Setter fokus på pressefriheten

Journalistorganisasjonen «Reportere Uten Grenser» kunngjorde nylig sin årlige liste over hvor pressefriheten står sterkest og svakest.

Illustrasjonsbilde: Journalist
Foto: Colourbox.no

I år som i fjor er Norge på førsteplass sammen med Island og Luxemburg – mens Eritrea fortsatt er det verste stedet å være for en journalist, ifølge journalistorganisasjonen.

Bare to av de 20 øverste på listen er land utenfor Europa; New Zeland på en delt sjuende plass og Canada på 13. plass.

Frankrike faller fire plasser fra fjorårets liste til 25. plass, mens pressefriheten i Spania (36) og Italia (44) fremdeles lider av politiske problemer og organisert kriminalitet.

USA kommer på både 36. plass (innenriksjournalistikk) og 119. plass (utenriksjournalistikk).

Namibia er, ifølge journalistorganisasjonen, det afrikanske landet med størst grad av pressefrihet, og kommer på 23. plass på listen.

Bulgaria er det dårligste stilte landet fra Europa, og er på 59. plass på grunn av landets problemer med korrupsjon.

«Black zones»

Land preget av voldelige konflikter, Irak (158), Pakistan (152), Afghanistan (156) og Somalia (153), er ansett som ”black zones” for journalister – her er journalister spesielt utsatt for mord, kidnapping, drapstrusler og arrestasjoner, viser rapporten.

Til tross for internasjonal kritikk av myndighetene i Kina, er landet helt nede på 167. plass. «Reportere Uten Grenser» forteller at 2008, året med de olympiske leker, var preget av fengsling av dissidenter og journalister. Iran tar plassen rett over Kina.

Pressefriheten står verst til i Nord Korea (172), Turkmenistan (171) og Eritrea – som er sist på listen med sin 173. plass. Ifølge journalistorganisasjonen forer myndighetene befolkningen med propaganda og isolerer dem fra verdenssamfunnet.

Rapporten om pressefriheten i verden har vært utgitt årlig siden 2001.

Kulturstrøm

 • De ti beste seriene fra siste tiår

  Å skulle kåre de ti aller beste seriene fra det siste tiåret, er en umulig oppgave. Derfor har Filmpolitiet kåret de ti seriene som står igjen som deres personlige favoritter. Se hele listen her.

  Produksjon av metamfetamin i tv-serien Breaking Bad.
  Foto: AMC Networks / NRK
 • AI skal fullføre Beethovens 10.nde

  Kunstig intelligens skal prøve å fullføre den tyske komponisten Ludwig van Beethovens 10. symfoni. De få notene som finnes ble skrevet ned i boken hans like før han døde i 1827, 57 år gammel. Nå forsøker man å fullføre symfoniet ved hjelp av kunstig intelligens i forbindelse med at det neste år er 250 år siden han ble født. Resultatet blir framført av et orkester 28. april neste år i Bonn, Beethovens fødeby (NTB).

  Beethoven
 • John Lennons runde briller solgt

  Et par av John Lennons briller som Beatles-legenden la igjen i baksetet på en bil, ble fredag solgt på auksjon i London for 1,7 millioner kroner. Brillene ble solgt på nettauksjon til en anonym kjøper.