Står i kø for å lukte på likblomsten

Den er 2,4 meter høy og lukter aldeles forferdelig. Likevel står folk i lange køer utenfor den botaniske hagen i Washington for å se «likblomsten».

Likblomsten

Likblomsten har ikke bare en merkelig lukt, dens navn har også en merkelig betydning. Navnet amorphophallus kommer fra de latinske ordene amorphus som betyr formløs eller misformet, og phallus som betyr penis.

Foto: Jacquelyn Martin / Ap/ntb scanpix

Likblomsten

Ifølge Naturhistorisk museum er amorphophallus titanum den mest berømte arten i sin familie. Kolbene kan bli over to meter høye og høybladet kan få en omkrets på 3 meter.

Foto: KAREN BLEIER / Afp/ntb scanpix

I disse dager blomstrer «likblomsten» i botanisk hage i USAs hovedstad, Washington D.C.

Blomsten heter «Amorphophallus titanum», og er en av verdens største og mest illeluktende planter. De lukter så sterkt at gartnere ifølge Naturhistorisk museum bruker gassmaske i nærheten av dem.

Siden «amorphophallus titanum» bare blomstrer 48 timer i året, valfarter botanikk-entusiaster fra hele verden for å få med seg skuet.

Men det er ikke bare skuet de er på jakt etter.

Plantens lukt blir beskrevet som en blanding av råttent kjøtt, overmoden frukt og fersk avføring. Den voldsomme lukten skyldes at blomsten bestøves av fluer, og fluer liker nettopp lukten av råttent kjøtt og overmoden frukt best.

Planten finnes i de tropiske regnskogene i på Sumatra i Indonesia, og den krever et fuktig klima for å vokse. Den blomstrer sjelden også når den vokser i vill tilstand.

Ifølge Naturhistorisk museum er amorphophallus titanum den mest berømte arten i sin familie. Kolbene kan bli over to meter høye og høybladet kan få en omkrets på 3 meter.

Kulturstrøm

  • Skuespiller David Hedison er død

    Skuespilleren David Hedison, som blant annet spilte i ABC-serien «Voyage to the Bottom of the Sea» og portretterte CIA-agenten Felix Leiter i to James Bond-filmer, døde torsdag 18. juli. Han ble 92 år gammel. Han er også kjent for å ha spilt i sci-fi-klassikeren «The Fly» fra 1958 (NTB).

    David Hedison
    Foto: Alexandra Hedison / AP/Scanpix
  • Norsk kart til topps

    Et kart laget av Polarinstituttet har gått til topps i den internasjonale kartutstillingen i Tokyo. Kartet beskriver Fimbulheimen i Dronning Maud Land. Utstillingen ble holdt fra 15. til 20. juli og regnes som «verdensmesterskapet» i kart.