Står i kø for å lukte på likblomsten

Den er 2,4 meter høy og lukter aldeles forferdelig. Likevel står folk i lange køer utenfor den botaniske hagen i Washington for å se «likblomsten».

Likblomsten

Likblomsten har ikke bare en merkelig lukt, dens navn har også en merkelig betydning. Navnet amorphophallus kommer fra de latinske ordene amorphus som betyr formløs eller misformet, og phallus som betyr penis.

Foto: Jacquelyn Martin / Ap/ntb scanpix

Likblomsten

Ifølge Naturhistorisk museum er amorphophallus titanum den mest berømte arten i sin familie. Kolbene kan bli over to meter høye og høybladet kan få en omkrets på 3 meter.

Foto: KAREN BLEIER / Afp/ntb scanpix

I disse dager blomstrer «likblomsten» i botanisk hage i USAs hovedstad, Washington D.C.

Blomsten heter «Amorphophallus titanum», og er en av verdens største og mest illeluktende planter. De lukter så sterkt at gartnere ifølge Naturhistorisk museum bruker gassmaske i nærheten av dem.

Siden «amorphophallus titanum» bare blomstrer 48 timer i året, valfarter botanikk-entusiaster fra hele verden for å få med seg skuet.

Men det er ikke bare skuet de er på jakt etter.

Plantens lukt blir beskrevet som en blanding av råttent kjøtt, overmoden frukt og fersk avføring. Den voldsomme lukten skyldes at blomsten bestøves av fluer, og fluer liker nettopp lukten av råttent kjøtt og overmoden frukt best.

Planten finnes i de tropiske regnskogene i på Sumatra i Indonesia, og den krever et fuktig klima for å vokse. Den blomstrer sjelden også når den vokser i vill tilstand.

Ifølge Naturhistorisk museum er amorphophallus titanum den mest berømte arten i sin familie. Kolbene kan bli over to meter høye og høybladet kan få en omkrets på 3 meter.

Kulturstrøm

 • Ikke for gamle for turné

  – Vi har strengt tatt ikke satt noen sluttdato. Vi får rett og slett se hvor gamle vi føler oss, svarer Pet Shop Boys om å turnere etter fylte 60 år. Den britiske synthduoen, bestående av Neil Tennant (til venstre) og Chris Lowe, gir ut sitt 14. album, «Hotspot», denne uken. Til sommeren spiller de på festivalen Over Oslo. (NTB)

  Neil Tennant, Chris LowePet. Shop Boys live i Mexico 2016
  Foto: Eduardo Verdugo / Ap
 • Savner fysiske plater

  – Vi vet at den kommer ikke til å nå like langt ut som de tidligere platene, som var fysiske. Men når vi er i studio, er vi like ambisiøse. Gleden ved å skape er like stor som før. Det sier Lars Lillo-Stenberg til Kulturstripa om å lage sitt 18. album med deLillos, «Dum som et menneske».

  deLillos på Norwegian Wood