Hopp til innhold

Statskupp pr. radio

NRK hadde den tvilsomme ære å introdusere radiostatskuppet som fenomen. Den 9. april 1940 tok en mann seg frem til mikrofonen og sa at han var statsminister. Hvordan kunne dette skje?

Vidkun Quisling ved skrivsbord med radiomikrofon
Foto: Ukjent / Kunnskapsforlagets arkiv

Hør dokumentaren i nettradio: Statskupp pr. radio

Den 8. april 1940 kom de første meldingene om at tyske krigsskip var på vei mot norskekysten, og det ble med én gang tydelig hvor viktig det var å ha kontroll over massemedia.

Fiolinpolka og invasjon

Sent på kvelden i NRKs lokaler i Roald Amundsens gate skal sendingen avsluttes som vanlig. Mens Stavangers Radioensemble spiller fiolinpolka koker det i nyhetsredaksjonen.

Meldingene fra Norsk Telegrambyrå har vært knappe, men urovekkende: tyske krigsskip er på vei nordover. Et skip er torpedert utenfor norskekysten. Fyr langs kysten skal slukkes, er den siste meldingen fra NRK før radioen blir stille for natten kl.23.20.

Quisling

Allerede den 9.april tok partiet Nasjonal Samling, ledet av Vidkun Quisling, kontroll over NRKs sending. Nazistenes norske støttespiller erklærte via radioen at den flyktende Nygaardsvold-regjeringen var trådt tilbake til fordel for en regjering styrt av ham selv som stats- og utenriksminister.

For første gang var et statskupp gjennomført gjennom radioen. Men det hele var basert på en bløff og en papirlapp.
(Artikkelen fortsetter under bildet)

En bløff og en ny statsminister

Oslo april 1940.

Tyske soldater marsjerer på Karl Johans gate, 9. april 1940.

Foto: Scanpix / SCANPIX

Den tyske partifunksjonæren Wilhelm Scheidt var mannen som jobbet for å få innsatt Quisling som statsminister. Lappen han viste til NRKs ledelse var fra 1939 og undertegnet av Adolf Hitler. Her stod det at Scheidt hadde fullmakt til å representere den tyske fører.

Men det stod ingenting om Quisling, statskupp eller radiotale. NRK ble lurt og ført bak lyset, og Scheidt og Quisling opererte uten samtykke fra Berlin.

Skulle ødelegge radiosendere

NRKs instrukser i en krigssituasjon var klare. Hvis det var overhengende fare for at fienden skulle få kontroll over en sender, skulle stasjonsbestyrer på eget initiativ ødelegge både sendere og maskiner.

Men Rikskringkastningen besluttet å fortsette sendingene, helt til tyskerne stod i resepsjonen og radioen ble taus. Kringkastingen var intakt og overtatt av tyskerne.

En siste kamphandling

Klokken 19:25 ble NRKs sendinger gjenopptatt. NRK var i nazistenes hender, men musikken bestemte de fremdeles selv.

Mens Quisling gjorde seg klar til å tale til folket, toner Max Bruchs ”Kol Nidrei, opus 47” over eteren; et verk bygget over klagesangen som innleder den store jødiske forsoningsdagen. Et lite opprør før landsforræderen fikk mikrofonen.

Hvorfor ble ikke Oslo-kringkasteren brukt så lenge den var fri, og hvorfor ble den ikke ødelagt før tyskerne overtok den?

Hør radiodokumentaren ”Statskupp pr. radio” av Nils Heyerdahl. Teknisk regi Kåre Johan Lund.

NRK P2 lørdag kl.10.03, reprise søndag kl.21.03. Dokumentaren ble sendt første gang 9. april 1990.

Kulturstrøm

  • Gustav Klimts siste maleri solgt på auksjon

    Maleriet «Portrait of Miss Lieser» av den østerrikske kunstneren Gustav Klimt ble solgt på auksjon i Wien for 30 millioner euro, som tilsvarer rundt 350 millioner kroner.

    Klimt startet på portrettet i 1917, og det skulle bli hans siste maleri før han døde året etter. Han fikk aldri gjort det helt ferdig.

    Maleriet var savnet i nesten 100 år før det dukket opp på auksjonshuset i Wien tidligere i år, skriver BBC.

    Det har vært flere debatter om hvem kvinnen på bildet er, og hva som skjedde med bilde under 2. verdenskrig.

    Auksjonsleder Michael Kovacek, co-administrerende direktør for Kinsky Auction House taler ved siden av Claudia Moerth-Gasser, Klimt Expert, i begynnelsen av en auksjon for den østerrikske kunstneren Gustav Klimts portrett ble auksjonert ut.
    Foto: Reuters
  • Begravelses-musikal basert på Løvlands sanger.

    I september kommer begravelses-musikalen «You Raise me up» på Lillestrøm kultursenter, i samarbeid med komponist Rolf Løvland, skriver de i en pressemelding.

    Musikalen er en romantisk dramakomedie som utspiller seg i et begravelsesbyrå. Lisa Stokke og Øyvind Boye Løvold spiller hovedrollene.