Hopp til innhold

Står i kø for å lukte på likblomsten

Den er 2,4 meter høy og lukter aldeles forferdelig. Likevel står folk i lange køer utenfor den botaniske hagen i Washington for å se «likblomsten».

Likblomsten

Likblomsten har ikke bare en merkelig lukt, dens navn har også en merkelig betydning. Navnet amorphophallus kommer fra de latinske ordene amorphus som betyr formløs eller misformet, og phallus som betyr penis.

Foto: Jacquelyn Martin / Ap/ntb scanpix

Likblomsten

Ifølge Naturhistorisk museum er amorphophallus titanum den mest berømte arten i sin familie. Kolbene kan bli over to meter høye og høybladet kan få en omkrets på 3 meter.

Foto: KAREN BLEIER / Afp/ntb scanpix

I disse dager blomstrer «likblomsten» i botanisk hage i USAs hovedstad, Washington D.C.

Blomsten heter «Amorphophallus titanum», og er en av verdens største og mest illeluktende planter. De lukter så sterkt at gartnere ifølge Naturhistorisk museum bruker gassmaske i nærheten av dem.

Siden «amorphophallus titanum» bare blomstrer 48 timer i året, valfarter botanikk-entusiaster fra hele verden for å få med seg skuet.

Men det er ikke bare skuet de er på jakt etter.

Plantens lukt blir beskrevet som en blanding av råttent kjøtt, overmoden frukt og fersk avføring. Den voldsomme lukten skyldes at blomsten bestøves av fluer, og fluer liker nettopp lukten av råttent kjøtt og overmoden frukt best.

Planten finnes i de tropiske regnskogene i på Sumatra i Indonesia, og den krever et fuktig klima for å vokse. Den blomstrer sjelden også når den vokser i vill tilstand.

Ifølge Naturhistorisk museum er amorphophallus titanum den mest berømte arten i sin familie. Kolbene kan bli over to meter høye og høybladet kan få en omkrets på 3 meter.

Kulturstrøm

  • Gustav Klimts siste maleri solgt på auksjon

    Maleriet «Portrait of Miss Lieser» av den østerrikske kunstneren Gustav Klimt ble solgt på auksjon i Wien for 30 millioner euro, som tilsvarer rundt 350 millioner kroner.

    Klimt startet på portrettet i 1917, og det skulle bli hans siste maleri før han døde året etter. Han fikk aldri gjort det helt ferdig.

    Maleriet var savnet i nesten 100 år før det dukket opp på auksjonshuset i Wien tidligere i år, skriver BBC.

    Det har vært flere debatter om hvem kvinnen på bildet er, og hva som skjedde med bilde under 2. verdenskrig.

    Auksjonsleder Michael Kovacek, co-administrerende direktør for Kinsky Auction House taler ved siden av Claudia Moerth-Gasser, Klimt Expert, i begynnelsen av en auksjon for den østerrikske kunstneren Gustav Klimts portrett ble auksjonert ut.
    Foto: Reuters
  • Begravelses-musikal basert på Løvlands sanger.

    I september kommer begravelses-musikalen «You Raise me up» på Lillestrøm kultursenter, i samarbeid med komponist Rolf Løvland, skriver de i en pressemelding.

    Musikalen er en romantisk dramakomedie som utspiller seg i et begravelsesbyrå. Lisa Stokke og Øyvind Boye Løvold spiller hovedrollene.