Lag gryteretten først
Du trenger en stor løk, en rå kylling, tomatpure/hakkede tomater, olje og krydder.
Skjær kyllingen i 8 biter og stek på høy varme med masse olje i gryta. Når kyllingen har brunet seg på utsiden, heller man oppi oppskjært løk, ingefær, hvitløk og karri, og lar det surre i oljen. Tilsett så tomatpure/hakkede tomater og vann. Smak til med salt, pepper og chili etter hvert og la retten koke en time eller mer. Helst uten lokk, til oljen legger seg som et lag på toppen!
Mens gryteretten koker kan du lage tilbehøret. Du trenger oransje søtpoteter (masse C-vitamin!), bladspinat, peanøttsmør, rød løk, en fersk tomat og semulegryn.
Spinat er sunt og godt
Fres rød løk og en hakket tomat i gryta. Skyll og skjær spinatbladene, legg dem oppi. Ikke hell på vann! Bladene koker i sin egen kraft. Rør inn litt salt og en spiseskje peanøttsmør.
Så til søtpoteten
Skrell og skjær i biter. Kok som vanlig potet, eller dampkok for å beholde vitaminene.
Ugali, hva er det?
Mais-stappe er en gjenganger i afrikansk mat. Kjært barn har mange navn, og stappen kan hete fufu i vest, ugali i øst og pap i det sørlige Afrika. Det vanligste er å lage stappen på maismel, men man kan også bruke mel fra kassava, yam eller semule. I Norge bruker mange semule, blant annet fordi det er lett tilgjengelig.
Stappen lages til slutt fordi den må være helt fersk. Kok opp vann og rør inn semulegrynet helt til stappen blir stiv og hard. Her må det jobbes for ikke å få klumper!
Karibuni - velkommen - til bords!