Hopp til innhold

Radiovert fikk sparken etter statsministerintervju

En australsk radiovert har fått sparken etter at han spurte statsministeren om mannen hennes er homofil fordi han er frisør.

Julia Gillard

Australias statsminister Julia Gillard.

Foto: RAY STUBBLEBINE / Reuters

Det var under et direktesendt intervju på den australske radiokanalen Fairfax Radio torsdag denne uken at programleder Howard Sattler kom med de krenkende spørsmålene mot statsminister Julia Gillard.

Underveis i sendingen ville programlederen konfrontere statsministeren med rykter som finnes om henne på internett.

Blant annet ville han vite om Gillards partner Tim Mathieson, som hun har vært sammen med i syv år, er homofil – fordi han jobber som frisør.

– Absurd

Julia Gillard og hennes partner Tim Mathieson

Julia Gillard og hennes partner Tim Mathieson avbildet sammen i 2010.

Foto: WILLIAM WEST / Afp

I intervjuet prøver statsministeren å pense debatten tilbake på riktig spor igjen, og kaller spørsmålet absurd.

– Dette er absurd. Jeg vet ikke om alle tullete ting som skrives på nett bør gjentas for meg her, nå. Men til alle frisører der ute, inkludert alle mennene som lytter på, vil jeg si at jeg ikke tror du kan ta for deg en hel profesjon med forskjellige mennesker og si at «vi vet noe som gjelder dere alle». Det er absurd, svarer statsministeren.

Programlederen vil likevel ikke gi seg, og fortsetter å spørre Juliard ut om hennes mann.

Valgkampen er så vidt i gang i Australia, som holder valg den 14. september i høst. Statsminister Julia Gillard ligger foreløpig an til å tape mot opposisjonsleder Tony Abbott.

Se intervjuepisoden her:

Beklager hendelsen

I etterkant av hendelsen har ledelsen i radiokanalen beklaget utspørringen. Fredag offentliggjorde de at programlederen har fått sparken på grunn av hendelsen.

«Ledelsen i Fairfax Radio har gått gjennom intervjuet og mener spørsmålene til herr Sattler var respektløse og irrelevante i den politiske debatten.»

«Statsministeren besvarte herr Sattlers spørsmål med verdighet og tålmodighet», heter det videre i uttalelsen.

Økende kjønnsdiskriminering

Intervjuet føyer seg inn i en rekke av flere ufine og diskriminerende hendelser i australsk politikk den siste tiden.

Forrige uke skapte en meny under en pengeinnsamlingsmiddag for opposisjonen mye bråk. Den inneholdt blant annet «Julia Gillard Kentucky Fried Quail - Small Breasts, Huge Thighs and a Big Red Box ». Kokken som sto bak menyen har beklaget det hele som en dårlig spøk og opposisjonsleder Abbott har tatt avstand fra hendelsen og kaller det smakløst.

Nå frykter blant annet Australias kjønnsdiskrimineringsombud, Elizabeth Broderick, at slike hendelser kan skremme unge kvinner fra å ta offentlige verv og å delta i den offentlige debatten i landet.

Statsminister Gillard gjentok fredag denne redselen.

– Jeg vil at unge jenter og kvinner skal føle at de kan ta del i det offentlige liv uten å måtte bli møtt med spørsmål slik som jeg gjorde i går, sier hun.

Kulturstrøm

  • Gustav Klimts siste maleri solgt på auksjon

    Maleriet «Portrait of Miss Lieser» av den østerrikske kunstneren Gustav Klimt ble solgt på auksjon i Wien for 30 millioner euro, som tilsvarer rundt 350 millioner kroner.

    Klimt startet på portrettet i 1917, og det skulle bli hans siste maleri før han døde året etter. Han fikk aldri gjort det helt ferdig.

    Maleriet var savnet i nesten 100 år før det dukket opp på auksjonshuset i Wien tidligere i år, skriver BBC.

    Det har vært flere debatter om hvem kvinnen på bildet er, og hva som skjedde med bilde under 2. verdenskrig.

    Auksjonsleder Michael Kovacek, co-administrerende direktør for Kinsky Auction House taler ved siden av Claudia Moerth-Gasser, Klimt Expert, i begynnelsen av en auksjon for den østerrikske kunstneren Gustav Klimts portrett ble auksjonert ut.
    Foto: Reuters
  • Begravelses-musikal basert på Løvlands sanger.

    I september kommer begravelses-musikalen «You Raise me up» på Lillestrøm kultursenter, i samarbeid med komponist Rolf Løvland, skriver de i en pressemelding.

    Musikalen er en romantisk dramakomedie som utspiller seg i et begravelsesbyrå. Lisa Stokke og Øyvind Boye Løvold spiller hovedrollene.