Sex og bjørneliv

Glem sex og singelliv, Norgesglasset ser nærmere på sex og bjørneliv.

Rugg og Nora
Foto: Kjell-Einar Kana

Kampen mellom kjønnene får en helt annen betydning om vi beveger oss inn i skogen, og ser på livet til bjørnene.

Hør reportasjen her: Bjørnenes sexliv

Dreper for å få parre seg

-Livet i skogen er farlig, også for en liten bjørneunge. Det som er spesielt farlig er store hannbjørner som ikke er faren til den bjørneungen, sier Andreas Zedrosser, som er forsker ved Universitetet for miljø- og biovitenskap.

Han forteller at i skogen dreper hannbjørnen bjørneunger for å få parret seg. Og da er det fritt frem.

-Hunnbjørnen vil også forplante seg og spre genene sine, og da er det egentlig smart å begynne igjen så snart som mulig, og parre seg med nest beste hann. Og det er vanligvis den som har drept ungene, forklarer Zedrosser.

Farsskapsforvirring redder ungene

Det eneste som kan redde bjørneungene er såkalt farsskapsforvirring. For hvis hunnbjørnen kan få barn med flere forskjellige fedre i hvert kull, og ingen av de fedrene vil drepe det som kan være sine egne barn.

Norgesglasset NRK P1

Kulturstrøm

 • Skavlan vikarierer i Gullrekka

  Fredrik Skavlan er vikar for Pernille Sørensen i årets siste episode av Nytt på nytt som sendes i morgen. Øvrige gjester er Liv Ullmann og Erik Solheim. Talkshow-verten forsvant fra gullrekka da programmet «Skavlan» i høst flyttet fra NRK til TV 2.

  Fredrik Skavlan på TV2s høstlansering
  Foto: Marit Hommedal / NTB scanpix
 • Samisk i dronningens stall

  Tre generasjoner med samiske kunstnere skal presenteres i Dronning Sonja Kunststall fra februar. Utstillingen «Historier» inkluderer rundt 50 verk, åpner 8. februar og vil stå hele våren og sommeren, melder Kongehuset.no. Blant arbeidene som vises, blir Britta Marakatt-Labbas monumentale verk « Historja»: En 24 meter lang tekstilfrise (NTB).

  Britta Marakatt Labba sammen med eget kunstverk
  Foto: Mariela Idivuoma / NRK