NRK Meny
Normal

Sex og bjørneliv

Glem sex og singelliv, Norgesglasset ser nærmere på sex og bjørneliv.

Rugg og Nora
Foto: Kjell-Einar Kana

Kampen mellom kjønnene får en helt annen betydning om vi beveger oss inn i skogen, og ser på livet til bjørnene.

Hør reportasjen her: Bjørnenes sexliv

Dreper for å få parre seg

-Livet i skogen er farlig, også for en liten bjørneunge. Det som er spesielt farlig er store hannbjørner som ikke er faren til den bjørneungen, sier Andreas Zedrosser, som er forsker ved Universitetet for miljø- og biovitenskap.

Han forteller at i skogen dreper hannbjørnen bjørneunger for å få parret seg. Og da er det fritt frem.

-Hunnbjørnen vil også forplante seg og spre genene sine, og da er det egentlig smart å begynne igjen så snart som mulig, og parre seg med nest beste hann. Og det er vanligvis den som har drept ungene, forklarer Zedrosser.

Farsskapsforvirring redder ungene

Det eneste som kan redde bjørneungene er såkalt farsskapsforvirring. For hvis hunnbjørnen kan få barn med flere forskjellige fedre i hvert kull, og ingen av de fedrene vil drepe det som kan være sine egne barn.

Norgesglasset NRK P1

Kulturstrøm

  • Baron Cohen ute i hardt vêr igjen

    Fleire amerikanarar vuderer å saksøke komikaren Sacha Baron Cohen for å ha lurt dei i den nyaste TV-serien sin «Who is America». Ein av dei er republikanaren Jason Spencer som sa opp jobben sin i Representanenes hus etter at Cohen fekk han til å banne og blotte rompa si i serien. Juridiske ekspertar som NY Times har snakka med meiner saksøkarane har lite å stille opp med, og at Cohen har sikra seg mot søksmål gjennom kontraktene dei medverkande har skrive under på.

  • Rihanna-dokumentar kjem i haust

    Allereie i 2015 kom nyheita om at Peter Bergs dokumentar om Rihanna var på veg. No seier regissøren at filmen er like rundt hjørnet, og at han mest truleg kjem ut innan to månadar, melder Rolling Stone. Berg har tidlegare sagt at filmen kjem til å bli eit usminka portrett av Rihannas liv på same måte som dokumentaren «Don't look back» var om Bob Dylan i 1967.

    TELEVISION-MTV/VMA
    Foto: Danny Moloshok / Reuters