Hopp til innhold

Sju filmforhold mellom unge menn og eldre kvinner

Filmhistorien har utallige eksempler på at eldre menn har et kolossalt drag på yngre kvinner. Vi fant også noen eksempler på det motsatte.

Dustin Hoffman i «Manndomsprøven» («The Graduate»)

FORFØRELSENS KUNST: «Prøver du å forføre meg?» spør

Foto: AP / MGM

Manndomsprøven (The Graduate) (1967)

Mike Nichols' bejublede dramakomedie fra 1967 handler om 21 år gamle Benjamin Braddock (Dustin Hoffman), som mangler retning i livet etter å ha fullført universitetsstudiene. I prosessen med å finne ut av livet, lar han seg forføre av nabokona fru Robinson (Anne Bancroft). I virkeligheten var ikke aldersforskjellen mellom skuespillerne mer enn seks år, men i filmen hevder fru Robinson å være dobbelt så gammel som Benjamin.

Sunset Boulevard (1950)

Billy Wilders' sjangerdefinerende film noir handler om den gjeldstyngede og skakkjørte manusforfatteren Joe Gillis (William Holden), som av ren desperasjon lar seg vikle inn i den falmede stumfilmdivaen Norma Desmonds vrangforestillinger. Forholdet mellom de to utvikler seg raskt i en nedadgående spiral av gjensidig avhengighet og selvforakt, og (SPOILERVARSEL) det går dårlig til slutt.

Siste forestilling (The Last Picture Show) (1971)

Regissør Peter Bogdanovichs oscarvinnende gjennombrudd handler om småbyungdommers vei mot livet i en døende småby i den amerikanske ørkenen. Unge Sonny (Timothy Bottoms) går fra kjæresten han egentlig ikke liker, og innleder en affære med voksne Cloris Leachman (Ruth Popper), fotballtrenerens alkoholiserte kone.

The Reader (2008)

Kate Winslet vant Oscar for sin rolle som trikkekonduktøren med en mørk fortid, som tar en skrøpelig unggutt under sin vinge og opp i sitt badekar. Filmens handling strekker seg fra andre verdenskrig og frem til midten av 1990-tallet, men hovedvekten av filmen utspiller seg på femtitallet, og omhandler forholdet mellom 15 år gamle Michael og den godt voksne Hanna.

Og mora di også (Y tu mamá también) (2001)

Alfonso Cuaróns internasjonale gjennombrudd handler om de to tenåringsguttene Julio (Gael García Bernal) og Tenoch (Diego Luna) som på en reise begge innleder et forhold til den mye eldre Luisa (Maribel Verdú).

Harold and Maude (1971)

Regissør Hal Ashby fikk noe blandet mottagelse for sin historie om den dødsfikserte noen-og-tjueåringen Harold, som innleder et forhold med Maude, en 79 år gammel kvinne han møter i en begravelse. Mens flere av samtidens kritikere reagerte på den morbide tonen og voldelige scener, har filmens anseelse vokst i ettertid, og havner ofte på det amerikanske filminstituttet AFIs topplister.

Chéri (2009)

Rupert Friend (født 1981) spiller mot Michelle Pfeiffer (født 1958) i denne filmen, hvor handlingen er lagt til Paris på tidlig 1900-tall. Den omhandler det seks år lange og tungt kompliserte forholdet mellom den aldrende kurtisanen Léa og den mye yngre Fred, med kallenavnet «Chéri».

Kulturstrøm

  • Gustav Klimts siste maleri solgt på auksjon

    Maleriet «Portrait of Miss Lieser» av den østerrikske kunstneren Gustav Klimt ble solgt på auksjon i Wien for 30 millioner euro, som tilsvarer rundt 350 millioner kroner.

    Klimt startet på portrettet i 1917, og det skulle bli hans siste maleri før han døde året etter. Han fikk aldri gjort det helt ferdig.

    Maleriet var savnet i nesten 100 år før det dukket opp på auksjonshuset i Wien tidligere i år, skriver BBC.

    Det har vært flere debatter om hvem kvinnen på bildet er, og hva som skjedde med bilde under 2. verdenskrig.

    Auksjonsleder Michael Kovacek, co-administrerende direktør for Kinsky Auction House taler ved siden av Claudia Moerth-Gasser, Klimt Expert, i begynnelsen av en auksjon for den østerrikske kunstneren Gustav Klimts portrett ble auksjonert ut.
    Foto: Reuters
  • Begravelses-musikal basert på Løvlands sanger.

    I september kommer begravelses-musikalen «You Raise me up» på Lillestrøm kultursenter, i samarbeid med komponist Rolf Løvland, skriver de i en pressemelding.

    Musikalen er en romantisk dramakomedie som utspiller seg i et begravelsesbyrå. Lisa Stokke og Øyvind Boye Løvold spiller hovedrollene.