Stiller ut Muhammed-karikaturer

Drapstruede Lars Vilks stiller ut Muhammed-karikaturene sine for første gang.

Lars Vilks

Lars Vilks viser diskret frem tegningene sine i en ringperm.

Foto: NRK

Tegningene, som viser Muhammeds hode plassert på en hundekropp, utløste voldsomme reaksjoner og drapstrusler mot kunstneren høsten 2007. Nå stiller den svenske kunstneren ut bildene sine i Kunsthalle Luzern i Sveits.

Vil ikke stille ut Muhammed-kunst

Holdt øye med Vilks

- Frykter ikke nye trusler

Tegningene ble først kjent etter at den svenske avisa Nerikes Allehanda satte dem på trykk i august 2007. Karikaturene utløste voldsomme reaksjoner og førte blant annet til demonstrasjoner og offisielle protester mot Sverige fra flere muslimske land. Al-Qaida utlovte en dusør på 100.000 dollar til den som klarte å ta livet av den svenske kunstneren. Men Vilks frykter ikke nye drapstrusler.

- Jeg har blitt vant til det, så det er ikke et stort problem. Hittil har det vært en lang parodi, vi sliter med forferdelige trusler, men det har ikke skjedd noe, sier han til NRK.

Jesus som elefant

Lars Vilks advarer publikum før de ser Muhammed-tegningene.

Publikum blir advart om at utstillingen kan virke sårende.

Foto: NRK

Utstillingen i Sveits åpnet i helgen, men kunsthallen har valgt å holde en lav profil for å unngå demonstrasjoner. Bildene henger ikke på veggen, men vises diskret frem i en ringperm, som er merket med advarselen: "Dette utstillingsbidraget kan såre dine religiøse følelser eller overbevisning."

Det er ikke bare muslimer som kan bli såret av utstillingen. Etter at en muslim spurte Vilks om hvorfor man ikke også kunne angripe jødene tegnet han Moses som hund. I tillegg kan publikum finne en tegning av Jesus som en elefant.

Betent

Til tross for at bildene er kjent for de fleste, har de aldri blitt stilt ut. Tegningene var opprinnelig ment for en utstilling i Värmland sommeren 2007, men ble fjernet like før utstillingen åpnet på grunn av frykt for sikkerheten. Siden har Lars Vilks forsøkt å stille ut bildene både i Norge og Sverige, uten hell.

- Det var så betent her. Jeg er jo veldig bevisst på at jeg vil vise bildene i rett sammenheng, sier Vilks.

Kulturstrøm

 • Visjon Norge må betale erstatning

  TV-kanalen i Drammen må betale 150.000 i erstatning til en mann for å ha delt sensitive opplysninger uten samtykke. I dommen fra lagmannsretten er også ansvarlig redaktør og programlederen dømt til å betale oppreisning, skriver avisa Norge i dag.

 • – Medieplattformer har et ansvar

  USAs president Joe Biden mener selskapene som driver sosiale medier har et ansvar for å stanse spredning av «upålitelig» innhold, særlig om koronaviruset, vaksiner og valg. Uttalelsen kom etter at Facebook har forlenget utestengelsen av Donald Trump.

 • Vant også siste del av søksmål

  Hertuginne Meghan vant også andre del av søksmålet mot Mail on Sunday og MailOnline. Prins Harrys kone fikk medhold i at utgiveren brøt opphavsretten da de trykket et brev hun skrev til sin far. Fra før er de dømt for å ha brutt privatlivets fred.

  Foto: Tolga AKMEN / AFP
  Foto: TOLGA AKMEN