Setter fokus på pressefriheten

Journalistorganisasjonen «Reportere Uten Grenser» kunngjorde nylig sin årlige liste over hvor pressefriheten står sterkest og svakest.

Illustrasjonsbilde: Journalist
Foto: Colourbox.no

I år som i fjor er Norge på førsteplass sammen med Island og Luxemburg – mens Eritrea fortsatt er det verste stedet å være for en journalist, ifølge journalistorganisasjonen.

Bare to av de 20 øverste på listen er land utenfor Europa; New Zeland på en delt sjuende plass og Canada på 13. plass.

Frankrike faller fire plasser fra fjorårets liste til 25. plass, mens pressefriheten i Spania (36) og Italia (44) fremdeles lider av politiske problemer og organisert kriminalitet.

USA kommer på både 36. plass (innenriksjournalistikk) og 119. plass (utenriksjournalistikk).

Namibia er, ifølge journalistorganisasjonen, det afrikanske landet med størst grad av pressefrihet, og kommer på 23. plass på listen.

Bulgaria er det dårligste stilte landet fra Europa, og er på 59. plass på grunn av landets problemer med korrupsjon.

«Black zones»

Land preget av voldelige konflikter, Irak (158), Pakistan (152), Afghanistan (156) og Somalia (153), er ansett som ”black zones” for journalister – her er journalister spesielt utsatt for mord, kidnapping, drapstrusler og arrestasjoner, viser rapporten.

Til tross for internasjonal kritikk av myndighetene i Kina, er landet helt nede på 167. plass. «Reportere Uten Grenser» forteller at 2008, året med de olympiske leker, var preget av fengsling av dissidenter og journalister. Iran tar plassen rett over Kina.

Pressefriheten står verst til i Nord Korea (172), Turkmenistan (171) og Eritrea – som er sist på listen med sin 173. plass. Ifølge journalistorganisasjonen forer myndighetene befolkningen med propaganda og isolerer dem fra verdenssamfunnet.

Rapporten om pressefriheten i verden har vært utgitt årlig siden 2001.

Kulturstrøm

 • Språkrådet frykter dårlig norsk

  Språkrådet er bekymra for en svekket sidemålsopplæring i den nye læreplanen. De mener det vil få alvorlige konsekvenser for elevenes språkkompetanse dersom de ikke lærer mer nynorsk, og frykter at det blant annet vil gjøre dem dårligere i norsk.

 • Heddaprisen til Helga Guren

  Helga Guren fra Rygge vant Heddaprisen for beste kvinnelige hovedrolle prestasjon i Østfold kulturutvikling sin oppsetning av «Dritt // La merda».
  Heddaprisen deles ut årlig for fremragende prestasjoner innen norsk scenekunst

  Et dukkehjem på Rogaland Teater
  Foto: Stig Håvard Dirdal
 • Drakt satte auskjonsrekord

  En drakt som tilhørte baseballegenden Babe Ruth er solgt for 5,64 millioner dollar, som er over 49 millioner kroner, ny rekord for samlerobjekter fra sport. Auksjonen på Yankee Stadium lørdag ble historisk, melder CBS New York. Ruth trakk seg fra profesjonell baseball i 1937 og døde i 1948 (NTB).