Hopp til innhold

Står i kø for å lukte på likblomsten

Den er 2,4 meter høy og lukter aldeles forferdelig. Likevel står folk i lange køer utenfor den botaniske hagen i Washington for å se «likblomsten».

Likblomsten

Likblomsten har ikke bare en merkelig lukt, dens navn har også en merkelig betydning. Navnet amorphophallus kommer fra de latinske ordene amorphus som betyr formløs eller misformet, og phallus som betyr penis.

Foto: Jacquelyn Martin / Ap/ntb scanpix

Likblomsten

Ifølge Naturhistorisk museum er amorphophallus titanum den mest berømte arten i sin familie. Kolbene kan bli over to meter høye og høybladet kan få en omkrets på 3 meter.

Foto: KAREN BLEIER / Afp/ntb scanpix

I disse dager blomstrer «likblomsten» i botanisk hage i USAs hovedstad, Washington D.C.

Blomsten heter «Amorphophallus titanum», og er en av verdens største og mest illeluktende planter. De lukter så sterkt at gartnere ifølge Naturhistorisk museum bruker gassmaske i nærheten av dem.

Siden «amorphophallus titanum» bare blomstrer 48 timer i året, valfarter botanikk-entusiaster fra hele verden for å få med seg skuet.

Men det er ikke bare skuet de er på jakt etter.

Plantens lukt blir beskrevet som en blanding av råttent kjøtt, overmoden frukt og fersk avføring. Den voldsomme lukten skyldes at blomsten bestøves av fluer, og fluer liker nettopp lukten av råttent kjøtt og overmoden frukt best.

Planten finnes i de tropiske regnskogene i på Sumatra i Indonesia, og den krever et fuktig klima for å vokse. Den blomstrer sjelden også når den vokser i vill tilstand.

Ifølge Naturhistorisk museum er amorphophallus titanum den mest berømte arten i sin familie. Kolbene kan bli over to meter høye og høybladet kan få en omkrets på 3 meter.

Kulturstrøm

 • «Kjærlighet» til filmfestivalen i Venezia

  Den norske spelefilmen «Kjærlighet» av Dag Johan Haugerud er teke ut i hovudkonkurransen på filmfestivalen i Venezia, og kan dermed vinne Gulløven.

  Det er første gong på 38 år at ein norsk spelefilm er invitert til hovudkonkurransen i det som er verdas eldste filmfestival, og ein av dei tre viktigaste filmfestivalane i verda, saman med Cannes og Berlin.

  Regissør Dag Johan Haugerud
  Foto: Baard Henriksen
 • Quisling-film til Toronto

  Regissør Erik Poppes kommende film om Quisling, «Quislings siste dager», er invitert til filmfestivalen i Toronto.

  Det vil si at den får internasjonal premiere i Toronto i begynnelsen av september.

  Ifølge Norsk filminsittutt skal «Quislings siste dager» vises i seksjonen Special Presentation som er for høyprofilerte spillefilmer.

  – Dette er virkelig en ny og betydningsfull milepæl for oss. Toronto-festivalen er den viktigste nord-amerikanske filmfestivalen. Den medfører ofte amerikansk distribusjon, og er også en avgjørende introduksjon til Oscarakademiet om vi blir valgt som norsk kandidat, sier filmens produsenter Finn Gjerdrum og Stein B. Kvae i en pressemelding.

  Verdenspremieren blir på filmfestivalen i Haugesund søndag 18. august.

  Gard B. Eidsvold spiller rollen som landssviker Vidkun Quisling.

  Gard B. Eidsvold som landssviker Vidkun Quisling i filmen Gard «Quislings siste dager».
  Foto: Agnete Brun / Paradox, SF Studios
 • Ei verkeleg god barnebok

  – (...) Arnfinn Kolerud er av dei finaste barnebokforfattarane vi har. Teksta er som alltid overraskande. Styrken til Kolerud ligg nettopp i at du aldri veit kva veg forteljinga vil ta. Ein annan kvalitet er det leikne språket, skriv litteraturkritikar Anne Cathrine Straume om barneboka «Ivar får ansvar».

  Bokomslag av "Ivar får ansvar" og portrett av Arnfinn Kolerud
  Terningkast 5 Bok

  «Ellevilt og pinleg om pengar og makt»

  ANMELDELSE: «Ivar får ansvar» av Arnfinn Kolerud