NRK Meny
Normal

Spille eller ikke spille?

Soulsangeren Macy Gray spurte fansen på Facebook om hun skulle spille i Israel eller ikke. Senere kom avgjørelsen på Twitter.

Macy Gray

Macy Gary slet med spørsmålet om å spille i Israel eller ikke. Til slutt fikk hun ha hjelp fra fansen.

Foto: Nattjazz

Elvis Costello på Moldejazz 2007

Elvis Costello, her fra Moldejazz 2007, valgt å avlyse sine konserter i Israel grunnet landets konflikt med Palestina.

Foto: Per Ole Hagen / NRK
Missy Elliot

Macy Gary er ikke den eneste. Også Missy Elliot opplevde press mot å spille i Israel.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.
Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Konflikten i Gaza mellom Israel om Palestina virker å bli en evigvarende strid. Dette har nå også Macy Grey fått føle på.

Artisten, mest kjent for låta «I Try», fikk flere meldinger om å trekke seg fra to konserter i Tel Aviv i Israel da det ble offentliggjort at hun skulle spille der, melder Hollywoodreporter.

Hjelp fra Facebook

Da det etter hvert ble vanskelig å ta en avgjørelse, søkte hun hjelp fra fansen. I en lang melding på Facebook, spør hun fansen om hva kun skulle gjøre:

«Jeg har booket to konserter i Tel Aviv og har fått mengder med brev fra aktivister som oppfordrer meg om og ikke spille i protest mot apartheid mot palestinerne. Det Israel gjør mot palestinerne er motbydelig, men jeg vil spille.»

«Jeg har mange fans der og jeg vil ikke avlyse. Jeg tror ikke at om jeg avlyser, så vil det gjøre noen forandring. Hva tror dere? Bør jeg bli hjemme eller spille?»

Svarte på Twitter

Etter at godt over 6000 har ytret sine meninger til artisten på Facebook, kom den endelige avgjørelsen på Twitter:

«Kjære fans i Israel. Jeg og bandet mitt kommer om 20 dager. Kan nærmest ikke vente. Ser dere der. Fred.»

Ikke den eneste

Grey er ikke den eneste artisten som har vurdert å trekke seg fra spillejobb i Tel Aviv.

(Artikkelen fortsetter under avstemningen)

Hva synes du? Bør Macy Gray spille i Israel?

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Elvis Costello avlyste i fjor to konserter i Israel i protest mot landets behandling av palestinerne. Missy Elliot opplevde press fra canadiere for fred og rettferdighet i Midt-østen som startet en online boikott-gruppe mot at stjernen skulle spille der.

Også artister som Carlos Santana, Bono/U2 og Gil-Scott Heron har uttalt at de ikke kommer til å spille i Israel grunnet konflikten med Palestina.

Kulturstrøm

  • Musikksjefen anbefaler

    P13s Kristin Winsents byr på deilig ny musikk som et lydspor til sommeren. Du får blant annet høre Spiritualized, Florence + The Machine, Highasakite, Dirty Projectors, Sigrid, og en vakker hyllest til Sparklehorse, signert PJ Harvey og John Parish. Volum opp, og velkommen til Musikksjefen!

    Kristin Winsents byr på deilig ny musikk som et lydspor til sommeren. Du får blant annet høre Spiritualized, Florence + The Machine, Highasakite, Dirty Projectors, Sigrid, og en vakker hyllest til Sparklehorse, signert PJ Harvey og John Parish. Velkommen til Musikksjefen!