da han var bare 78. Han er kursets eldste, men har lagt store planer for fortellerkarrieren.


– Jeg vil fortelle historier fra mitt eget liv. Det å kunne lage en god historie ut fra noe du selv har vært med på, og dikte litt, legge til og trekke fra, det synes jeg er moro. Det skal jo være moro, og man skal føle at man får til noe, sier han.

Story Standup

Kursholder Per Helge Sørensen er både dansk og nordisk mester i historiefortelling, og han blander klassisk fortellertradisjon med standupens timing og hardtslående humorbruk til en ny genre – story standup.

Ung Fortellerscene har gratis kurs for ungdommer og voksne, mellom 13 og 23 år. I et øvingsrom hopper bloggere, facebook-brukere og smartelefoneiere rundt i ring mens de synger sangen «jeg er en banan». Flere av kursdeltakerne har aldri stått på en scene før. For Adama (15) er historiefortelling noe helt nytt. Hun begynte med fortelling for å bli flinkere til å uttrykke seg.

– Jeg synes ikke jeg er så veldig kreativ egentlig. Men etter kurset er jeg kanskje oppe i 8,5 på en skala fra 1 til 10, sier hun.

Den store finalen blir da alle på sine kurs skal fremføre sin innøvde historie foran et fremmed publikum, og forhåpentligvis få tilskuerne til å le.

Opp på scenen

Line Alsaker

Radiodokumentarens Line Alsaker.

Foto: NRK

På begynnelsen av dette årtusenet dukket historiefortelling, eller «storytelling» som det helst skulle hete, opp igjen som ett av de heteste begrepene innenfor kommunikasjonsbransjen. Folk var lei av tørre fakta og ville heller ha historier de kunne leve seg inn i. Fortellingen skulle løftes opp fra leirbålet og ut fra TV-skjermene og opp på scenen. Fra midten av 90-tallet ble historiefortelling et høyskolefag, og Radiodokumentarens Line Alsaker er én av de som har studert faget.

– Jeg synes det er veldig viktig å kunne uttrykke seg. Kanskje det er fordi jeg brukte så mange år av livet på skolen til å sitte og holde helt kjeft. Hvis det å fortelle en historie kan føre til at flere kan åpne munnen og fortelle både om seg selv og andre ting, så er det viktig, sier Line.

Hør hvordan det gikk da Hallvard, Adama og Line skulle fremføre sine forhåpentligvis gode fortellinger i radiodokumentaren «En god historie» på NRK P2 lørdag kl.10.03 og søndag kl.21.03.

Kulturstrøm

  • Girl in Red med historisk milepæl

    Ho er den første norske kvinnelege artisten som har fått éin milliard strøymingar på ein song på strøymetenesta Spotify.

    Det er låten «we fell in love in october» som har bikka éin milliard, ifølgje VG. Låten blei gjeve ut i 2018.

    Marie Ulven Ringheim, som ho eigentleg heiter, seier til avisa at ho synest det er veldig gøy at ei låt som ho har skrive, produsert, miksa og mastra har resonnert så mykje.

    Girl in Red
    Foto: ANNA KURTH / AFP
  • «Victoria må dø» vant publikumspris

    Den norske filmen «Victoria må dø» vant publikumsprisen under årets Barnefilmfestival i Kristiansand.

    «Mounted Games» av Karen Houge vant årets pitchekonkurranse og «Smerteterskel» stakk av med prisen for beste kortfilm.

    Festivalsjef Cathrine Sordal forteller i en pressemelding at det har blitt vist 83 filmer fra 42 land under årets festival.

    Barnefilmfestivalen har i år delt ut 10 ulike filmpriser. Her kan du lese om alle vinnerne.

  • Aaron Sorkin skriv «The Social Network»-oppfølgar

    Aaron Sorkin held på med eit manus til det han kallar «ein slags The Social Network-oppfølgar», fordi han meiner Facebook har skulda for storminga av Kongressen i USA 6. januar 2021.

    Det sa Sorkin under ei direktesending av podkasten «The Town». Han vil derimot ikkje seia kvifor han meiner Facebook står bak storminga.

    Sorkin fekk ein Oscar for manuset til dramafilmen The Social Network frå 2010, regissert av David Fincher. Filmen tek for seg oppstarten av Facebook.

    Sorkin har tidlegare sagt at han ønsker å skriva ein oppfølgar som utforskar «den mørke sida» av Facebook, særleg dersom Fincher vil regissere.

    Aaron Sorkin
    Foto: GARY HERSHORN / Reuters