Hopp til innhold

Sol, øl og Kråkesølv

Pangstart på Buktafestivalen 2010.

Kråkesølv på Buktafestivalen 2010

'Kalde Føtter' fikk hender i været.

Foto: Erlend Lånke Solbu / NRK

Fire timer før Buktafestivalen skulle sparkes i gang for sjuende gang lå regnskyene som et lokk over Tromsø. Men værgudene ga etter for presset, og viste seg fra sin mest medgjørlige side i god tid før Kråkesølv entra scenen som andre band ut.

Modig start

Bodøguttene takka, bukka, og viste hvorfor de har blitt booka av alt som kan krype og gå av festivaler i sommer.

Det er tøft gjort å starte en festivagig tidlig torsdags ettermiddag med en så neddempa låt som «Vågøyvannet rundt». Men det funka. Og etter Trådnøsting-hitene «Skredder» og «Timeglasset» var ei solbada Paradisbukt tettpakka med nikkende hoder, smilende ansikt, og heva ølglass.

Stemning på Buktafestivalen 2010

Sånn skal det se ut på festival.

Foto: Erlend Lånke Solbu / NRK

Resten av kråkeguttas tilmålte halvtime var en blanding av gammelt og nytt, og selv om stemninga var høyest da publikum kunne synge med på tekstene ble det nye materialet godt mottatt.

Ny slager

Kråkesølvs andre plate kommer i november, og er spilt inn i studioet til frontfiguren i bandet som åpna festivalen, Big Bangs Øystein Greni. Vi tør gjette at avslutningslåta «Nordavind mot kalde kinn» blir en av slagerne fra den skiva, som skal hete «Bomtur til jorda» En umiddelbar og drivende låt, tro mot Kråkesølv-soundet som gutta på kort tid har støpt i sement.

Kråkesølv på Buktafestivalen 2010

Brødrene Nohr Unstad som vi har blitt vant til å se dem.

Foto: Erlend Lånke Solbu / NRK

Gutta har stått på scene sammen uttallige timer i løpet av de siste par årene, og det merkes. Det låt tett og trygt - men aldri kjedelig. Bandets sjøltillit smitta over på et takknemlig publikum som ga respons på den måten man gjør tidlig på ettermiddagen - brede glis og begynnende allsang.

30 minutter ble litt i korteste laget for de mange tilskuerne, men det er aldri dumt for band å forlate publikum mens de enda vil ha mer.

Trommeslager Thomas Litangen var i hvert fall fornøyd.

– Det var helt fantastisk å spille her. Utrolig masse folk og perfekte omgivelser. Også hadde de jævlig gode fiskeburgere backstage!

Kråkesølv på Buktafestivalen 2010
Foto: Erlend Lånke Solbu / NRK

Kulturstrøm

  • Girl in Red med historisk milepæl

    Ho er den første norske kvinnelege artisten som har fått éin milliard strøymingar på ein song på strøymetenesta Spotify.

    Det er låten «we fell in love in october» som har bikka éin milliard, ifølgje VG. Låten blei gjeve ut i 2018.

    Marie Ulven Ringheim, som ho eigentleg heiter, seier til avisa at ho synest det er veldig gøy at ei låt som ho har skrive, produsert, miksa og mastra har resonnert så mykje.

    Girl in Red
    Foto: ANNA KURTH / AFP
  • «Victoria må dø» vant publikumspris

    Den norske filmen «Victoria må dø» vant publikumsprisen under årets Barnefilmfestival i Kristiansand.

    «Mounted Games» av Karen Houge vant årets pitchekonkurranse og «Smerteterskel» stakk av med prisen for beste kortfilm.

    Festivalsjef Cathrine Sordal forteller i en pressemelding at det har blitt vist 83 filmer fra 42 land under årets festival.

    Barnefilmfestivalen har i år delt ut 10 ulike filmpriser. Her kan du lese om alle vinnerne.

  • Aaron Sorkin skriv «The Social Network»-oppfølgar

    Aaron Sorkin held på med eit manus til det han kallar «ein slags The Social Network-oppfølgar», fordi han meiner Facebook har skulda for storminga av Kongressen i USA 6. januar 2021.

    Det sa Sorkin under ei direktesending av podkasten «The Town». Han vil derimot ikkje seia kvifor han meiner Facebook står bak storminga.

    Sorkin fekk ein Oscar for manuset til dramafilmen The Social Network frå 2010, regissert av David Fincher. Filmen tek for seg oppstarten av Facebook.

    Sorkin har tidlegare sagt at han ønsker å skriva ein oppfølgar som utforskar «den mørke sida» av Facebook, særleg dersom Fincher vil regissere.

    Aaron Sorkin
    Foto: GARY HERSHORN / Reuters