Hopp til innhold

Steinet av tyrkisk politi

Det er ikke bare politiske aktivister som blir sensurert eller må betale dyrt for å si sin mening.

Ferhat Tunc
Foto: Pressefoto

Musikeres ytringsfrihet står i fokus når Nobels Fredssenter i dag markerer Music Freedom Day.

Disse opptrer på Music Freedom Day

Blant artistene som spiller i Nobels fredssenter i Oslo under Music Freedom Day i kveld, er den tyrkiske artisten Ferhat Tunç. Og opptredenen er ikke tilfeldig. Tunç har en rekke ganger vitnet om situasjonen for musikere i dagens Tyrkia, og har fått svi for det.

- En gang sto politiet oppmarsjert i salen før konserten startet, og da jeg kom på scenen for å synge, begynte de å kaste stein, forteller den tyrkiske artisten Ferhat Tunç.

Ferhat Tunç

- Frifinnelsen gir håp

Ferhat Tunç’ historie er dramatisk, og til dels langt mer dramatisk enn denne, som han selv synes mest er komisk. Da han forlot rettssalen i Izmir i oktober i fjor som en fri mann, var det neppe for godt. Han ble satt for domstolen for å ha ”propagandert for en terroristorganisasjon”, det vil si den tyrkiske bevegelsen PKK.

Bakgrunnen var at han under en konsert i Alanya i juli 2006 tok opp det kurdiske spørsmålet mellom to av sangene, og budskapet hans var et krav om en fredelig løsning. Rettsaken mot Ferhat Tunç fikk stor oppmerksomhet i Tyrkia, men høyesterett i Izmir avviste saken. Salen var full, blant annet var 15 fjernsynsstasjoner og en stor gruppe journalister til stede, noe observatører fra EU mener var medvirkende til frikjennelsen. Selv mente Ferhat Tunç at frifinnelsen gir håp.

- Denne saken skaper en del optimisme for et fremtidig demokrati i Tyrkia, sier han.

Trakassert siden 1985

Men det er ikke slutt ennå. Tyrkiske myndigheter har en rekke saker gående mot Ferhat Tunç, og har trakassert ham siden den dagen han kom tilbake fra utlendighet i 1985. Han har ikke selv tall på hvor mange ganger han har blitt arrestert, men de sakene som tyrkiske myndigheter har reist mot Ferhat Tunç de siste 23 årene har en total strafferamme på over ti år. I tillegg har han vært holdt i politiets beryktede torturkjeller i Ankara (”jeg ble bare mildt torturert”) og systematisk blitt anholdt etter konsertene. Grunnen har først og fremst vært det enkle faktum at han synger på kurdisk.

- Tyrkias historie er historien om sensur. Det har blitt bedre de siste årene, men sensuren fortsetter. I Tyrkia er etnisitet en trussel. Andre folkeslag enn det tyrkiske har alltid vært ekskludert fra samfunnet, og hvis du sier det offentlig, er du en kriminell.

Får støtte fra Freemuse

Størst rabalder ble det da han hilste et publikum på 40 000 mennesker i Øst-Tyrkia med ordene: ”Hei igjen!” Tre dager etter konserten ble an arrestert og beskyldt for å ha sagt ”Hei PKK!”. Videoopptak viste at politiet tok feil, men saken er ennå ikke frafalt.

Under rettsaken mot Ferhat Tunç i Izmir i høst var en delegasjon fra EU-parlamentet, Dansk musikerunion og musikernes svar på PEN-klubben, Freemuse, til stede. Freemuse’ programsjef Ole Reitov forteller at de følger saken hans nøye:

- Vi har et godt nettverk av samarbeidspartnere i Tyrkia som følger situasjonen nøye. Det er Ferhat som opplever problemene, og vi forsøker at støtte ham så godt vi kan - dels i Tyrkia, dels internasjonalt ved at gjøre oppmerksom på hans problemer og dels ved at presentere hans sak på møter og seminarer over hele verden, sier han.

Kulturstrøm

  • Gustav Klimts siste maleri solgt på auksjon

    Maleriet «Portrait of Miss Lieser» av den østerrikske kunstneren Gustav Klimt ble solgt på auksjon i Wien for 30 millioner euro, som tilsvarer rundt 350 millioner kroner.

    Klimt startet på portrettet i 1917, og det skulle bli hans siste maleri før han døde året etter. Han fikk aldri gjort det helt ferdig.

    Maleriet var savnet i nesten 100 år før det dukket opp på auksjonshuset i Wien tidligere i år, skriver BBC.

    Det har vært flere debatter om hvem kvinnen på bildet er, og hva som skjedde med bilde under 2. verdenskrig.

    Auksjonsleder Michael Kovacek, co-administrerende direktør for Kinsky Auction House taler ved siden av Claudia Moerth-Gasser, Klimt Expert, i begynnelsen av en auksjon for den østerrikske kunstneren Gustav Klimts portrett ble auksjonert ut.
    Foto: Reuters
  • Begravelses-musikal basert på Løvlands sanger.

    I september kommer begravelses-musikalen «You Raise me up» på Lillestrøm kultursenter, i samarbeid med komponist Rolf Løvland, skriver de i en pressemelding.

    Musikalen er en romantisk dramakomedie som utspiller seg i et begravelsesbyrå. Lisa Stokke og Øyvind Boye Løvold spiller hovedrollene.