Hopp til innhold

Senmiddelalderens smarte søstre

Nonnene har bidratt mer til utdanning og samfunnsliv enn man har tidligere har trodd.

Nonner har bidratt mer til utdanning og samfunnsliv enn man har tidligere har trodd.
Foto: Falch, Knut / SCANPIX

En ny doktoravhandling med utgangspunkt i et svensk kloster slår fast at senmiddelalderens katolske søstre var svært skriveføre og brukte mye tid på intellektuelle sysler.

Stor forbedring

- Problemet har vært at man kun har kjent navnet på et fåtall, men om man sammenligner antall skrivende hender i bøkene, ser viat det er mange flere, sier Ingela Hedström-Bolton som har studert tekster fra Vadstena kloster i Sverige.

Hun har funnet ut at nesten halvparten av nonnen i senmiddelalderens Sverige kunne skrive.

- Det er en stor forbedring i forhold til hva vi tidligere trodde, sier Hedström-Bolton.

Skulle tjene Gud

Søstrene som kom til klosteret med et av Nordens største biblioteker, hadde i utgangspunktet ikke den samme utdanningen eller det presteoppdraget som brødrene hadde. Og dermed ikke det samme behovet for å skrive som mennene. Klosterets kvinner skulle først og fremst tjene Gud.

- Dermed har man antatt at søstrene ikke kunne like mye, eller ikke var like dyktige, sier Hedström-Bolton.

Nå viser det seg altså at rundt halvparten av dem likevel kunne skrive og kom med betydlige intellektuelle bidrag.

I skyggen av mennene

Katarina Pajchel
Foto: katolsk.no

Søster Katarina fra Katarinahjemmet i Oslo mener nonnene fra senmiddelalderen sikkert havnet litt i skyggen av mennene.

- Samtidig som klostrene alltid betydde et fristed for kvinner. Både intellektuelt og kulturelt, sier .

Søster Katarine er også er fysiker og heter Pajchel til etternavn. Hun er med andre ord en moderne variant av den nonnen som i middelalderen kombinerte klosterlivet med intelektuelle sysler.

Katarina Pajchel er opptatt av at det har vært flere av dem oppgjennom historien. For eksempel de høyt utdannente nonnene som bidro til å utvikle helsevesenet her i landet fra midten av 1800-tallet.

Åpen for nye områder

Selv hører Pajchel til en utadvednt orden som legger vekt på kunnskapsbasert arbeid.

- Det å drive skole og undervisning har alltid vært en veldig tradisjonell oppgave for søstre. Men, siden vi ikke har et like begrenset mandat som prester, er vi også åpne og frie til å finne nye aktivitetsområder, sier hun.

Pajchel har bidratt til forskningen rundt partikkelakselaratoren i Cern, der målet er å finne ut av hva som skjedde under The big bang. Hun er ikke spesielt overrasket over å høre at søstrene i Vadstena var mer skriveføre enn tidligere antatt, men synes det er bra at Ingela Hedström-Bolton løfter dem frem.

- Det er interessant å se at det kun er en av søstrene som er omtalt som analfabet. Da kan man jo anta at det var veldig uvanlig, sier Ingela Hedström-Bolton

Kulturstrøm

  • Buing under Israels øving til ESC-semifinale

    Da Israel øvde i Malmö onsdag kveld ble det buet fra salen. Ifølge opptak NRK har hørt og Aftonbladet. Den svenske avisen skriver også at sikkerhetsvakter stod langs trappen opp til scenen da den israelske artisten Eden Golan stod på scenen under generalprøven. Når den andre semifinalen går av stabelen torsdag sensurerer EBU lyden ut på lufta.

  • Får støtte frå pappa

    Den svenske artisten Eric Saade markerte støtte for Palestina under eit Eurovision-arrangement tysdag.

    No får han støtte frå pappa Walid Saade, melder Expressen.

    – Vi viser at vi finst og at det som pågår ikkje får skje, seier han til avisa.

    Besteforeldra til Eric Saade flykta frå Palestina til Libanon i 1948.

    Sweden Eurovision Song Contest Semi-Final
    Foto: Martin Meissner / AP
  • Regjeringen gir en million kroner til Rørosmartnan

    – Rørosregionen er en viktig region for Norge. En investering i kvalitet for investering for Rørosmartnan gir et godt bidrag. Sammen med det lokale næringslivet vil regjeringen bidra til at kulturhistorien og tradisjonene blir sikret på Røros og bevilge 1.000.000 kroner til Rørosmartnan, sier Jonas Gahr Støre.

    Støre var i vinter på besøk på Røros og åpnet arrangementet som første statsminister. Bidraget kommer I forbindelse med revidert nasjonalbudsjett, som legges fram 14. mai.

    – Dette er en merkedag for oss på Røros, og et viktig signal om at Rørosregionen er viktig også for hele Norge, sier ordfører Isak Veierud Busch (A).

    Støre på Rørosmartnan
    Foto: Statsministerens kontor