Hopp til innhold

Slottet kjenner ikke kunstskatter

De fire maleriene som angivelig skal ha blitt tatt fra Slottet under krigen, har aldri tilhørt dem, ifølge Slottet selv.

Adolph Tidemand

Adolph Tidemands «Enken og Hendes Son» er et av maleriene som befinner seg i Canada.

Foto: Geirr Larsen / NRK

– Det kongelige hoff har undersøkt saken og har ikke funnet at kunstverkene stammer fra Slottet, svarer assisterende kommunikasjonssjef Sven Gj. Gjeruldsen på en henvendelse fra NRK.

Heller ikke Gunnar Hjelde som på står bak den første registreringen av alt inventar på Slottet som tok til på 1960-tallet, kjenner til at malerier skal ha blitt fjernet fra Slottet i løpet av krigen.

– Dette er ukjent for meg. Kong Olav nevnte det aldri for meg og han burde ha visst det, sier Hjelde til NRK.

Plassert i kjelleren

De fire maleriene befinner seg i dag i en kjeller i et galleri i Canada. To av Norges mest kjente og betydningsfulle kunstnere på 1800-tallet, Adolph Tidemand og J. C. Dahl, står bak to av bildene.

Maleriene ble testamentert til galleriet i 1993 av Emmy Graf-Howard, som angivelig skal ha vært kammerpike på Slottet. Ifølge Jon Tupper, dagens direktør for galleriet, sier historien at hun skal ha fått i oppdrag å frakte bildene ut av Norge under krigen.

Problemet er bare at Slottet ikke finner en «Emmy Graf» i sine arkiver.

Video nsps_upload_2010_2_18_17_13_32_2095.jpg
Denne videoen er dessverre ikke tilgjengelig. Kontakt oss dersom du har spørsmål.

– Skeptisk

Så langt har ikke galleriet funnet noen svar på hvor bildene opprinnelig kommer fra. Undersøkelser i registeret for stjålet kunst i London og henvendelser til Norge har så langt ikke ført fram.

Hans Richard Elgheim ved Grev Wedels Plass Auksjoner i Oslo er overrasket over at saken fortsatt er uoppklart. Etter 17 år mener han at canadierne burde vite om de har tyvegods i kjelleren.

– Det er vel slik at hvis saken er alvorlig nok, så holder man på til man får et svar. Personlig tviler jeg på hele historien, og jeg synes måten galleriet fremstiller den på tilsier at de selv heller ikke tror noe særlig på den.

Spørmålet er selvsagt hvorfor den påståtte kammerpiken ikke returnerte bildene etter krigen. Hvorvidt dette er Norgeshistoriens best gjennomførte kunsttyveri eller om det var hederlige hensikter som førte maleriene til Canada for 70 år siden, forblir foreløpig en gåte.

– Så lenge historien lever og hefter ved bildene, synes jeg de ikke har noen naturlig plass i Canada. Da synes jeg de skulle returneres til Norge, sier Elgheim til NRK.

Kulturstrøm

  • Buing under Israels øving til ESC-semifinale

    Da Israel øvde i Malmö onsdag kveld ble det buet fra salen. Ifølge opptak NRK har hørt og Aftonbladet. Den svenske avisen skriver også at sikkerhetsvakter stod langs trappen opp til scenen da den israelske artisten Eden Golan stod på scenen under generalprøven. Når den andre semifinalen går av stabelen torsdag sensurerer EBU lyden ut på lufta.

  • Får støtte frå pappa

    Den svenske artisten Eric Saade markerte støtte for Palestina under eit Eurovision-arrangement tysdag.

    No får han støtte frå pappa Walid Saade, melder Expressen.

    – Vi viser at vi finst og at det som pågår ikkje får skje, seier han til avisa.

    Besteforeldra til Eric Saade flykta frå Palestina til Libanon i 1948.

    Sweden Eurovision Song Contest Semi-Final
    Foto: Martin Meissner / AP
  • Regjeringen gir en million kroner til Rørosmartnan

    – Rørosregionen er en viktig region for Norge. En investering i kvalitet for investering for Rørosmartnan gir et godt bidrag. Sammen med det lokale næringslivet vil regjeringen bidra til at kulturhistorien og tradisjonene blir sikret på Røros og bevilge 1.000.000 kroner til Rørosmartnan, sier Jonas Gahr Støre.

    Støre var i vinter på besøk på Røros og åpnet arrangementet som første statsminister. Bidraget kommer I forbindelse med revidert nasjonalbudsjett, som legges fram 14. mai.

    – Dette er en merkedag for oss på Røros, og et viktig signal om at Rørosregionen er viktig også for hele Norge, sier ordfører Isak Veierud Busch (A).

    Støre på Rørosmartnan
    Foto: Statsministerens kontor