Storytelling - kunsten å fortelle en morsom historie

Vi forteller små historier hver dag, om oss selv og om menneskene og tingene rundt oss. Men hvordan gjøre man en historie så morsom og underholdende som mulig? Bli med på story standup-kurs med Radiodokumentaren.

Per Helge Sørensen

Den prisbelønte historiefortelleren Per Helge Sørensen lærer bort kunsten å gjøre en god historie så morsom som mulig.

Foto: Privat

Hør dokumentaren:

Hallvard Austlid

Hallvard Austlid (80), nyutdannet historieforteller.

Foto: Privat

På standup-fortellerkurset til Per Helge Sørensen deltar folk fra mange forskjellige yrkesgrupper - it-folk, jurister, lærere og journalister.


Hallvard Austlid (80), tidligere krokodillejeger og advokat, begynte på høyskoleutdanning i muntlig fortelling da han var bare 78. Han er kursets eldste, men har lagt store planer for fortellerkarrieren.


– Jeg vil fortelle historier fra mitt eget liv. Det å kunne lage en god historie ut fra noe du selv har vært med på, og dikte litt, legge til og trekke fra, det synes jeg er moro. Det skal jo være moro, og man skal føle at man får til noe, sier han.

Story Standup

Kursholder Per Helge Sørensen er både dansk og nordisk mester i historiefortelling, og han blander klassisk fortellertradisjon med standupens timing og hardtslående humorbruk til en ny genre – story standup.

Ung Fortellerscene har gratis kurs for ungdommer og voksne, mellom 13 og 23 år. I et øvingsrom hopper bloggere, facebook-brukere og smartelefoneiere rundt i ring mens de synger sangen «jeg er en banan». Flere av kursdeltakerne har aldri stått på en scene før. For Adama (15) er historiefortelling noe helt nytt. Hun begynte med fortelling for å bli flinkere til å uttrykke seg.

– Jeg synes ikke jeg er så veldig kreativ egentlig. Men etter kurset er jeg kanskje oppe i 8,5 på en skala fra 1 til 10, sier hun.

Den store finalen blir da alle på sine kurs skal fremføre sin innøvde historie foran et fremmed publikum, og forhåpentligvis få tilskuerne til å le.

Opp på scenen

Line Alsaker

Radiodokumentarens Line Alsaker.

Foto: NRK

På begynnelsen av dette årtusenet dukket historiefortelling, eller «storytelling» som det helst skulle hete, opp igjen som ett av de heteste begrepene innenfor kommunikasjonsbransjen. Folk var lei av tørre fakta og ville heller ha historier de kunne leve seg inn i. Fortellingen skulle løftes opp fra leirbålet og ut fra TV-skjermene og opp på scenen. Fra midten av 90-tallet ble historiefortelling et høyskolefag, og Radiodokumentarens Line Alsaker er én av de som har studert faget.

– Jeg synes det er veldig viktig å kunne uttrykke seg. Kanskje det er fordi jeg brukte så mange år av livet på skolen til å sitte og holde helt kjeft. Hvis det å fortelle en historie kan føre til at flere kan åpne munnen og fortelle både om seg selv og andre ting, så er det viktig, sier Line.

Hør hvordan det gikk da Hallvard, Adama og Line skulle fremføre sine forhåpentligvis gode fortellinger i radiodokumentaren «En god historie» på NRK P2 lørdag kl.10.03 og søndag kl.21.03.

Kulturstrøm