Hopp til innhold

Statistikken som gir Oscar-håp

Kon-Tiki-regissørene Espen Sandberg og Jonas Rønning mener Golden Globe-nederlaget gir økte Oscar-sjanser. Statistikken viser at de har et poeng.

Fra filmen "Kon-Tiki"

Kon-Tiki gikk på en smell under nattens Golden Globe-utdeling, men statistikken sier at nederlaget bedret vinnersjansene.

Foto: Carl Christian Raabe / Nordisk Film

2012-versjonen av Kon-Tiki har blitt nominert til både Golden Globe og Oscar, i kategorien for beste utenlandske film. I går natt ble det klart at det ikke ble bedre enn delt andreplass. «Amour», som også er storfavoritt foran Oscar-utdelingen, tok hjem gullet.

– Vi tok det med et smil, altså, vi var veldig avslappet på dette. Jeg var så lite overrasket over at «Amour» vant, sier manusforfatter Petter Skavlan.

Men midt i Oscar-mylderet fortalte filmskaperne at nederlaget kan gi nytt håp om Norges første Oscar-pris siden den gamle versjonen av Kon-Tiki vant i 1950, for beste dokumentar.

– Vi har bedre sjanse

Har dere fortsatt troen på Oscar?

– Her (Golden Globes, journ.anm.) var «Amour» nominert i én klasse, på Oscaren er den nominert i tre-fire andre klasser, og der tror jeg det blir et helt annet spill, sier Skavlan til NRK.

Heller ikke regissørene tror Golden Globes-seier er synonymt med å gå til topps i den gjeveste konkurransen.

– Jeg tror kanskje vi har en bedre sjanse, men det vil vise seg, sier Espen Sandberg og Joachim Rønning til NRK.

Flere forskjellige vinnere de siste 20 årene

Statistikken de siste 20 årene gir filmskaperne en liten opptur.

12 ganger fra 1992 til og med 2011 har det vært forskjellige filmer som vinner de to prisene. Åtte ganger har én respektiv film gjort rent bord. (Se faktaboks)

Det kan også være verdt å nevne at Golden Globe og Oscar har forskjellige tilnærminger til å finne en vinner. Førstnevnte pris deles ut av Hollywood Foreign Press Association, en organisasjon av journalister som dekker underholdningsbransjen.

Oscar-prisen blir avgjort av de over 600 medlemmene av «The Academy of Motion Picture Arts and Siences».

Moxnes tror ikke på Kon-Tiki

NRKs kulturkommentator Agnes Moxnes tror ikke Kon-Tiki har den fjerneste mulighet til å slå «Amour».

Agnes Moxnes

Agnes Moxnes, kulturkommentator i NRK, mener Amour er en langt bedre film enn Kon-Tiki.

Foto: NRK

– Michael Haneke har skrevet et bedre manus enn Petter Skavlan. Amour er et svært velskrevet og velspilt kammerspill. Det er så sobert og elegant gjort at det bare er å ta av seg alt man har av hatter og klær, sier Moxnes.

Hva slags indikasjon gir Golden Globe?

– At «Amour» kommer til å vinne beste fremmedspråklige film. Dette ser ut til å bli Hollywoods store vinter, mener hun.

Så vi har ikke noe å håpe på?

– Nei, men vi er der, ler Moxnes.

Hun er imidlertid glad for at Norge endelig gjør det skarpt på det internasjonale filmmarkedet, og understreker at dette er første gang en norsk film blir nominert både til Golden Globe, og til britenes mest prestisjefylte pris, BAFTA (Hodejegerne).

– Når historien skrives, og det er den i ferd med å gjøres nå, vil dette blir husket som den første vinteren der norske underholdningsfilmer virkelig kjemper om de store internasjonale filmprisene, sier Moxnes.

Tror du Kon-Tiki kan vinne Oscar? Si din mening i kommentarfeltet.

Kulturstrøm

  • Gustav Klimts siste maleri solgt på auksjon

    Maleriet «Portrait of Miss Lieser» av den østerrikske kunstneren Gustav Klimt ble solgt på auksjon i Wien for 30 millioner euro, som tilsvarer rundt 350 millioner kroner.

    Klimt startet på portrettet i 1917, og det skulle bli hans siste maleri før han døde året etter. Han fikk aldri gjort det helt ferdig.

    Maleriet var savnet i nesten 100 år før det dukket opp på auksjonshuset i Wien tidligere i år, skriver BBC.

    Det har vært flere debatter om hvem kvinnen på bildet er, og hva som skjedde med bilde under 2. verdenskrig.

    Auksjonsleder Michael Kovacek, co-administrerende direktør for Kinsky Auction House taler ved siden av Claudia Moerth-Gasser, Klimt Expert, i begynnelsen av en auksjon for den østerrikske kunstneren Gustav Klimts portrett ble auksjonert ut.
    Foto: Reuters
  • Begravelses-musikal basert på Løvlands sanger.

    I september kommer begravelses-musikalen «You Raise me up» på Lillestrøm kultursenter, i samarbeid med komponist Rolf Løvland, skriver de i en pressemelding.

    Musikalen er en romantisk dramakomedie som utspiller seg i et begravelsesbyrå. Lisa Stokke og Øyvind Boye Løvold spiller hovedrollene.