Hopp til innhold

Står i kø for å lukte på likblomsten

Den er 2,4 meter høy og lukter aldeles forferdelig. Likevel står folk i lange køer utenfor den botaniske hagen i Washington for å se «likblomsten».

Likblomsten

Likblomsten har ikke bare en merkelig lukt, dens navn har også en merkelig betydning. Navnet amorphophallus kommer fra de latinske ordene amorphus som betyr formløs eller misformet, og phallus som betyr penis.

Foto: Jacquelyn Martin / Ap/ntb scanpix

Likblomsten

Ifølge Naturhistorisk museum er amorphophallus titanum den mest berømte arten i sin familie. Kolbene kan bli over to meter høye og høybladet kan få en omkrets på 3 meter.

Foto: KAREN BLEIER / Afp/ntb scanpix

I disse dager blomstrer «likblomsten» i botanisk hage i USAs hovedstad, Washington D.C.

Blomsten heter «Amorphophallus titanum», og er en av verdens største og mest illeluktende planter. De lukter så sterkt at gartnere ifølge Naturhistorisk museum bruker gassmaske i nærheten av dem.

Siden «amorphophallus titanum» bare blomstrer 48 timer i året, valfarter botanikk-entusiaster fra hele verden for å få med seg skuet.

Men det er ikke bare skuet de er på jakt etter.

Plantens lukt blir beskrevet som en blanding av råttent kjøtt, overmoden frukt og fersk avføring. Den voldsomme lukten skyldes at blomsten bestøves av fluer, og fluer liker nettopp lukten av råttent kjøtt og overmoden frukt best.

Planten finnes i de tropiske regnskogene i på Sumatra i Indonesia, og den krever et fuktig klima for å vokse. Den blomstrer sjelden også når den vokser i vill tilstand.

Ifølge Naturhistorisk museum er amorphophallus titanum den mest berømte arten i sin familie. Kolbene kan bli over to meter høye og høybladet kan få en omkrets på 3 meter.

Kulturstrøm

 • Nye retningslinjer frå Riksantikvaren

  Riksantikvaren har gitt ut nye retningslinjer for installasjon av solceller på verneverdige bygningar. Det gir håp for dei som ønskjer å kombinere solenergi og kulturarv. – Detter ikkje motstridande konsept, seier sjefen i Solcellespesialisten til Fremtidens Byggenæring.

 • Amerikanske myndigheter saksøker Amazon

  USAs konkurransetilsyn FTC går til søksmål mot Amazon, som tilsynet anklager for å bruke posisjonen sin innen netthandel til å svekke konkurransen.

  Søksmålet har vært ventet lenge etter årevis med anklager om at Amazon.com og andre teknologiselskaper bruker sin dominans innen nettsøk, sosiale medier og netthandel til å hindre konkurrerende bedrifter i å senke prisene. 17 delstater er med på søksmålet. (NTB)

  Amazon-logo på bygning i Tyskland
  Foto: Michael Sohn / AP