Skremmer oss mer enn døden

Vår største frykt er ikke døden, klovner eller edderkopper. Det vi er aller mest redd for, er å holde taler og presentasjoner.

Mange gruer seg for presentasjoner

Presentasjoner skremmer vettet av de fleste av oss

Foto: B. Sigurdsøn / Scanpix

Du står foran en forsamling og skal holde en presentasjon. Munnen er tørr som kritt og hjertet løper løpsk. Du sjangler med blikket og snubler i ordene mens rødmen koker feberhett i hodet.

Virker dette kjent? Da er du en av mange som lider av vår største skrekk som mennesker, nemlig det å snakke foran forsamlinger, også kalt Glossophobia .

Ifølge flere internasjonale undersøkelser, er det taler foran forsamlinger som topper listen over ting vi er redd. Så er du av de som synes dette er ubehagelig, er det i hvert fall mange som er enige med deg.

Foredrag fra 10B

Høytiden for diverse sammenkomster nærmer seg med muntlige eksamener, konfirmasjon, bryllup og sosiale lag på rekke og rad.

I « Klasse 10B » er det også mange som gruer seg til å holde presentasjoner. Men det nærmer seg slutten på skoleåret og det er tid for å vise hva man kan. I tillegg til å levere skriftelige besvarelser, skal elevene også holde en muntlig presentasjon i norsktimen. Det er det mange som gruer seg til og Malin er en av dem. Malin har jobbet hardt hele semesteret og oppnådd gode karakterer, men liker ikke tanken på den muntlige fremføringen.

- Besvimer nesten

- Jeg hater å stå foran publikum, jeg besvimer jo nesten, forteller Malin som ikke helt forstår at hun blir så nervøs foran folk hun har gått i klasse med i over ti år. I det lengste unngår presentasjonen, men til tross for mange unnvikende manøvere må hun til slutt holde foredraget foran hele klassen. Hvordan det går, kan du se i kveldens episode av «Klasse 10B», klokka 20.15 på NRK1.

For å holde nervene i sjakk, hjelper det å følge noen enkle punkter:

 1. Velg et tema du er interessert i.
 2. Øv, få erfaring og forbered deg grundig.
 3. Husk at publikum er på ditt lag og ikke i mot deg.
 4. Du virker aldri så nervøs utad som du føler deg - slapp av!
 5. Ta pauser og ha kontroll på pusten. Ikke forhast deg for å bli fort ferdig.

Også politikere kjenner nervene

Som en trøst til Malin og alle andre, kan vi røpe at selv garvede politikere kjenner nervene når de skal på talerstolen. Leder i Venstre, Trine Skei Grande, har holdt taler siden hun var 10 år, men kan fortsatt bli fryktelig nervøs. I talerdebuten på Stortinget var hun nær en kollaps.

– Jeg var så skjelven at jeg trodde jeg skulle svime av når jeg gikk opp til talerstolen. Men når jeg først kom i gang gikk det veldig bra og det ble til slutt en god stortingsdebut, forteller hun.

Men verken gode taler eller gode talere kommer av seg selv, forteller Skei Grande.

– Det beste rådet jeg kan gi er å øve, øve og øve. Tren på et familiemedlem eller foran speilet. Stiller man godt forbredt, øker sjansene for at det skal gå bra.

Mest redd for å danse

Torbjørn Røe Isaksen

Torbjørn Røe Isaksen er ingen danseløve

Foto: Bjørn Sigurdsøn / Scanpix

Høyrepolitiker Torbjørn Røe Isaksen er ikke selv er av de som kjenner nervene mest, men har stor forståelse for at mange syns fremføringer er ubehagelig.

– Hva man er redd for, er nok veldig individuelt. Mitt verste mareritt er å måtte danse foran en stor folkemengde, så vi er rett og slett forskjellige i forhold til hva som oppleves som ubehagelig. Men om jeg skal gi et godt råd, må det være å se en fremføring i et større perspektiv. Det er fort gjort, og jeg kjenner ingen som har fått livet ødelagt av en presentasjon som har gått skeis.

Kulturstrøm

 • Varslar opptrapping i streiken

  Dersom den tvungne meklinga 30. september ikkje fører fram, trappar LO Stat opp kulturstreiken.

  Då har streiken vart i fire veker, og ytterlegare 249 tilsette kan bli tekne ut i streik.

  Streiken har blant anna ført til at fleire framsyningar og konsertar er avlyste.

  Dei streikande krev blant anna lik pensjon for menn og kvinner.

  Dersom streiken blir trappa opp, vil 805 kulturtilsette vere ute i streik.

 • Spilte sin nye låt på Lindmo

  Rockeveteranene i Madrugada er gjenforent og aktuell med ny, storslagen musikk.

  I kveldens Lindmo er de for første gang intervjuet sammen og forteller om bandets opp- og nedturer.

  Her kan du se en eksklusiv fremførelse av den nye låten «Dreams At Midnight».

  Sivert Høyem og Madrugada spiller helt ny musikk i Lindmo 24. september 2021.