NRK Meny
Normal

Sju filmforhold mellom unge menn og eldre kvinner

Filmhistorien har utallige eksempler på at eldre menn har et kolossalt drag på yngre kvinner. Vi fant også noen eksempler på det motsatte.

Dustin Hoffman i «Manndomsprøven» («The Graduate»)

FORFØRELSENS KUNST: «Prøver du å forføre meg?» spør

Foto: AP / MGM

Manndomsprøven (The Graduate) (1967)

Mike Nichols' bejublede dramakomedie fra 1967 handler om 21 år gamle Benjamin Braddock (Dustin Hoffman), som mangler retning i livet etter å ha fullført universitetsstudiene. I prosessen med å finne ut av livet, lar han seg forføre av nabokona fru Robinson (Anne Bancroft). I virkeligheten var ikke aldersforskjellen mellom skuespillerne mer enn seks år, men i filmen hevder fru Robinson å være dobbelt så gammel som Benjamin.

Sunset Boulevard (1950)

Billy Wilders' sjangerdefinerende film noir handler om den gjeldstyngede og skakkjørte manusforfatteren Joe Gillis (William Holden), som av ren desperasjon lar seg vikle inn i den falmede stumfilmdivaen Norma Desmonds vrangforestillinger. Forholdet mellom de to utvikler seg raskt i en nedadgående spiral av gjensidig avhengighet og selvforakt, og (SPOILERVARSEL) det går dårlig til slutt.

Siste forestilling (The Last Picture Show) (1971)

Regissør Peter Bogdanovichs oscarvinnende gjennombrudd handler om småbyungdommers vei mot livet i en døende småby i den amerikanske ørkenen. Unge Sonny (Timothy Bottoms) går fra kjæresten han egentlig ikke liker, og innleder en affære med voksne Cloris Leachman (Ruth Popper), fotballtrenerens alkoholiserte kone.

The Reader (2008)

Kate Winslet vant Oscar for sin rolle som trikkekonduktøren med en mørk fortid, som tar en skrøpelig unggutt under sin vinge og opp i sitt badekar. Filmens handling strekker seg fra andre verdenskrig og frem til midten av 1990-tallet, men hovedvekten av filmen utspiller seg på femtitallet, og omhandler forholdet mellom 15 år gamle Michael og den godt voksne Hanna.

Og mora di også (Y tu mamá también) (2001)

Alfonso Cuaróns internasjonale gjennombrudd handler om de to tenåringsguttene Julio (Gael García Bernal) og Tenoch (Diego Luna) som på en reise begge innleder et forhold til den mye eldre Luisa (Maribel Verdú).

Harold and Maude (1971)

Regissør Hal Ashby fikk noe blandet mottagelse for sin historie om den dødsfikserte noen-og-tjueåringen Harold, som innleder et forhold med Maude, en 79 år gammel kvinne han møter i en begravelse. Mens flere av samtidens kritikere reagerte på den morbide tonen og voldelige scener, har filmens anseelse vokst i ettertid, og havner ofte på det amerikanske filminstituttet AFIs topplister.

Chéri (2009)

Rupert Friend (født 1981) spiller mot Michelle Pfeiffer (født 1958) i denne filmen, hvor handlingen er lagt til Paris på tidlig 1900-tall. Den omhandler det seks år lange og tungt kompliserte forholdet mellom den aldrende kurtisanen Léa og den mye yngre Fred, med kallenavnet «Chéri».

Kulturstrøm

 • Møre og Romsdal i design-toppen

  Møbelprodusenter fra Møre og Romsdal står for nesten halvparten av nominasjonene til de fem bransjeprisene som skal deles ut under Innovasjonskraft 2018. Sykkylven-produsenten L.K. Hjelle er nominert til prisen Årets merkevarebygger. Fora Form fra Ørsta er nominert i kategorien Årets produkt for loungestolen «Camp». Klassikerprisen blir et rent lokaloppgjør mellom Fjordfiesta i Molde, VAD i Stordal og Fora Form. Innovasjonskraftprisen deles ut av Norsk Indudstri, Design og arkitektur Norge og Patentstyret.

  Fora Form er nominert til Årets produkt for «Camp».
  Foto: Fora Form / Fora Form
 • Bergman-året i Cannes

  Det er 100 år siden Ingmar Bergman ble født, og det markeres under årets filmfestival i Cannes – som byr på verdenspremiere for en ny dokumentar, Jane Magnussons film «Bergman – Ett år, ett liv». Samtidig vises tyske Margareta von Trotta film i samme kategori med sin dokumentardebut «Searching for Ingmar Bergman». «Bergman – Ett år, ett liv» får svensk kinopremiere 14. juli – på selve fødselsdagen. (NTB).

  Ingmar Bergman
  Foto: - / AFP
 • Skeptisk til bok i butikk

  Generalsekretær Tore Slaat­ta i Norsk faglitterær forfatter- og oversetterforening (NFFO) er bekymret for hvilken type bøker Coop-kundene blir tilbudt på sin daglige handlerunde. – Dette er en form for ensretting som kan bli skadelig for omsetningen av breddelitteratur i Norge, sier Slaatta til Klassekampen. Tanum-direktør Karin Mundal presiserer at de er i oppstartsfasen, og at utvalget kommer til å bli bedre.